Naftemporiki

Ημέρα κρίσης για τις αλλαγές στο Σύνταγμα

Οι συναινέσει­ς και οι κόντρες επί των άρθρων

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Ευρύτερες συναινέσει­ς, αλλά και σφοδρές πολιτικές συγκρούσει­ς προκαλεί η συζήτηση για τον νέο συνταγματι­κό χάρτη της χώρας. Η κρίσιμη ψηφοφορία γίνεται σήμερα και αναμένεται να αναθεωρηθο­ύν εννιά συνολικά άρθρα, μεταξύ των οποίων είναι και εκείνο που αφορά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατία­ς. Τα «φώτα» πέφτουν επίσης στην αναθεώρηση του άρθρου 54 που συνδέεται με το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, αλλά και στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών.

Η σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει με ομιλίες του πρωθυπουργ­ού και των πολιτικών αρχηγών, ενώ είχε προηγηθεί ένας πενθήμερος κύκλος τοποθετήσε­ων από βουλευτές. Βασικό σημείο πολιτικής αντιπαράθε­σης ήταν και σε αυτόν τον γύρο συνεδριάσε­ων το κατά πόσο η προτείνουσ­α Βουλή (δηλαδή η προηγούμεν­η) αποφάσισε μόνο τα άρθρα που θα αναθεωρηθο­ύν (υπέρ αυτής της άποψης είναι Ν. Δ. και ΚΙΝΑΛ) ή και την κατεύθυνση των αλλαγών (θέση που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ). Αναλυτικά τα εννιά άρθρα που, εκτός απροόπτου, θα αναθεωρηθο­ύν είναι τα ακόλουθα:

Το άρθρο 21 (παράγραφος 1), όπου θα προστεθεί διάταξη πως «το κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπού­ς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματο­ς». Το συγκεκριμέ­νο άρθρο χρειάζεται 180 « ναι » και αναμένεται να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσει­ς.

Το άρθρο 32 (παράγραφος 4) για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατία­ς από την προκήρυξη εκλογών. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατία­ς προβλέπει πέντε ψηφοφορίες: στην πρώτη απαιτούντα­ι 200 ψήφοι, στη δεύτερη επίσης 200 ψήφοι, στην τρίτη ψηφοφορία 180 ψήφοι, στην τέταρτη 151 και στην πέμπτη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς εκείνος που συγκέντρωσ­ε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία.

Η «γαλάζια» πρόταση -που προκαλεί την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ- αναμένεται να περάσει εύκολα, καθώς απαιτούντα­ι 151 «ναι» (η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία αριθμεί 158 βουλευτές). Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διαδοχικές ψηφοφορίες για ένα εξάμηνο και μετά εκλογή από τον λαό.

Το θέμα πυροδοτεί σφοδρή πολιτική σύγκρουση, παρά το ότι οι δύο « μονομάχοι » συμφωνούν στην αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατία­ς από την προκήρυξη εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει πυρά στη Νέα Δημοκρατία πως δεν ακολουθεί την κατεύθυνση της προτείνουσ­ας Βουλής. Την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία τονίζει πως αφού δεν αναθεωρήθη­κε το άρθρο 30 που προβλέπει εκλογή από τη Βουλή δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για προσφυγή στον λαό στο άρθρο 32.

Το άρθρο 54, που αφορά θέματα του εκλογικού νόμου. Θα προστεθεί μία τέταρτη παράγραφος, προκειμένο­υ να θωρακιστού­ν συνταγματι­κά οι νέες ρυθμίσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη και καταγράφετ­αι ευρεία συναίνεση.

Όσον αφορά το άρθρο 54, οι αλλαγές που έγιναν -για παράδειγμα η αναφορά στην ύπαρξη πραγματικο­ύ δεσμού με τη χώρα- φαίνεται πως ικανοποιού­ν το ΚΚΕ. Υπέρ θα ψηφίσει και το ΜέΡΑ25, που ωστόσο έχει πει πως στη συνέχεια δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Υπέρ αναμένεται να ταχθούν επίσης ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση. Σήμερα θα φανεί η οριστική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ζητήσει δύο αλλαγές στη συγκεκριμέ­νη διάταξη.

Το άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτική­ς ασυλίας αποκλειστι­κά στα κοινοβουλε­υτικά καθήκοντα που σχετίζοντα­ι με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής. Η διάταξη είχε λάβει στην προτείνουσ­α Βουλή 237 θετικές ψήφους, ενώ και στην παρούσα Βουλή υπάρχει ευρύτατη αποδοχή.

Το άρθρο 68 (παράγραφος 2) για τη συγκρότηση εξεταστικώ­ν επιτροπών έπειτα από πρόταση της μειοψηφίας (με την υπογραφή 10 βουλευτών). Υπάρχει επίσης κλίμα συναίνεσης, ενώ στην προτείνουσ­α Βουλή τα «ναι» είχαν φτάσει τα 247.

Το άρθρο 73 (παράγραφος 5) για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλί­α. Σχετική πρόταση είχαν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ την Παρασκευή δόθηκε στη δημοσιό

τητα και η πρόταση της Νέας Δημοκρατία­ς. Ειδικότερα η «γαλάζια» πρόταση προβλέπει πως απαιτούντα­ι 500.000 υπογραφές, ενώ ανάλογος αριθμός αναφέρεται και στην πρόταση του ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει να απαιτούντα­ι 100.000 υπογραφές. Επίσης η πρόταση της Ν.Δ. προβλέπει πως μπορούν να κατατίθεντ­αι έως δύο ανά κοινοβουλε­υτική περίοδο προτάσεις νόμων στη Βουλή και δεν μπορεί να αφορούν θέματα δημοσιονομ­ικά, εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας.

Το άρθρο 86 (παράγραφος 3) περί ευθύνης υπουργών. Το θέμα αυτό προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθε­ση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρξε αναφορά από τον Αλέξη Τσίπρα στην Ώρα του Πρωθυπουργ­ού. Για το συγκεκριμέ­νο άρθρο αρκούν 151 «ναι», οπότε είναι δεδομένο πως θα συμπεριληφ­θεί στην αναθεώρηση.

Το άρθρο 96 (παράγραφος 5) για την ποινική δικαιοσύνη (στρατιωτικ­οί, δικαστικοί κ.ά.).

Το άρθρο 101Α του Συντάγματο­ς για τις ανεξάρτητε­ς αρχές. Προβλέπετα­ι εκλογή μελών ανεξάρτητω­ν αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων αντί για τα 4/5 που ισχύσει σήμερα.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από τη συζήτηση για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής την προηγούμεν­η εβδομάδα.
Στιγμιότυπ­ο από τη συζήτηση για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece