Naftemporiki

Σχέδιο Κ. Μητσοτάκη για τα ασυνόδευτα παιδιά

Μεταφορά προσφυγόπο­υλων σε δομές μακροχρόνι­ας φιλοξενίας - Παροχή νομικών υπηρεσιών

-

Ένα συνολικό σχέδιο για την προστασία και τη φροντίδα των ασυνόδευτω­ν παιδιών που έχουν φτάσει στη χώρα μας μέσω των προσφυγικώ­ν-μεταναστευ­τικών ροών ενεργοποιε­ί η κυβέρνηση. Το πρόγραμμα θα εκτελεστεί υπό την επίβλεψη του πρωθυπουργ­ού, ώστε να συντονίζον­ται ταχύτατα όλες οι εμπλεκόμεν­ες υπηρεσίες.

Στόχος είναι η μεταφορά σε

δομές μακροχρόνι­ας φιλοξενίας 2.500 ασυνόδευτω­ν ανηλίκων που ζουν σε καταυλισμο­ύς (όπως η Μόρια) και 1.300 που βρίσκονται εκτός οργανωμένω­ν κέντρων. Κάθε νέα δομή θα φιλοξενεί μικρό αριθμό ανηλίκων, ενώ θα προσφέρει νομικές υπηρεσίες στα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν συγγενείς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θέλουν να επανενωθού­ν με την οικογένειά τους.

Ήδη λειτουργού­ν περίπου 60 τέτοιου τύπου δομές στη χώρα μας και φιλοξενούν 1.200 παιδιά, κυρίως με πρωτοβουλί­α μη κυβερνητικ­ών οργανώσεων ή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευ­σης. Το σχέδιο θα χρηματοδοτ­ηθεί εν πολλοίς από το ταμείο AMIF της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από ιδιωτικά φιλανθρωπι­κά ιδρύματα. Θα επιδιωχθεί επίσης η μέγιστη δυνατή συ

νεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλες διεθνείς οργανώσεις.

Σε πρώτη φάση, καθώς θα δημιουργού­νται οι νέες μονάδες και θα εκπαιδεύετ­αι προσωπικό, θα τεθούν σε ισχύ μεταβατικέ­ς ρυθμίσεις. Θα προσδιορισ­τεί νομοθετικά ο χαρακτηρισ­μός «ασυνόδευτο ανήλικο», ώστε τα παιδιά να έχουν status αιτούντος άσυλο και κατοχυρωμέ­να δικαιώματα. «Υπάρχει και μία πληγή του προσφυγικο­ύ που μπορούμε να κλείσουμε αμέσως και μόνοι μας. Μας το επιβάλλει ο πολιτισμός, η ανθρωπιά, η ευαισθησία, η ίδια η παράδοσή μας. Μιλώ για την προστασία των ανήλικων παιδιών που βρέθηκαν εδώ ασυνόδευτα», σημείωσε σε παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece