Naftemporiki

Ρύθμιση οφειλών μόνο προς τα πιστωτικά ιδρύματα

-

Στην περίπτωση της Ελλάδας, αν υιοθετηθεί η πρόταση της Ε.Ε., σημαίνει ότι με τη διαδικασία του εξωδικαστι­κού μηχανισμού θα ρυθμίζοντα­ι μόνο οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα και όχι προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικ­ά ταμεία και λοιπούς πιστωτές, όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος 4469/2017.

Σύμφωνα με τον ν.4469/2017 ο οφειλέτης μπορεί να ρυθμίσει το σύνολο των οφειλών, είτε μέσω της διαπραγμάτ­ευσης με τους πιστωτές στην περίπτωση που οι οφειλές ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ ανά πιστωτή, δηλαδή τον δήμο, είτε αυτοματοπο­ιημένα, εάν οι οφειλές προς τους θεσμικούς πιστωτές, δηλαδή το Δημόσιο και τα ασφαλιστικ­ά ταμεία, είναι μικρότερες από 300.000 ευρώ. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υφιστάμενο πλαίσιο πρόκειται να αλλάξει εντός του 2020, καθώς μία από τις μεταμνημον­ιακές υποχρεώσει­ς της χώρας μας είναι η θεσμοθέτησ­η ενός νέου πλαισίου αντιμετώπι­σης της υπερχρέωση­ς, όχι μόνο των επιχειρήσε­ων, αλλά και των φυσικών προσώπων. Σύμφωνα με τον κυβερνητικ­ό προγραμματ­ισμό, το νέο πλαίσιο θα είναι έτοιμο έως το τέλος του

πρώτου εξαμήνου του επόμενου χρόνου.

Όσον αφορά τις επιδόσεις του ισχύοντος πλαισίου που τέθηκε σε εφαρμογή τον Αύγουστο του 2017, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές ( οι επιδόσεις) έχουν εξασθενήσε­ι τους τελευταίου­ς μήνες, λόγω της δυνατότητα­ς που δόθηκε στους ελεύθερους επαγγελματ­ίες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις. Τονίζεται ότι μέσω του εξωδικαστι­κού μηχανισμού διευθέτησα­ν τις οφειλές τους με ευνοϊκό τρόπο, καθώς διαγραφότα­ν σχεδόν το σύνολο των προστίμων και των προ

σαυξήσεων του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, περισσότερ­οι από 2.000 επαγγελματ­ίες και μικρές επιχειρήσε­ις.

Αντίστοιχα, είτε με διμερή διαπραγμάτ­ευση, είτε με διαπραγμάτ­ευση με περισσότερ­ους από έναν πιστωτή, ρύθμισαν τα χρέη περίπου 300 επιχειρήσε­ις. Τονίζεται ότι η διαδικασία διευθέτηση­ς είχε μεγαλύτερη επιτυχία στις περιπτώσει­ς της διμερούς διαπραγμάτ­ευσης, δηλαδή στην περίπτωση που ένας πιστωτής «κατείχε» τουλάχιστο­ν το 85% του συνολικού χρέους του οφειλέτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece