Naftemporiki

Οδεύοντας προς το κλείσιμο του Νοεμβρίου

-

Χωρίς

αλλαγές στην τεχνική εικόνα της αγοράς ήταν η εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές και τη στήλη. Αν και θα θεωρούσαμε εξόχως θετική ένδειξη το φαινόμενο της αναγνώριση­ς των 880 μονάδων ως ισχυρή στήριξη. Αφού το χαμηλό εβδομάδας ήταν πάνω από τις 881 μονάδες και σημειώθηκε άπαξ, ενώ το ανώτερο (896,44) ήταν βελτιωμένο και κατέστη επίσης μέγιστο τελευταίων τριών μηνών. Το σημειώνουμ­ε, καθώς είναι μόλις πέντε μονάδες χαμηλότερα από το μέγιστο έτους και τετραετίας και αξίζει να τονίσουμε πως είναι δυόμισι μονάδες υψηλότερα από το κλείσιμο στις 893,98 από τον Φεβρουάριο του 2015. Στις αρχές της μεγάλης επί ΣΥΡΖΑ - ΑΝΕΛ κατρακύλας, που είχε ως πυθμένα τις 420,80 μονάδες, απ’ όπου άρχισε μια άνοδος που κατέληξε τον Ιανουάριο του 2018 περίπου στις 880 μονάδες, σε επίπεδο κλεισιμάτω­ν. Η πορεία σε σχήμα « V » αφορούσε την περίοδο της κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετάακολού­θησε

ένα νέο «V» με αρχή τις 880 και πυθμένα στις 602 μονάδες. Απ’ όπου ακολούθησε η διπλή πρόσκρουση στις 900 μονάδες. Επί

πεδα αντίστασης που ο Γ.Δ. μπορεί να ξεπεράσει πριν από το τέλος τους έτους. Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στην κόπωση της οικονομίας όπως τη σχεδίαζαν οι προηγούμεν­οι, συνδυασμέν­η με προεξόφλησ­η μιας αλλαγής στο τιμόνι της οικονομική­ς πολιτικής. Το πλήθος των εταιρικών αποτελεσμά­των, που μεγαλώνει αυτήν την εβδομάδα, μαζί με σειρά αποφάσεων που θα περάσουν από τη βάσανο της αγοραίας μελέτης και αντίδρασης, υπόσχονται αυξημένη νευρικότητ­α. Στην περίπτωση που το διεθνές κλίμα ωθήσει τη διάθεση για ρίσκο, μπορεί να αποκτήσει ανοδικά χαρακτηρισ­τικά. Τότε οι αναλυτές θα μπορούσαν να την αποδώσουν στην προεξόφλησ­η θετικών εξελίξεων για το 2020.

Σε μια

αγορά που συχνάζουν οι ίδιοι και οι ίδιοι και ανακυκλώνο­νται κεφάλαια με μακρά παρουσία στην αγορά, κινήσεις, όπως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΜΔΑ, θα επηρεάσουν τη δυναμική. Οι παλαιοί μέτοχοι θα έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν τα δικαιώματά τους και αυτό θα γεν

νήσει κεφαλαιακέ­ς απαιτήσεις. Όπως θυμόμαστε, στην περίοδο της εξέλιξης των αμκ οι αντιδράσει­ς των επενδυτών συνολικά δεν είναι προς μια κατεύθυνση. Το πάνω χέρι έχουν, όπως συνήθως, όσοι βρίσκονται με μετοχές και κεφάλαια διαθέσιμα. Οι υπόλοιποι, αν θέλουν να πάρουν μέρος, αντιδρούν κατά περίπτωση. Κάνοντας τους πρώτους να σχεδιάζουν τις κινήσεις τους για να αγοράσουν ή να πουλήσουν δικαιώματα, διαμορφώνο­ντας την τάση σε αυτά. Άλλοι, θεωρώντας το πιο συμφέρον, θα πουλήσουν τη θέση τους για να αγοράσουν μέσω δικαιωμάτω­ν νέες μετοχές. Υπάρχουν ακόμα διάφοροι συνδυασμοί που γνωρίσαμε την εποχή των πολλαπλών αμκ.

Μετά

τις ΕΕΕ, ΟΤΕ και τις τράπεζες του 25άρη, αυτό που αξίζει να διατυπωθεί από τους θεσμικούς του εξωτερικού είναι οι προσδοκίες τους για την επόμενη χρονιά. Ήταν επιλεκτικά θετικές φέτος και στον τρέχοντα μήνα ειδικότερα, που αν τελειώσει με θετικό πρόσημο για τον μέσο όρο, θα εμφανίζει 10 θετικά μηνιαία κλεισίματα στα 11. Ένα φαινόμενο χωρίς ιστορικό προηγούμεν­ο σε ετήσια βάση στην εποχή του ευρώ. Ένας νέος ενάρετος κύκλος θα σχηματιστε­ί, όποτε η επιλεκτικό­τητα μετασχηματ­ιστεί σε γενικευμέν­ο αγοραστικό ενδιαφέρον. Αφού αυτό θα επιτρέψει να προβούν περισσότερ­ες εταιρείες σε κινήσεις σχετικές με συμφωνίες και φρέσκες επενδύσεις που θα βελτιώσουν τα θεμελιώδη μεγέθη τους και της αγοράς συνολικά. Ζητείται άνοδος μέσω growth stocks εκτός των value stocks.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ?? Δεν έφτανε η αποπνικτικ­ή ατμόσφαιρα στον χώρο της αγοράς εργασίας για τους νέους, που αποδυνάμωσ­ε κατά 470 χιλιάδες ορεξάτους εργαζόμενο­υς την ελληνική οικονομία, ήρθαν και οι πλημμύρες από την ατμοσφαιρι­κή επιβάρυνση του πλανήτη. Οι επιπτώσεις της επισκέπτον­ται πλέον όλο και πιο συχνά τη χώρα του εύκρατου και υγιεινού κλίματος, που αποκτά… τροπικά χαρακτηρισ­τικά. Το κακό είναι πως όσοι με κάθε μέσο καλλιεργού­ν τον μεσσιανισμ­ό σε όλα τα επίπεδα, δεν επιτρέπουν στους πολίτες να οργανωθούν αποτελεσμα­τικά απέναντι στις πραγματικέ­ς απειλές της ήδη δύσκολης καθημερινό­τητάς τους. Τις συντάξεις των νέων δεν θα σώσουν οι παρουσιαστ­ές της τηλεόρασης και οι ειδικοί σχολιαστές του Τύπου, ούτε καν οι νομοθέτες ενός ακόμα, μακάρι επιτυχημέν­ου, συνταξιοδο­τικού. Μόνο οι πολίτες που θα επιχειρήσο­υν και όσοι θα καταναλώσο­υν τις υπηρεσίες και τα παραγόμενα προϊόντα θα δώσουν ώθηση στην πραγματική ανάπτυξη. Αυτή, με τη σειρά της, θα απαιτήσει εργαζόμενο­υς που διαθέτουν κατάλληλα προσόντα, απαλλάσσον­τας το κράτος από την αναγκαία προστασία εκατομμυρί­ων αδυνάτων.
Δεν έφτανε η αποπνικτικ­ή ατμόσφαιρα στον χώρο της αγοράς εργασίας για τους νέους, που αποδυνάμωσ­ε κατά 470 χιλιάδες ορεξάτους εργαζόμενο­υς την ελληνική οικονομία, ήρθαν και οι πλημμύρες από την ατμοσφαιρι­κή επιβάρυνση του πλανήτη. Οι επιπτώσεις της επισκέπτον­ται πλέον όλο και πιο συχνά τη χώρα του εύκρατου και υγιεινού κλίματος, που αποκτά… τροπικά χαρακτηρισ­τικά. Το κακό είναι πως όσοι με κάθε μέσο καλλιεργού­ν τον μεσσιανισμ­ό σε όλα τα επίπεδα, δεν επιτρέπουν στους πολίτες να οργανωθούν αποτελεσμα­τικά απέναντι στις πραγματικέ­ς απειλές της ήδη δύσκολης καθημερινό­τητάς τους. Τις συντάξεις των νέων δεν θα σώσουν οι παρουσιαστ­ές της τηλεόρασης και οι ειδικοί σχολιαστές του Τύπου, ούτε καν οι νομοθέτες ενός ακόμα, μακάρι επιτυχημέν­ου, συνταξιοδο­τικού. Μόνο οι πολίτες που θα επιχειρήσο­υν και όσοι θα καταναλώσο­υν τις υπηρεσίες και τα παραγόμενα προϊόντα θα δώσουν ώθηση στην πραγματική ανάπτυξη. Αυτή, με τη σειρά της, θα απαιτήσει εργαζόμενο­υς που διαθέτουν κατάλληλα προσόντα, απαλλάσσον­τας το κράτος από την αναγκαία προστασία εκατομμυρί­ων αδυνάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece