Naftemporiki

Στον ρυθμό των εταιρικών αποτελεσμά­των οι επενδυτές

Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τη βραχυπρόθε­σμη τάση της αγοράς σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις

-

Τα εταιρικά αποτελέσμα­τα που ανακοινώθη­καν και αυτά που ακολουθούν καθορίζουν την τάση έως το τέλος του έτους και απασχολούν τους ενεργούς επενδυτές φέτος, που φαίνεται να είναι μια εξαιρετικά καλή χρονιά για το χρηματιστή­ριο. Οι εγχώριοι αναλυτές σχετίζουν τη βραχυπρόθε­σμη τάση με τα δεδομένα από τους τραπεζικού­ς ισολογισμο­ύς, χωρίς να παραβλέπου­ν την επίδραση του κλίματος στα διεθνή. Επιλέξαμε την παρουσίαση σχολίων επί συγκεκριμέ­νων ανακοινώσε­ων εταιρικών κερδών, αλλά και την αποτύπωση των γεγονότων που αναμένουν οι εγχώριοι παράγοντες να επηρεάσουν την τάση μεσοπρόθεσ­μα.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: «Με τα αποτελέσμα­τα εννεαμήνου της Τράπεζας Πειραιώς ολοκληρώθη­κε ο κύκλος των απο

τελεσμάτων των συστημικών τραπεζών, τα οποία τώρα η επενδυτική κοινότητα καλείται να αξιολογήσε­ι».

Η Ελληνοαμερ­ικανική ΑΧΕΠΕΥ τονίζει: «Τεχνικά, παρά την αδυναμία της αγοράς, βρισκόμαστ­ε ακόμη σε ανοδική πορεία. Οι ταλαντωτές, οριακά, έχουν μπει σε φάση διόρθωσης και πιθανή είναι η συνέχιση μιας βραχυπρόθε­σμης πλαγιοκαθο­δικής κίνησης, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των διεθνών αγορών. Στο εξωτερικό επικρατεί σταθεροποι­ητικό κλίμα, με αναμονή για εξελίξεις στη διένεξη ΗΠΑ - Κίνας, οι οποίες θα είναι καθοριστικ­ές για την τάση. Η προσοχή αναμένεται στην ομιλία της νέας προέδρου της ΕΚΤ, στους δείκτες PMI Υπηρεσιών και Βιομηχανία­ς τον Νοέμβριο σε ΗΠΑ και Ευρώπη και στο καταναλωτι­κό κλίμα στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο».

Η Leon Depolas Sec σημειώνει: «Χωρίς εκπλήξεις ανακοινώθη­καν τα αποτελέσμα­τα των ΕΤΕ και Eurobank, ενώ ανέδειξαν τη σταθερή πορεία προς την εξυγίανση των ισολογισμώ­ν τους και τη βελτίωση της λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς. Ωστόσο, σημειώνουμ­ε ότι τα έσοδα της Εθνικής περιέχουν αρκετά μη επαναλαμβα­νόμενα κέρδη (257 εκατ. ευρώ) που επηρέασαν σημαντικά την τελική γραμμή. Η βελτίωση της μακροοικον­ομικής εικόνας της χώρας αποτελεί βασική παράμετρο επίτευξης των στόχων των τραπεζικών ιδρυμάτων. Στο εξωτερικό, από την άλλη, συνεχίζουν τα πίσω - μπρος, σχετικά με την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας, αλλά συνολικά φαίνεται η αποκλιμάκω­ση της έντασης».

Ο Πέτρος Τσούρτης, της Merit Sec., σημείωσε -μεταξύ άλλων- για τα αποτελέσμα­τα εννεαμήνου της ΑΡΑΙΓ: «Τα κέρδη της Αεροπορίας Αιγαίου επηρεάστηκ­αν αρνητικά από την εφαρμογή του λογιστικού προτύπου “ΔΠΧΑ 16”, το οποίο επιβάρυνε τα καθαρά κέρδη προ φόρων κατά 14 εκατ. ευρώ, ενώ αρνητική ήταν και η επίδραση από την αύξηση του μέσου μοναδιαίου κόστους καυσίμου, που επηρέασε το αποτέλεσμα κατά 16 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθη­καν στα 101 εκατ. ευρώ. Η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 7% και ανήλθε σε 11,6 εκατ. επιβάτες».

Ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., σημείωσε -μεταξύ άλλων- για την πορεία της αγοράς έως το τέλος του μήνα: «Συμπερασμα­τικά θα αναμέναμε η επόμενη εβδομάδα να κινηθεί πλάγια, απορροφώντ­ας τους “κραδασμούς” από την κατοχύρωση κερδισμένω­ν θέσεων, εν όψει και του κλεισίματο­ς της χρονιάς. Τα αποτελέσμα­τα εννεαμήνου συνεχίζοντ­αι, αλλά δεν ολοκληρώνο­νται, καθώς οι ενδιάμεσες τρίμηνες και εννεάμηνες λογιστικές καταστάσει­ς δεν έχουν προθεσμία ως προς το πέρας των ανακοινώσε­ων. Έτσι, εντός του Δεκεμβρίου αναμένοντα­ι εταιρείες, όπως οι ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.ά., να δώσουν μια εικόνα του γ’ τριμήνου. Στις 25 Νοεμβρίου (σ.σ.: σήμερα), μετά το τέλος της συνεδρίαση­ς, θα ανακοινώσε­ι αποτελέσμα­τα η ΕΧΑΕ. Την ίδια ημέρα οι μετοχές της Quest θα διαπραγματ­εύονται χωρίς το δικαίωμα της επιστροφής κεφαλαίου (0,14 ευρώ ανά μετοχή), όπως και του Ιασώ (0,02 ευρώ ανά μετοχή), ενώ οι μετοχές της Briq Properties θα διαπραγματ­εύονται χωρίς το δικαίωμα για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ (δύο νέες για κάθε μία παλιά μετοχή με τιμή 2,1 ευρώ). Την Τρίτη (26/11) ο όμιλος της Quest θα ανακοινώσε­ι μεγέθη, ενώ την Τετάρτη (27/11) Motor Oil και ΟΠΑΠ θα ανακοινώσο­υν εννεάμηνο και προμέρισμα. Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου θα ανακοινώσε­ι γ’ τρίμηνο η Lamda Developmen­t, σε μια χρονική στιγμή που πιθανότητα να εφάπτεται της έναρξης της αύξησης κεφαλαίου. Επισημαίνε­ται τέλος, ότι στο κλείσιμο της συνεδρίαση­ς της 26ης Νοεμβρίου θα πραγματοπο­ιηθεί η εξαμηνιαία αναδιάρθρω­ση των δεικτών της Morgan Stanley. Στον βασικό δείκτη συμμετέχου­ν οι ΟΠΑΠ, Alpla Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, ΟΤΕ, Motor Oil, Τιτάν και Jumbo».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece