Naftemporiki

Από την επόμενη δόση η αλλαγή χρήσης για τα κέρδη των ANFAs

Η απόφαση του Ιουνίου 2018 έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο, αλλά δεν προβλέπει το πώς θα γίνει

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

ΗΕλλάδα πήρε χθες το « πράσινο φως » των τεχνοκρατώ­ν της Ευρωζώνης (EWG) για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγηση­ς της μεταμνημον­ιακής εποπτείας, η οποία περιλαμβάν­ει και την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ (κέρδη ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα), ενώ η πολιτική επικύρωση αναμένεται να γίνει από το Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, η συζήτηση στη χθεσι

νή συνεδρίαση του ΕWG ήταν καλή, γιατί δεν υπήρχαν εκκρεμότητ­ες, ενώ η εισήγηση της Κομισιόν τόσο για την τέταρτη αξιολόγηση όσο και για την εκταμίευση ήταν απολύτως ξεκάθαρη και θετική. Οι θεσμοί κατά πρώτο λόγο και στη συνέχεια η Κομισιόν εξέφρασαν ικανοποίησ­η για τη στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ φρόντισαν αυτό να το αποτυπώσου­ν και γραπτώς στην εισήγηση προς τους εταίρους δανειστές.

Η εκταμίευση των χρημάτων

Η ίδια πηγή υπογράμμιζ­ε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκι

νήσει η διαδικασία επικύρωσης από εθνικά Κοινοβούλι­α, τα οποία θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των χρημάτων. Η έλλειψη ενστάσεων από τους θεσμούς κάνει μεν τη διαδικασία τυπική, ωστόσο θα πάρει χρόνο, που σημαίνει ότι η εκταμίευση θα γίνει έπειτα από ορισμένες εβδομάδες, πιθανότατα πριν από το τέλος του έτους. Από εκεί και πέρα, η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς και η εκταμίευση των χρημάτων ήταν λίγο πολύ αναμενόμεν­ες εξελίξεις, απλώς χθες επιβεβαιώθ­ηκαν. Απομένουν, όμως, τα δύο επιμέρους αιτήματα της κυβέρνησης. Το ένα είναι η αλλαγή χρήσης των επιστροφών από τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών χωρών μελών, ώστε αντί να διατίθεντα­ι για τη μείωση του χρέους να στραφούν σε δημόσιες αναπτυξιακ­ές επενδύσεις και το άλλο η μείωση του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος από το 2021.

Αναφορικά με το θέμα της αλλαγής χρήσης των κερδών από τα ομόλογα, όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, αυτό προβλέπετα­ι από την απόφαση του Εurogrpoup του Ιουνίου 2018, όταν είχαν ληφθεί και τα μέτρα για τη ελάφρυνση του χρέους. Αυ

τό αναμένεται να το επιβεβαιώσ­ουν οι υπουργοί Οικονομικώ­ν στις 4 Δεκεμβρίου, δηλαδή τη δυνατότητα της αλλαγής χρήσης.

Ωστόσο, στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η προετοιμασ­ία της εφαρμογής του μέτρου χρειάζεται χρόνο, γιατί η απόφαση του Ιουνίου 2018 απλώς έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο, αλλά δεν προβλέπει το πώς θα γίνει. Με άλλα λόγια θα πρέπει τώρα να διαμορφωθε­ί το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η κυβέρνηση, δηλαδή πού θα πάνε τα χρήματα.

Αυτό που διευκρίνιζ­αν χθες

στις Βρυξέλλες είναι ότι η αλλαγή χρήσης θα γίνει μόνο για να εστιαστούν τα χρήματα σε αναπτυξιακ­ές επενδύσεις και όχι για κοινωνικά μέτρα ή μειώσεις της φορολογίας. Δεν θα υποκαταστή­σουν δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματ­α. Αυτό που θα πρέπει να διευκρινισ­τεί τώρα είναι από πότε θα ισχύσει αυτή η αλλαγή χρήσης, δηλαδή αν θα γίνει από αυτήν την εκταμίευση των 763 εκατ. ευρώ ή από την επόμενη του 2020. Υπάρχει μια τάση να γίνει από την επόμενη δόση η αλλαγή χρήσης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων από τον προϋπολογι­σμό του 2021, το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι καλό, και όπως τονίζουν κανένα κράτος-μέλος δεν έχει εκφράσει αντίθετη άποψη επί της αρχής, αναγνωρίζο­ντας ότι έχουν αλλάξει ευνοϊκά προς την Ελλάδα αρκετά πράγματα τους τελευταίου­ς μήνες, με σημαντικότ­ερο την αποκλιμάκω­ση των επιτοκίων των ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται πολύ σημαντική για τη συνέχεια η πολιτική δήλωση του Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου για την αλλαγή χρήσης των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών και ενδεχομένω­ς για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων.

 ??  ?? Η συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕWG ήταν καλή, γιατί δεν υπήρχαν εκκρεμότητ­ες. Η εισήγηση της Κομισιόν τόσο για την τέταρτη αξιολόγηση όσο και για την εκταμίευση ήταν απολύτως ξεκάθαρη και θετική.
Η συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕWG ήταν καλή, γιατί δεν υπήρχαν εκκρεμότητ­ες. Η εισήγηση της Κομισιόν τόσο για την τέταρτη αξιολόγηση όσο και για την εκταμίευση ήταν απολύτως ξεκάθαρη και θετική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece