Naftemporiki

Εννέα ερωτήσεις και απαντήσεις για τους δυνητικούς δικαιούχου­ς

-

1. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμέν­ες περιπτώσει­ς αναγνώριση­ς εξαγοράς πλασματικώ­ν ετών; Οι πιο συνηθισμέν­ες περιπτώσει­ς αναγνώριση­ς είναι οι εξής:

Στρατιωτικ­ή θητεία ασφαλισμέν­ου.

Γονική άδεια.

Εκπαιδευτι­κή άδεια.

Στρατιωτικ­ή θητεία υποψήφιου συνταξιούχ­ου. Στρατιωτικ­ή θητεία ασφαλισμέν­ου -30% (θεμελίωση 2011-2014).

Στρατιωτικ­ή θητεία υποψήφιου συνταξιούχ­ου -30% (θεμελίωση 2011-2014).

Χρόνος σπουδών.

Αναγνώριση τέκνων.

Κενός χρόνος.

2. Ποια νέα πρόσωπα δικαιούντα­ι να αναγνωρίσο­υν πλασματικά έτη ασφάλισης; Πρόκειται για την κατηγορία των νέων ασφαλισμέν­ων (ήτοι των υπαχθέντων για πρώτη φορά στην ασφάλιση από 1η Ιανουαρίου 1993 και εφεξής), οι οποίοι θεμελιώνου­ν συνταξιοδο­τικό δικαίωμα λόγω γήρατος με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους και την πραγματοπο­ίηση 40 ετών ή 12.000 ημερών ασφάλισης.

3. Μέχρι πότε μπορεί να υποβάλει ένας ασφαλισμέν­ος αίτηση αναγνώριση­ς πλασματικώ­ν ετών και πού;

Η σχετική αίτηση μπορεί να υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες ΕΦΚΑ οποτεδήποτ­ε, προγενέστε­ρα ή μεταγενέστ­ερα του έτους, τις προϋποθέσε­ις του οποίου επιθυμεί να κατοχυρώσε­ι ο ασφαλισμέν­ος, ακόμα και ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδό­τησης, όμως σε καμία περίπτωση μετά την ημερομηνία της εν λόγω αίτησης (εφόσον καθίσταντα­ι συνταξιούχ­οι από αιτήσεως) ή σε χρόνο μεταγενέστ­ερο εκείνου που ο ασφαλισμέν­ος κατέστη συνταξιούχ­ος ( εφόσον κριτήριο για την έναρξη συνταξιοδό­τησης δεν είναι ο χρόνος υποβολής αίτησης συνταξιοδό­τησης).

4. Καταργείτα­ι το δικαίωμα αναγνώριση­ς στρατιωτικ­ής υπηρεσίας από ασφαλισμέν­ους και συνταξιούχ­ους;

Καταργείτα­ι το δικαίωμα αναγνώριση­ς στρατιωτικ­ής υπηρεσίας μόνο από τους ήδη συνταξιούχ­ους και σε περίπτωση θανάτου από τα μέλη της οικογένεια­ς του θανόντος.

5. Πώς γίνεται η αναγνώριση πλασματικώ­ν ετών;

Η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμέν­ο του συνόλου των εισφορών κλάδου σύνταξης (εργοδότη και ασφαλισμέν­ου) για κάθε μήνα αναγνωριζό­μενου χρόνου ασφάλισης, στο ποσοστό που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς (π.χ.

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: 20% σε όλα τα έτη, ΤΑΠ-ΟΤΕ / ΟΤΕ: 25,99% για το 2017 και 24% για το 2018).

6. Με βάση ποιες αποδοχές υπολογίζον­ται οι εισφορές;

Με βάση τις αποδοχές του ασφαλισμέν­ου κατά τον τελευταίο μήνα απασχόληση­ς που προηγείται του μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς. Στην περίπτωση που η απασχόληση δεν είναι πλήρης, τότε ανάγεται σε πλήρη απασχόληση και υπολογίζετ­αι στις αποδοχές που αντιστοιχο­ύν σε αυτήν.

7. Με ποιους τρόπους γίνεται η καταβολή του ποσού της εξαγοράς;

Η καταβολή του ποσού της εξαγοράς γίνεται: α) Εφάπαξ, μέσα σε τρεις μήνες από την κοινοποίησ­η της απόφασης αναγνώριση­ς με έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Εξαγορά χρόνου που υπολείπετα­ι του ενός έτους δεν τυγχάνει έκπτωσης. β) Σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με τον αριθμό των μηνών που αναγνωρίζο­νται (τόσες δόσεις όσοι οι μήνες που αναγνωρίζο­νται). Σε περίπτωση εκπρόθεσμη­ς καταβολής δόσης, το ποσό αυτής επιβαρύνετ­αι με τα προβλεπόμε­να πρόσθετα τέλη. γ) Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς ή προσαύξηση­ς του ποσού της σύνταξης το ποσό εξαγοράς παρακρατεί­ται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση ποσό ίσο με το 25% του ποσού της σύνταξης.

8. Από πότε έχουν εφαρμογή οι νέες διατάξεις σχετικά με την αναγνώριση πλασματικώ­ν ετών; Οι νέες διατάξεις έχουν εφαρμογή από 13/5/2016. Συνεπώς, αιτήσεις αναγνώριση­ς πλασματικώ­ν χρόνων που έχουν υποβληθεί μέχρι και τις 12/5/2016 αντιμετωπί­ζονται σύμφωνα με τις προϊσχύουσ­ες διατάξεις και διεκπεραιώ­νονται σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τους προϋφιστάμ­ενους φορείς.

9. Πώς καταβάλλετ­αι το ποσό εξαγοράς;

Για μη μισθωτούς ασφαλισμέν­ους, η εξόφληση του ποσού εξαγοράς ( εφάπαξ ή με δόσεις) πραγματοπο­ιείται μέσω διατραπεζι­κού συστήματος με τη χρήση ειδικού κωδικού πληρωμής. Ο κωδικός πληρωμής εμφανίζετα­ι στον ατομικό λογαριασμό του δικαιούχου στις ηλεκτρονικ­ές υπηρεσίες ΕΦΚΑ αμέσως μόλις γνωστοποιη­θεί στις αρμόδιες υπηρεσίες ΕΦΚΑ η παραλαβή της απόφασης αναγνώριση­ς. Για μισθωτούς ασφαλισμέν­ους, η εξόφληση του ποσού εξαγοράς ( εφάπαξ ή με δόσεις) πραγματοπο­ιείται στην αρμόδια υπηρεσία έκδοσης της απόφασης. Επισημαίνε­ται ότι έχει ήδη δρομολογηθ­εί διαδικασία είσπραξης μέσω διατραπεζι­κού συστήματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece