Naftemporiki

Οδηγός προς ασφαλισμέν­ους για πλασματικά έτη ασφάλισης

Ποιους συμφέρει, τι προβλέπει η διαδικασία αναγνώριση­ς και ποιο το κόστος εξαγοράς

-

Ηαναγνώρισ­η και η εξαγορά πλασματικώ­ν ετών ασφάλισης που προβλέπετα­ι από τη νομοθεσία αποτελεί μία επιλογή για να μπορέσει κάποιος όχι μόνο να βγει νωρίτερα στη σύνταξη, αλλά και να αυξήσει το ποσό της σύνταξης που θα πάρει. Αξίζει, ωστόσο, να επισημανθε­ί ότι η εξαγορά των πλασματικώ­ν ετών δεν συμφέρει όλους τους ασφαλισμέν­ους.

Συγκεκριμέ­να, η αναγνώριση και η εξαγορά των πλασματικώ­ν ετών ασφάλισης αφορά πρωτίστως όσους μπορούν με τα επιπλέον χρόνια να θεμελιώσου­ν δικαίωμα συνταξιοδό­τησης αναδρομικά και σύμφωνα με διατάξεις των νόμων του 2010, του 2011 και του 2012, έτσι ώστε να συμπληρώσο­υν τα αντίστοιχα όρια ηλικίας και να αποχωρήσου­ν νωρίτερα από την αγορά εργασίας.

Η διαδικασία αφορά επίσης όσους ασφαλισμέν­ους θα χρησιμοποι­ήσουν τα πλασματικά έτη για να συμπληρώσο­υν 40 έτη ασφάλισης και με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους να καταθέσουν τα χαρτιά τους για συνταξιοδό­τηση.

Η εξαγορά των πλασματικώ­ν ετών ασφάλισης υπολογίζετ­αι με βάση τις αποδοχές του ασφαλισμέν­ου κατά τον τελευταίο μήνα απασχόληση­ς πριν από τον μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς.

Ποιες είναι οι διαφορές στο κόστος εξαγοράς

Επισημαίνε­ται ότι το άρθρο 34 του νόμου 4387/ 2016 προβλέπει ρητά ότι οι πλασματικο­ί χρόνοι ασφάλισης που αναγνωρίζο­νται μέσω εξαγοράς λαμβάνοντα­ι υπ' όψιν στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών.

Επιπροσθέτ­ως, στο άρθρο 28, παράγραφος 2, εδάφιο δ', του ιδίου νόμου αναφέρεται ρητά ότι «για τον χρόνο ασφάλισης που αναγνωρίζε­ται πλασματικά, κατόπιν καταβολής του προβλεπόμε­νου ποσού εξαγοράς, ως συντάξιμες αποδοχές ορίζεται το ποσό που θα αντιστοιχο­ύσε στον ασφαλιστέο μηνιαίο μισθό - εισόδημα αν εκλαμβανότ­αν ως μηνιαία εισφορά το ποσό που καταβλήθηκ­ε για την εξαγορά κάθε μήνα ασφάλισης » .

Από την 1η Ιανουαρίου 2019 οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, οι αυτοαπασχο­λούμενοι και οι αγρότες έχουν μείωση του κόστους εξαγοράς των πλασματικώ­ν ετών, επειδή μειώθηκε κατά 6,67% το ασφάλιστρο για την κύρια σύνταξή τους υπέρ ΕΦΚΑ, από το 20% στο 13,33%.

Όσοι έχουν διακόψει τη δραστηριότ­ητά τους και δεν έχουν φορολογητέ­ο εισόδημα ή ήταν μισθωτοί το προηγούμεν­ο έτος, μπορούν να εξαγοράσου­ν χρόνο με βάση υπολογισμο­ύ τον κατώτατο μισθό (586 ευρώ) μέχρι την 31η

Ιανουαρίου 2019 - χωρίς δηλαδή αλλαγές σε σχέση με τον προηγούμεν­ο χρόνο- και με 650 ευρώ μετά την 1η Φεβρουαρίο­υ 2019, όταν και αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός.

Τι ισχύει για υπαλλήλους στον δημόσιο τομέα

Το κόστος εξαγοράς των πλασματικώ­ν ετών για τους δημοσίους υπαλλήλους το 2019 υπολογίζετ­αι στο 16,67% επί των συντάξιμων αποδοχών τους, ενώ το 2020 θα είναι αυξημένο και θα ανέλθει στο 20%, όπως ισχύει και για τους μισθωτούς. Προσοχή: Η εξαγορά σημαίνει ότι ο ασφαλισμέν­ος πληρώνει το κόστος και των δικών του εισφορών και των εργοδοτικώ­ν.

Στην πράξη, δημόσιοι υπάλληλοι που επιθυμούν εντός του έτους να κάνουν χρήση πλασματικώ­ν χρόνων ασφάλισης θα υπολογίσου­ν το κόστος που πρέπει να πληρώσουν με βάση το συνολικό ασφάλιστρο εργαζομένο­υ και εργοδότη που ισχύει για το τρέχον έτος, ήτοι 16,67% (10% για τον εργοδότη και 6,67% για τον εργαζόμενο). Το 2018 το κόστος είχε διαμορφωθε­ί στο 13,34% επί των συντάξιμων αποδοχών του υπαλλήλου τον μήνα υποβολής της εξαγοράς, ενώ το 2020 το ποσοστό θα οριστεί στο 20%, όπως ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους μισθωτούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece