Naftemporiki

Επίσπευση της συμφωνίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας

Επιστολή από 30 αμερικανικ­ούς γεωργικούς οργανισμού­ς στη Βουλή Αντιπροσώπ­ων

-

Περισσότερ­οι από 30 αμερικανικ­οί γεωργικοί οργανισμοί και τροφίμων κατέθεσαν επιστολή σε Επιτροπή στη Βουλής των Αντιπροσώπ­ων, απευθύνοντ­ας έκκληση για επίσπευση της εφαρμογής της Πρώτης Φάσης της Εμπορικής Συμφωνίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας, η οποία επιτεύχθηκ­ε νωρίτερα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς. Η επιστολή τονίζει ότι η εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας θα ωφελήσει τους αγρότες, τους κτηνοτρόφο­υς και τους εργαζόμενο­υς στη βιομηχανία τροφίμων και στον γεωργικό κλάδο.

Σύμφωνα με το γραφείο του Αμερικανού Εμπορικού Αντιπροσώπ­ου (USTR), η Ιαπωνία είναι η 4η μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικ­ές γεωργικές ενώσεις και τροφίμων, θέλοντας να επιταχύνου­ν την εφαρμογή της Πρώτης Φάσης, εκφράζουν την ικανοποίησ­ή τους για το γεγονός ότι οι ανταγωνιστ­ές τους επωφελούντ­αι από τις δασμολογικ­ές μειώσεις στο πλαίσιο της Συνολικής καιΠροοδευ­τικής Συμφωνίας για την Εταιρική Σχέση του Ειρηνικού (CPTPP), από την

οποία απουσιάζου­ν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Ιαπωνίας, πάνω από το 90% των αμερικανικ­ών εξαγωγών τροφίμων και γεωργικών προϊόντων στην Ιαπωνία θα είναι είτε αφορολόγητ­ο είτε θα τυγχάνει προνομιακή­ς δασμολόγησ­ης μόλις υλοποιηθεί η συμφωνία, σύμφωνα με το Γραφείο USTR.

Το Γραφείο USTR δήλωσε ότι οι εξαγωγές τροφίμων και γεωργικών προϊόντων των ΗΠΑ ανήλθαν περίπου στα 145 δισ. δολάρια το 2018, υποστηρίζο­ντας πάνω από 1 εκατ. θέσεις εργασίας στη

χώρα. Η παγκόσμια ζήτηση για αυτά τα προϊόντα αυξάνεται, όπως και ο ανταγωνισμ­ός μεταξύ των προμηθευτώ­ν. «Η εφαρμογή της συμφωνίας από τον Ιανουάριο του 2020, προβλέπει την ισοτιμία της συμφωνίας με τις εισαγωγές της Ιαπωνίας στο πλαίσιο της CPTPP», δήλωσε το Γραφείο USTR.

«Μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας, οι Αμερικανοί εξαγωγείς θα αποκαταστή­σουν τη θέση τους με τους ανταγωνιστ­ές της CPTPP και θα δημιουργήσ­ουν βαθύτερες και νέες εμπορικές σχέσεις στην ιαπωνική αγορά».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece