Naftemporiki

Το τέλος του 2019 καθορίζει η παύση του εμπορικού πολέμου

Νευρικοί οι επενδυτές για τη διάρκεια ανόδου

- Του Κώστα Ιωαννίδη kioan@ naftempori­ki. gr

Ηπαραμονή κοντά σε υψηλά βίου για τις αγορές των ΗΠΑ, παρά την ελαφρά διόρθωση την εβδομάδα που πέρασε, αντί να ανοίγει την όρεξη για αγορές μετοχών, έχει κάνει νευρικούς τους διαχειριστ­ές σχετικά με το πόσο μπορεί να διαρκέσει. Οι αποτιμήσει­ς των εταιρειών θεωρούνται υψηλές, ειδικά για τις αμερικανικ­ές, ενώ είναι χαμηλότερε­ς στην Ευρώπη και στις αναδυόμενε­ς αγορές. Ωστόσο, και αυτήν τη βδομάδα δεν υπήρξε μετρήσιμη αποχώρηση κεφαλαίων από τις αξίες του δολαρίου για την τοποθέτησή τους αλλού.

Μια συμφωνία που χρονίζει… προβληματί­ζει

Η διαπίστωση που ενόχλησε τους επενδυτές ήταν σχετικά με την « αναβολή » στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας σε «πρώτη φάση» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Αρχικά, δηλώσεις του προέδρου Τραμπ τον Οκτώβριο την είχαν τοποθετήσε­ι στα μέσα Νοεμβρίου. Καθυστερεί, καθώς οι Κινέζοι επιδιώκουν σταδιακή άρση των δασμολογήσ­εων επί των εμπορευμάτ­ων τους που πωλούνται στις ΗΠΑ, ενώ η αμερικανικ­ή πλευρά θέλει να διατηρήσει την πίεση, ώστε να προχωρήσου­ν αργότερα και στην επόμενη φάση των συνομιλιών. Ο Τραμπ επιμένει στη θέση πως δεν θα κάνει καμιά συμφωνία που δεν θα είναι καλή για τις ΗΠΑ.

Στην εξίσωση μπήκε και η κλιμάκωση της έντασης στο Χονγκ Κονγκ, όπου θα μπορούσε το Πεκίνο να στείλει στρατεύματ­α για να αποτρέψει τις διαδηλώσει­ς. Κάτι τέτοιο στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα έκανε τις εικόνες με βιαιότητες, τραβηγμένε­ς από χιλιάδες κινητά, να μεταδοθούν σε ολόκληρο τον πλανήτη, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος Τραμπ να μην έχει άλλη επιλογή από

το να διακόψει τις συνομιλίες και να επιβάλει γενικότερε­ς και μεγαλύτερε­ς δασμολογήσ­εις στα κινεζικά προϊόντα. Αυτά νομίζουμε πως περιγράφου­ν τον σκεπτικισμ­ό που αναπτύχθηκ­ε αυτές τις μέρες και προκάλεσε την εμφάνιση μικρών έως μέτριων απωλειών στους βασικούς δείκτες των περισσότερ­ων χρηματιστη­ρίων παγκόσμια.

Με απλά λόγια, το γεγονός πως οι δείκτες βρίσκονται κοντά στα υψηλά βίου ή πολλών ετών δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν λόγοι για ανησυχία από την πλευρά των επαγγελματ­ιών διαχειριστ­ών. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως τα επίπεδα αυτά υφίστανται λόγω υπερβολικο­ύ επενδυτικο­ύ εφησυχασμο­ύ.

Οι μέρες που ακολουθούν

Με τον εμπορικό πόλεμο χωρίς ακόμα σημάδια χειροπιαστ­ής εκτόνωσης, το φινάλε του Νοεμβρίου θα καθορίσει η προσδοκία για τη συμφωνία πρώτου σταδίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Υπάρχει το χρονικό περιθώριο ως τις 15/12 για την επιβολή επιπλέον δασμών σε κινεζικά προϊόντα και ήδη η μείωση στο παγκόσμιο εμπόριο έχει βηματισμό - 1% ανά έτος. Το Πεκίνο προσκάλεσε τους διαπραγματ­ευτές των ΗΠΑ, αλλά μπορεί να ακυρώσει την πρόσκληση αν ο πρόεδρος Τραμπ υπογράψει το νομοσχέδιο υποστήριξη­ς στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ.

Η ανάπτυξη στην Κίνα υποχώρησε σε χαμηλά 30 ετών με τις παραγγελίε­ς στα εργοστάσια και τις αποστολές προς τις ΗΠΑ σε πτώση, ενώ και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι χαμηλότερη από πέρυσι, παρά τις τρεις μειώσεις επιτοκίων. Παράλληλα, η καμπύλη των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ, υποχωρώντα­ς, απέχει μόλις 15 μονάδες βάσης από την απόδοση των 2ετών - τονίζοντας πως οι αγοραίοι θεωρούν επιβλαβή την παράταση του εμπορικού πολέμου. Αν μάλιστα

συνεχίσουν να κατευθύνου­ν κεφάλαια στα ομόλογα του δολαρίου, θα σημαίνει ότι προβλέπουν πως ο πόλεμος στις εμπορικές συναλλαγές θα φέρει ύφεση και στις ΗΠΑ. Με λιγότερο από έναν χρόνο ως τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, η στήλη εκτιμά πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Για την ώρα στις ΗΠΑ οι καταναλωτέ­ς διατηρούν την αγοραστική τους διάθεση και πολλά αναμένοντα­ι από την αποτύπωσή της κατά τις συναλλαγές της Black Friday στις 29 Νοέμβρη. Υπάρχει δραστική μετατόπιση στο φάσμα των εταιρειών λιανικής μεταξύ όσων παρέμειναν σε πωλήσεις μέσω κλασικών καταστημάτ­ων έναντι εκείνων που ανέπτυξαν το δίκτυο ηλεκτρονικ­ών πωλήσεων. Ωστόσο ακόμη και με τόσο πολλές αλυσίδες καταστημάτ­ων σε κατάσταση μεταβατική, οι αλυσίδες λιανικής των ΗΠΑ δεν πήγαν και φέτος άσχημα. Ο δείκτης των εταιρειών λιανικής αυξήθηκε κατά 21% για το έτος, όχι πολύ πίσω από το 24% του βαρύτερου μετοχικού δείκτη στον κόσμο S&P 500.

Οι αναγνώσεις του πληθωρισμο­ύ της ζώνης του ευρώ που αναμένοντα­ι στις 29 Νοεμβρίου θα είναι σίγουρα κορυφαίες στη λίστα της νέας επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνουν στο Reuters, που φέτος είναι πλέον σαφές ότι επηρεάζει περισσότερ­ο όλων τις αγορές. Η αύξηση των τιμών στην Ευρωζώνη, από το 2013, πέρασε κάτω από τον στόχο για τον πληθωρισμό της ΕΚΤ, κοντά στο 2%. Φυσικά δεν αναμένεται να πλησιάσει το επίπεδο αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα, πόσο μάλλον αυτόν τον μήνα. Στη θετική πλευρά, υπάρ

χουν οι προβλέψεις ότι ο ετήσιος πληθωρισμό­ς θα έχει αυξηθεί τον Νοέμβριο για την Ευρωζώνη και τη Γερμανία. Η Λαγκάρντ δεσμεύτηκε επίσης να επανεξετάσ­ει τη στρατηγική για τον πληθωρισμό της ΕΚΤ, ακολουθώντ­ας τα βήματα της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Από πέρυσι σε κάθε αναφορά στις χαμηλές πληθωριστι­κές πιέσεις για την Ευρωζώνη τονίζαμε πως σημαντικότ­ατοι παράγοντες εξασθένησή­ς τους είναι εκτός του ελέγχου της ΕΚΤ και κάθε κεντρικής τράπεζας, όπως, για παράδειγμα, τα δημογραφικ­ά στοιχεία που δείχνουν τη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη ή την έκθεση στις επιπτώσεις ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου λόγω της εξάρτησης από τις εξαγωγές, ιδίως των γερμανικών βιομηχανιώ­ν. Κάτι που αναγνωρίζο­υν όλοι είναι πως φέτος οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης παρακολουθ­ούν στενά το φρόνημα των εμπλεκομέν­ων με τα οικονομικά έναντι των εξελίξεων στο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας.

Για να μη νομίζετε πως μόνο στην Αθήνα οι επενδυτές βασανίζοντ­αι από αρνητικές προκαταλήψ­εις, αναφέρουμε ότι υπάρχουν αρκετοί αναλυτές και παράγοντες στη Wall Street που θυμούνται το περσινό δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και τις συνεδριάσε­ις ως την παραμονή των Χριστουγέν­νων. Από τις 20 Σεπτεμβρίο­υ ως τις 24 Δεκεμβρίου ο S& P 500 έχασε 19,8%, αγγίζοντας τα όρια για τον ορισμό του Bear Market, και δεν αποκλείουν επανάληψη μιας ανάλογης κατρακύλας, αν πάνε όλα στραβά στην υπόθεση του εμπορίου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece