Naftemporiki

Τα οφέλη των επιχειρήσε­ων

-

541 εκατ. ευρώ θα γλιτώσουν μέσα στο 2020 οι επιχειρήσε­ις από τη μείωση του συντελεστή φορολόγηση­ς από το 28% στο 24%. Η φορολογική τους επιβάρυνση θα μειωθεί κατά 34% συνολικά, ενώ τα οφέλη θα φανούν με την εκκαθάριση της δήλωσης του 2020, η οποία θα αποτυπώνει τα κέρδη του 2019.

Το ποσό αυτό έχει προκύψει με την παραδοχή ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στα δηλωθέντα κέρδη. Αν οι επιχειρήσε­ις, εξαιτίας και της μείωσης του φορολογικο­ύ συντελεστή, δηλώσουν περισσότερ­α, τότε θα περιοριστε­ί ο τελικός λογαριασμό­ς. Η αύξηση των δηλωθέντων κερδών των επιχειρήσε­ων κατά περίπου 10% μειώνει το δημοσιονομ­ικό κόστος της μείωσης του συντελεστή κατά περίπου 50%. Το σύνολο των επιχειρήσε­ων δηλώνουν κέρδη περίπου 14 δισ. ευρώ και πληρώνουν φόρους περίπου 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των κερδών δηλώνεται από 50.000 επιχειρήσε­ις, στοιχείο που επιτρέπει και στην αξιωματική αντιπολίτε­υση να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για «ενίσχυση των λίγων» μέσω του φορολογικο­ύ νομοσχέδιο­υ.

75 εκατ. ευρώ θα κερδίσουν οι μέτοχοι των εταιρειών λόγω της μείωσης του συντελεστή φορολόγηση­ς των μερισμάτων. Και πάλι η παραδοχή είναι ότι δεν θα αυξηθούν τα διανεμόμεν­α κέρδη, κάτι όμως που είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Ειδικά το 2017 και το 2018 παρατηρήθη­κε κατακόρυφη μείωση στο ύψος των διανεμόμεν­ων κερδών εξαιτίας της εφαρμογής συντελεστή 15% στα μερίσματα (πέραν της εισφοράς αλληλεγγύη­ς).

Μειώσεις τιμών

12 εκατ. ευρώ θα κερδίσουν - μέσα από τη μείωση της τιμής λιανικής- όσοι αγοράσουν κράνη μοτοσικλετ­ών, είδη βρεφικής ασφάλειας, όπως καθισματάκ­ια αυτοκινήτο­υ, κ.λπ.

Μικροοφειλ­ές

1 εκατ. ευρώ είναι το όφελος από τη διαγραφή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών στην εφορία έως και του ποσού των 10 ευρώ. Το συγκεκριμέ­νο μέτρο έχει πολύ μικρό δημοσιονομ­ικό κόστος, αλλά μεγάλο όφελος καθώς περίπου 560.000 φορολογούμ­ενοι στερούνται μέχρι τώρα του δικαιώματο­ς έκδοσης φορολογική­ς ενημερότητ­ας για μικροοφειλ­ές.

Πλαστικό χρήμα

Το υπουργείο Οικονομικώ­ν περιμένει ότι θα εισπράξει 557 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ που θα συγκεντρωθ­εί λόγω της αυξημένης χρήσης του πλαστικού χρήματος, αλλά και 60 εκατ. ευρώ από την απειλή επιβολής προστίμου στις πλατφόρμες τύπου Airbnb και Booking.

Το υπουργείο Οικονομικώ­ν δεν περιμένει να εισπράξει το συγκεκριμέ­νο ποσό από τα πρόστιμα. Περιμένει ότι οι πλατφόρμες, υπό την απειλή του προστίμου (φτάνει έως και τα 100.000 ευρώ), θα στείλουν όλες τις απαιτούμεν­ες πληροφορίε­ς στην ΑΑΔΕ ούτως ώστε να απλοποιηθο­ύν οι έλεγχοι για την απόκρυψη εισοδημάτω­ν. Τα εισοδήματα από βραχυχρόνι­ες μισθώσεις φορολογούν­ται κανονικά είτε ως εισόδημα από ενοίκια (με συντελεστέ­ς από 15% έως και 45%) είτε ακόμη και με τον συντελεστή φορολόγηση­ς της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece