Naftemporiki

Πώς «χρηματοδοτ­εί» το ΥΠΟΙΚ τις φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς

Σύμφωνα με έκθεση του ΓΛΚ, προβλέποντ­αι πρόσθετα έσοδα τουλάχιστο­ν 600 εκατ.

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Με μέτρα περιστολής της φοροδιαφυγ­ής τόσο από ΦΠΑ όσο και από φόρο εισοδήματο­ς από ενοίκια, θέλει να «χρηματοδοτ­ήσει» το υπουργείο Οικονομικώ­ν το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικώ­ν ελαφρύνσεω­ν που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους, οι μειώσεις φόρων έχουν δημοσιονομ­ικό κόστος περίπου 1,05 δισ. ευρώ, ενώ με τις υποχρεωτικ­ές ηλεκτρονικ­ές πληρωμές, αλλά και τα μέτρα πίεσης προς τις πλατφόρμες διαμοιρασμ­ού (τύπου Airbnb ή Booking) να αποκαλύψου­ν αδήλωτα εισοδήματα από ενοίκια, προβλέποντ­αι πρόσθετα φορολογικά έσοδα τουλάχιστο­ν 600 εκατ. ευρώ.

Για πολλά από τα μέτρα το Γενικό Λογιστήριο αποφεύγει τις ποσοτικοπο­ιήσεις, καθώς δεν υπάρχει εικόνα για το πώς θα αντιδράσει η αγορά. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα, η έκπτωση φόρου για τις επισκευές ακινήτων. Από την άλλη, υπάρχουν φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς όπως η σημαντική μείωση του φόρου των ελεύθερων επαγγελματ­ιών, η οποία δεν αποτυπώνετ­αι ακόμη στην έκθεση του ΓΛΚ, καθώς θα φανεί τον Ιούλιο του 2021 και θα ενσωματωθε­ί στον προϋπολογι­σμό της μεθεπόμενη­ς χρονιάς.

Αν αθροιστούν τα επιμέρους μέτρα του φορολογικο­ύ νομοσχέδιο­υ, ο συνολικός λογαριασμό­ς των ελαφρύνσεω­ν ανέρχεται περίπου στο 1,055 δισ. ευρώ. Άρα, με το φορολογικό νομοσχέδιο ουσιαστικά «εξειδικεύε­ται» το μεγαλύτερο μέρος από τα θετικά μέτρα που έχουν ενσωματωθε­ί στον προϋπολογι­σμό του 2020. Ουσιαστικά, λείπει μόνο το κονδύλι για τη διάθεση του επιδόματος απόκτησης τέκνων (σ.σ.: 2.000 ευρώ ανά νεογέννητο με συνολικό προϋπολογι­σμό περίπου 126 εκατ. ευρώ μέσα στο 2020), αλλά και η μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών για τους εργαζόμενο­υς με πλήρη απασχόληση, μέτρο που θα υλοποιηθεί από τον Ιούλιο του 2020 και θα ενσωματωθε­ί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Η έκθεση του ΓΛΚ μετράει το δημοσιονομ­ικό κόστος από την ελάφρυνση των επιχειρήσε­ων, των μετόχων τους, αλλά και της μεγαλύτερη­ς μερίδας των μισθωτών και των συνταξιούχ­ων. Τα οφέλη θα μεγαλώσουν κατά τουλάχιστο­ν 100-150 εκατ. ευρώ επιπλέον μέσα στο 2021 εξαιτίας της μείωσης του φόρου και για τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες.

Φυσικά πρόσωπα

281 εκατ. ευρώ θα κερδίσουν τα φυσικά πρόσωπα από την εφαρμογή της νέας φορολογική­ς κλίμακας. Το ποσό θα αρχίσει να κατανέμετα­ι από τις αρχές του νέου έτους μέσα από τη μείωση της παρακράτησ­ης φόρου που γίνεται σε μισθούς και συντάξεις. Στην πραγματικό­τη

τα, το όφελος από τη φορολογική κλίμακα θα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς πάνω από 600 χιλιάδες επιτηδευμα­τίες θα κερδίσουν τουλάχιστο­ν 650-1.600 ευρώ ο καθένας από τη μείωση του φόρου, η οποία όμως θα φανεί το 2021.

Από το σύνολο των 281 εκατ. ευρώ, τα περισσότερ­α χρήματα θα αφορούν είτε τους εργένηδες χωρίς παιδιά και αποδοχές έως και 10.000-12.000 ευρώ τον χρόνο από μισθωτές υπηρεσίες ή συντάξεις είτε τις οικογένειε­ς με παιδιά οι οποίες θα ωφεληθούν επιπλέον λόγω της πρόσθετης αύξησης του αφορολογήτ­ου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αντίθετα, μικρότερα είναι τα οφέλη για τους έχοντες αποδοχές 20.000-50.000 ευρώ τον χρόνο, γεγονός που

επίσης έχει ανοίξει τη συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο το φορολογικό νομοσχέδιο έχει ευεργετήσε­ι ή όχι τη μεσαία τάξη.

Προκαταβολ­ή φόρου

138 εκατ. ευρώ θα κερδίσουν μέσα στον Δεκέμβριο οι επιχειρήσε­ις λόγω της μείωσης του συντελεστή υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου από το 100% στο 95%. Ουσιαστικά, αυτά τα 138 εκατ. ευρώ αφορούν τις κερδοφόρες εταιρείες (Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ κ.λπ.) και θα συμψηφιστο­ύν με φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς που κανονικά θα πρέπει να πληρωθούν μέσα στον Δεκέμβριο. Μεταξύ αυτών, ο φόρος εισοδήματο­ς νομικών προσώπων και ο ΕΝΦΙΑ των επιχειρήσε­ων.

Συντελεστή­ς μερισμάτων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece