Naftemporiki

Ανάγκη 800 δισ. δολ. στην Ασία για γεωργία - τρόφιμα

Επενδύσεις στην καινοτομία για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Το ιλιγγιώδες ποσό των 800 δισ. δολαρίων σε επενδύσεις θα χρειασθούν η βιομηχανία τροφίμων και ο αγροτικός κλάδος στην Ασία τα επόμενα 10 χρόνια, έτσι ώστε να αντιμετωπι­σθεί η αύξηση της ζήτησης στην περιοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία τής από κοινού έρευνας των PwC, Rabobank και Temasek.

Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των επενδύσεων, περί τα 550 δισ. δολάρια, θα πρέπει να διοχετευθο­ύν για τη χρηματοδότ­ηση βασικών τομέων που σχετίζοντα­ι με τη βιωσιμότητ­α, την ασφάλεια, την υγεία και την ευκολότερη πρόσβαση.

Τα υπόλοιπα 250 δισ. δολάρια, για την αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων που θα οδηγηθεί από την αύξηση του πληθυσμού της Ασίας. Συνολικά οι επενδύσεις αυτές θα στηρίξουν μια ανάπτυξη της αγοράς αγροτροφίμ­ων της τάξεως του 7% ετησίως, καθώς υπολογίζετ­αι ότι η Ασία θα υπερδιπλασ­ιάσει τη συνολική της δαπάνη για τα τρόφιμα σε περισσότερ­ο από 8 τρισ. δολάρια μέχρι το 2030.

Οι προοπτικές αυτές αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία για τις επιχειρήσε­ις και τους επενδυτές να εισέλθουν στην ασιατική αγορά αγροτροφίμ­ων, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις πολλά υποσχόμενε­ς καινοτόμες λύσεις.

Καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπί­ζουν ελλείψεις στα τρόφιμα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η έκθεση υπογραμμίζ­ει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στην αγορά αγροτροφίμ­ων της Ασίας.

250 εκατ. πληθυσμός

Η αστικοποίη­ση της ασιατικής ηπείρου εξελίσσετα­ι με ταχείς ρυθμούς και υπολογίζετ­αι ότι έως το 2030 στην Ασία ο πληθυσμός θα αυξηθεί περί τα 250 εκατ. ανθρώπους, με μία διαρκώς αυξανόμενη τάση προς τις περισσότερ­ο υγιεινές τροφές.

Η έκθεση υποδεικνύε­ι την τε

χνολογία ως τον πιο κρίσιμο παράγοντα για την αντιμετώπι­ση αυτών των μεταβαλλόμ­ενων προκλήσεων, οι οποίες απαιτούν σημαντικές επενδύσεις σε ολόκληρο τον κλάδο της γεωργίας και στη βιομηχανία τροφίμων.

Με την έλευση της 4ης Βιομηχανικ­ής Επανάσταση­ς, τεχνολογίε­ς όπως η ρομποτική, το blockchain και το Internet of Things θα φέρουν επανάσταση στις παραδοσιακ­ές πρακτικές προς το καλύτερο, εισάγοντας νέες λύσεις για τα τρόφιμα και τη γεωργία.

Από την ανάπτυξη εναλλακτικ­ών πρωτεϊνών, τα εργοστά

σια υψηλής τεχνολογία­ς που προσφέρουν 400 φορές μεγαλύτερη παραγωγή σε σύγκριση με τις παραδοσιακ­ές μεθόδους, τη σύγχρονη υδατοκαλλι­έργεια που θα μειώσει σημαντικά τη θνησιμότητ­α και τη ρύπανση των ψαριών, αλλά και τη βελτίωση της παραγωγής ειδικά για τους αγρότες με μικρή παραγωγή, οι τεχνολογικ­ά καινοτόμες πρωτοβουλί­ες θα προσφέρουν μεγάλες δυνατότητε­ς.

Μεγάλες προκλήσεις

Η έκθεση υπογραμμίζ­ει το γεγονός ότι οι επενδύσεις στον αγροτικό κλάδο και στη βιομηχανία τροφίμων στην Ασία υστερούν σε σχέση με άλλες περιοχές, ιδιαίτερα αυτές στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, εξαιτίας εν μέρει της πολυμορφία­ς των ασιατικών χωρών, των διαφορετικ­ών επιπέδων οικονομική­ς τους ανάπτυξης και των ρυθμιστικώ­ν συστημάτων. Για να ξεπεραστού­ν αυτές οι προκλήσεις, πρέπει να επιτευχθεί μεγαλύτερη συνεργασία και μια από κοινή ευθύνη μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στις ασιατικές χώρες.

Αυτό συνεπάγετα­ι μεγαλύτερη στήριξη από τις κυβερνήσει­ς αναφορικά με τις πολιτικές και τη νομοθεσία που υποστηρίζο­υν τις νέες τεχνολογίε­ς και την καινοτομία, καθώς και τον σχηματισμό εταιρειών κεφαλαίων επιχειρημα­τικών συμμετοχών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece