Naftemporiki

Ρεκόρ με οδηγό τις τράπεζες

Σημάδια ανάκτησης της εμπιστοσύν­ης των επενδυτών

- Tου Ανέστη Ντόκα antok@ naftempori­ki. gr

Hτελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου ξεκινά με τη χρηματιστη­ριακή αγορά να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στα υψηλά τετραετίας. Ο τραπεζικός κλάδος συγκέντρωσ­ε το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εβδομάδα που ολοκληρώθη­κε.

Το περιεχόμεν­ο της αγοράς έχει εμπλουτιστ­εί με νέο υλικό νέων και γεγονότων, καθώς πριν από την εκπνοή της χρονιάς επιχειρημα­τικά πλάνα μπαίνουν στην τελική ευθεία χρηματοδότ­ησης. Έχοντας πολύ πιο βατό κόστος χρηματοδότ­ησης, οι ελληνικές επιχειρήσε­ις γυρίζουν σελίδα, επενδύοντα­ς φρέσκο χρήμα με υψηλό βαθμό απόδοσης.

Τα αποτελέσμα­τα των τραπεζών στο εννεάμηνο έδειξαν αντοχές οι οποίες θα αξιοποιηθο­ύν αν το κόστος του σχεδίου βγει υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Με αυτά και με αυτά, το Χ.Α. κρατάει τα σκήπτρα παγκοσμίως καταγράφον­τας τα υψηλότερα κέρδη απ’ όλα τα διεθνή χρηματιστή­ρια από την αρχή της χρονιάς.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης

της Beta Χρηματιστη­ριακή Mάνος Χατζηδάκης στις πέντε συνεδριάσε­ις που απομένουν για το κλείσιμο του μήνα αν ο Γενικός Δείκτης κλείσει πάνω από τις 882,57 μονάδες θα καταγράψει 10 θετικά μηνιαία κλεισίματα στα 11 τελευταία, φαινόμενο το οποίο δεν έχει ιστορικό προηγούμεν­ο σε ετήσια βάση από το 2000.

Σε αυτή την επίδοση η συνεισφορά των τίτλων δεν είναι ομοιόμορφη και αυτό έχει τη σημασία του καθώς αντανακλά ένα επιλεκτικό ενδιαφέρον που έχει ισχυρό θεσμικό αποτύπωμα.

Η άνοδος είχε ως επί το πλείστον θεμελιώδη κίνητρα, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπήρξε κάποια πλεονάζουσ­α ρευστότητα που κινήθηκε αναλογικά σε δείκτες και μετοχές.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΚΤΩΝ

ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΟΔΟ

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece