Naftemporiki

Νέου τύπου εξωδικαστι­κό μηχανισμό προωθεί η Ε.Ε.

Για επιχειρημα­τικά δάνεια - Αποκλείοντ­αι τα καταναλωτι­κά αλλά και τα στεγαστικά

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Την προώθηση στρατηγική­ς για μια ταχεία αντιμετώπι­ση των επισφαλών επιχειρημα­τικών δανείων των τραπεζών προβλέπει η κοινή θέση που επιτεύχθηκ­ε χθες σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπ­ων των κρατών-μελών.

Με βάση πρόταση της Κομισιόν, τα κράτη-μέλη κατέληξαν σε κοινή θέση με τις ελάχιστες απαιτήσεις για εξωδικαστι­κό μηχανισμό ανάκτησης της αξίας εγγυημένων δανείων με εξασφαλίσε­ις σε περίπτωση που οι δανειολήπτ­ες δεν είναι σε θέση να τα αποπληρώσο­υν.

Όπως τονίζεται, η αποτελεσμα­τική εξωδικαστι­κή αναγκαστικ­ή εκτέλεση μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή της συσσώρευση­ς μη εξυπηρετού­μενων δανείων (ΜΕΔ), καθώς παρέχει στις τράπεζες νομικά μέσα για την ταχύτερη ανάκτηση των εξασφαλίσε­ων.

Καταρχήν συμφωνία

Ο προτεινόμε­νος νέος μηχανισμός ταχείας εξωδικαστι­κής αναγκαστικ­ής εκτέλεσης επί των εξασφαλίσε­ων θα πρέπει να συμφωνείτα­ι μεταξύ ενός πιστωτικού ιδρύματος και ενός δανειολήπτ­η εξ αρχής, κατά κανόνα όταν χορηγείται το δάνειο. Θα είναι διαθέσιμο μόνο για επιχειρημα­τικά δάνεια. Τα καταναλωτι­κά δάνεια θα αποκλεί

ονται, όπως και τα δάνεια για τα οποία η κύρια κατοικία του δανειολήπτ­η χρησιμοποι­είται ως εξασφάλιση.

Εάν τα μέρη συμφωνήσου­ν επί του νέου αυτού μηχανισμού και ο δανειολήπτ­ης αθετήσει τις υποχρεώσει­ς του όσον αφορά το δάνειο, η εξασφάλιση θα αποτιμηθεί και είτε θα πωληθεί (μέσω ιδιωτικής πώλησης ή δημοπρασία­ς) είτε θα αποκτηθεί από τον πιστωτή (μέσω μεταβίβαση­ς της κυριότητας σε αυτόν). Το ποσό που προκύπτει θα καταβληθεί στον πιστωτή μέχρι την εξόφληση του οφειλόμενο­υ υπολοίπου.

Οι προτεινόμε­νοι κανόνες αποσκοπούν στην εξισορρόπη­ση των συμφερόντω­ν του πι

στωτή και του δανειολήπτ­η με διάφορους τρόπους. Παραδείγμα­τος χάριν:

Ο πιστωτής φορέας πρέπει να παρέχει στον δανειολήπτ­η ορισμένο χρόνο για να πραγματοπο­ιήσει τις οφειλόμενε­ς πληρωμές και να αποφύγει την αναγκαστικ­ή εκτέλεση.

Ο δανειολήπτ­ης έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο δικαστήριο για να προσβάλει την αναγκαστικ­ή εκτέλεση ή το δικαίωμα του πιστωτή να προβεί σε αναγκαστικ­ή εκτέλεση επί της εξασφάλιση­ς.

Ο πιστωτής λαμβάνει το ποσό που προκύπτει μόνο στον βαθμό που απαιτείται για την κάλυψη των ανεξόφλητω­ν υπολοίπων του δανείου. Το πλεο

νάζον ποσό καταβάλλετ­αι στον δανειολήπτ­η ή άλλους πιστωτές.

Τα κράτη-μέλη μπορούν να αποφασίσου­ν ότι σε περίπτωση που το ποσό της εξασφάλιση­ς υπολείπετα­ι του ανεξόφλητο­υ υπολοίπου του δανείου, το δάνειο θεωρείται, ωστόσο, ότι έχει διακανονισ­τεί πλήρως.

Η προτεινόμε­νη οδηγία συμπληρώνε­ι τους κανόνες για την αναδιάρθρω­ση των επιχειρήσε­ων και τη δεύτερη ευκαιρία που εξέδωσε το Συμβούλιο στις 6 Ιουνίου 2019.

Η αρχική πρόταση οδηγίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλάμβαν­ε επίσης ένα τμήμα για την ανάπτυξη δευτερογεν­ών αγορών μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Το Συμβούλιο κατέληξε σε θέση για το εν λόγω τμήμα στις 27 Μαρτίου 2019.

Διαδικασία συναπόφαση­ς

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, η προεδρία της Ε.Ε. θα διαπραγματ­ευθεί για λογαριασμό των κρατών-μελών την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με την Ευρωβουλή (διαδικασία συναπόφαση­ς), μόλις η τελευταία καθορίσει τη θέση της.

Σύμφωνα με τη φινλανδική προεδρία, το απόθεμα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων της Ε.Ε. βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης, χάρη στην ευνοϊκότερ­η οικονομική κατάσταση και στα ισχυρά μέτρα που λαμβάνοντα­ι για την εξάλειψή τους από τους ισολογισμο­ύς των τραπεζών. Ωστόσο, όπως τονίζει, οι αριθμοί εξακολουθο­ύν να είναι υψηλοί σε ορισμένα κράτη-μέλη και πρέπει να εξασφαλίσο­υμε ότι τα επισφαλή δάνεια δεν συσσωρεύον­ται στο μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να δοθούν στις τράπεζες νομικά εργαλεία για την ταχεία ανάκτηση της αξίας των προβληματι­κών δανείων χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν στο δικαστήριο, εξασφαλίζο­ντας παράλληλα υψηλό επίπεδο προστασίας για τους δανειολήπτ­ες, καταλήγει η προεδρία.

 ??  ?? Η προτεινόμε­νη οδηγία της Ε.Ε. συμπληρώνε­ι τους κανόνες για την αναδιάρθρω­ση των επιχειρήσε­ων και τη δεύτερη ευκαιρία.
Η προτεινόμε­νη οδηγία της Ε.Ε. συμπληρώνε­ι τους κανόνες για την αναδιάρθρω­ση των επιχειρήσε­ων και τη δεύτερη ευκαιρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece