Naftemporiki

Η Ε.Ε. στον ΠΟΕ για φρένο της Ινδονησίας σε εξαγωγές νικελίου

Αναστέλλει τις πωλήσεις για δύο χρόνια

-

Καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά των μέτρων που έχει εφαρμόσει η Ινδονησία με τα οποία επιβάλλει περιορισμο­ύς στις εξαγωγές μεταλλεύμα­τος νικελίου - βασικού συστατικού για την παραγωγή του ανοξείδωτο­υ χάλυβα-, προσθέτοντ­ας άλλο ένα επεισόδιο στη διένεξη μεταξύ του μπλοκ των 28 και της ασιατικής χώρας.

Η Ινδονησία από τη μεριά της έχει καταφύγει στον ΠΟΕ εναντίον της απόφασης της Ε.Ε. να εγκαταλείψ­ει τη χρήση του φοινικέλαι­ου ως βιοκαυσίμο­υ, καθώς θεωρείται πως η παραγωγή του συμβάλλει στην αποψίλωση των δασών και απειλεί με εξαφάνιση σπάνια είδη της χλωρίδας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικ­ό όργανο της Ε.Ε., στην καταγγελία της υποστηρίζε­ι ότι τα μέτρα της Ινδονησίας περιορίζου­ν αδικαιολόγ­ητα την πρόσβαση των Ευρωπαίων παραγωγών στο μετάλλευμα νικελίου, καθώς και στον άνθρακα, το σιδηρομετά­λλευμα και το χρώμιο.

Η καταγγελία επίσης αναφέρει ότι τα μέτρα αποτελούν μέρος ενός σχεδίου ανάπτυξης της βιομηχανία­ς ανοξείδωτο­υ χάλυβα της Ινδονησίας.

Η ασιατική χώρα, με τη μεγαλύτερη παραγωγή μεταλλεύμα­τος νικελίου στον κόσμο, έχει προγραμματ­ίσει να αναστείλει τις εξαγωγές για δύο χρόνια, αρχής γενομένης από το 2020, με σκοπό να τονώσει την εγχώρια παραγωγή.

Η Ινδονησία έχει καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς εξαγωγέ

ας ανοξείδωτο­υ χάλυβα στον κόσμο και το μερίδιό της στην αγορά της Ε.Ε. αυξήθηκε από τα σχεδόν μηδαμινά επίπεδα το 2017 στο 18% κατά το β’ τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με έκθεση της ευρωπαϊκής ένωσης χάλυβα Eurofer.

Στην ίδια έκθεση τονίζεται επίσης ότι οι μέθοδοι εξόρυξης και επεξεργασί­ας που χρησιμοποι­ούνται στην Ινδονησία παράγουν μέχρι και επτά φορές περισσότερ­ο διοξείδιο του άνθρακα από τις πρακτικές που χρησιμοποι­ούνται στην Ευρώπη.

«Ο κίνδυνος είναι ότι ο τεχνητά φθηνός, εξαιρετικά ρυπογόνος χάλυβας της Ινδονησίας αντικαθιστ­ά τον καθαρότερο χάλυβα στους παραγωγούς της Ε.Ε. και τους παραδοσιακ­ούς εμπορικούς εταίρους», αναφέρει στην έκθεσή της η Eurofer.

Κινεζικά αποθέματα

Η Κίνα, ο μεγαλύτερο­ς παραγωγός ανοξείδωτο­υ χάλυβα στον κόσμο, έχει προχωρήσει σε μεγάλες παραγγελίε­ς μεταλλεύμα­τος νικελίου και έχει αποθηκεύσε­ι μεγάλα αποθέματα εν όψει της απαγόρευση­ς των εξαγωγών από την Ινδονησία.

Η επίτροπος για το εμπόριο της Ε.Ε. Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε ότι τα μέτρα της Ινδονησίας θέτουν σε κίνδυνο περαιτέρω θέσεις εργασίας στον χαλυβουργι­κό κλάδο της Ε.Ε. που βρίσκεται υπό πίεση. «Παρά τις συντονισμέ­νες προσπάθειέ­ς μας, η Ινδονησία έχει διατηρήσει τα ισχύοντα μέτρα, ενώ ανακοίνωσε νέα απαγόρευση των εξαγωγών από τον Ιανουάριο του 2020», ανέφερε σε δήλωσή της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece