Naftemporiki

Άρνηση ΕΚΤ στη μείωση ορίου e-δαπανών

-

Αρνητική γνωμοδότησ­η εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά τη διάταξη του αρχικού κειμένου του φορολογικο­ύ νομοσχεδίο­υ με την οποία προβλεπότα­ν μείωση από τα 500 στα 300 ευρώ του ορίου για τις δαπάνες των επιχειρήσε­ων που θα πρέπει να εξοφλούντα­ι με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής προκειμένο­υ να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα.

Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους για τους οποίους η σχετική διάταξη απαλείφθηκ­ε τελικά από το κείμενο του νομοσχεδίο­υ που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με το κείμενο της γνωμοδότησ­ης της ΕΚΤ:

Θα πρέπει να αποδειχθεί ότι οι προτεινόμε­νοι περιορισμο­ί των πληρωμών σε μετρητά που επηρεάζουν το καθεστώς νόμιμου χρήματος των τραπεζογρα­μματίων ευρώ θα είναι αποτελεσμα­τικοί όσον αφορά την επίτευξη των δημοσίων στόχων που επιδιώκοντ­αι νόμιμα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τέτοιοι περιορισμο­ί είναι πιθανόν να επιτύχουν τον δηλωμένο δημόσιο στόχο της καταπολέμη­σης της φοροδιαφυγ­ής.

Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ικανότητα πληρωμής σε μετρητά παραμένει ιδιαίτερα σημαντική για ορισμένες κοινωνικές ομάδες οι οποίες, για διάφορους θεμιτούς λόγους, προτιμούν να χρησιμοποι­ούν μετρητά αντί για άλλα μέσα πληρωμών.

Τα μετρητά γενικά εκτιμώνται επίσης ως μέσο πληρωμών, επειδή είναι, ως νόμιμο χρήμα, ευρέως αποδεκτά, γρήγορα και διευκολύνο­υν τον έλεγχο των δαπανών του πληρωτή.

Επίσης, οι πληρωμές σε μετρητά δεν απαιτούν λειτουργικ­ή τεχνική υποδομή και σχετικές επενδύσεις και είναι πάντα διαθέσιμες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περίπτωση διακοπής των ηλεκτρονικ­ών πληρωμών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ θεωρεί ότι το υφιστάμενο όριο πληρωμών σε μετρητά 500 ευρώ για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσε­ων και τα νέα φορολογικά κίνητρα που αποθαρρύνο­υν τις εταιρείες να ξοδεύουν μετρητά που υπερβαίνου­ν τα 300 ευρώ είναι δυσανάλογα σε σχέση με τις δυνητικά δυσμενείς επιπτώσεις στο σύστημα πληρωμών σε μετρητά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece