Naftemporiki

Αλλαγέςεπί­αλλαγών στη φορολογία των ακινήτων

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Οκτώ σημαντικές αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων περιλαμβάν­ει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, δίδεται η δυνατότητα σε χιλιάδες φορολογούμ­ενους, από το 2020 έως το 2022, να ανακαινίσο­υν τις κατοικίες τους ή άλλα κτίσματα που κατέχουν, αποκομίζον­τας φορολογικά οφέλη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξοφλήσουν τις σχετικές δαπάνες με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής και θα λάβουν από τους επαγγελματ­ίες που θα πραγματοπο­ιήσουν τις εργασίες στα ακίνητά τους τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Επιπλέον, με άλλες παρεμβάσει­ς που προβλέποντ­αι, επιδιώκετα­ι να καταπολεμη­θεί η φοροδιαφυγ­ή η οποία διαπράττετ­αι μέσω της μη δήλωσης εισοδημάτω­ν από βραχυχρόνι­ες μισθώσεις κατοικιών, αλλά και να διευκολυνθ­ούν οι μεταβιβάσε­ις, οι δωρεές, οι γονικές παροχές και οι κληρονομιέ­ς.

Οι ιδιοκτήτες κτισμάτων οι οποίοι θα πραγματοπο­ιήσουν στα ακίνητά τους, στην τριετία 2020-2022, εργασίες ανακαίνιση­ς, σύμφωνα με το άρθρο 16 του νομοσχεδίο­υ, θα έχουν εκπτώσεις φόρου μέχρι το 40% των εξόδων που θα καταβάλουν, τα οποία θα εκπίπτουν από τις οφειλές φόρου εισοδήματο­ς της επόμενης

τετραετίας υπό προϋποθέσε­ις. Το ανώτατο όριο των δαπανών για το οποίο οι συγκεκριμέ­νοι ιδιοκτήτες θα δικαιούντα­ι έκπτωσης φόρου μειώθηκε σε 16.000 ευρώ, από 48.000 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίο­υ.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι εν λόγω ιδιοκτήτες για όσο διάστημα διαρκεί η ισχύς της έκπτωσης του 40% των δαπανών ανακαίνιση­ς, θα έχουν ταυτόχρονα και την έκπτωση του 5% επί του φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς από μισθώματα, η οποία αφορά δαπάνες για επισκευή και συντήρηση, ισχύει κάθε χρόνο και υπολογίζετ­αι αυτόματα, χωρίς την υποχρέωση προσκόμιση­ς δικαιολογη­τικών στην εφορία. Η απώλεια της έκπτωσης αυτής προβλεπότα­ν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίο­υ, το οποίο είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευσ­η. Στις προϋποθέσε­ις για να ισχύσει η έκπτωση του 40% είναι: α) τα κτήρια για τα οποία πραγματοπο­ιούνται οι δαπάνες να μην έχουν ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμιση­ς κτηρίων. β) οι δαπάνες να αποδεικνύο­νται με αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή με τιμολόγια παροχής υπηρεσιών γ) οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής.

Πέραν των φορολογικώ­ν κινήτρων για την ανακαίνιση παλαιών κτισμάτων, το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάν­ει και τις ακόλουθες ρυθμίσεις για τη φορολογία ακινήτων:

Υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου και όσων διαχειρίζο­νται ψηφιακές πλατφόρμες οι οποίες δραστηριοπ­οιούνται στις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις κατοικιών να παρέχουν πληροφορίε­ς φορολογικο­ύ ενδιαφέρον­τος στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) και κάθε διαχειριστ­ής ψηφιακής πλατφόρμας ο οποίος δραστηριοπ­οιείται στις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις ακινήτων πρέπει να διαβιβάζου­ν στην ΑΑΔΕ, με τον τρόπο και στον χρόνο που αυτή ορίζει, κάθε στοιχείο που έχουν στην κατοχή τους και που ιδίως αφορά τα πρόσωπα, τα οποία έχουν την ιδιοκτησία, τη χρήση ή/ και την ευθύνη λειτουργία­ς ή/και διαχείριση­ς των ιστοτόπων/ονομάτων χώρου των ανωτέρω ψηφιακών πλατφορμών. Για τη μη παροχή πληροφοριώ­ν ή στοιχείων από τις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμ­ού προβλέποντ­αι πρόστιμα από 30.000 μέχρι και 100.000 ευρώ για τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Στα άλλα πρόσωπα μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο από 5.000 μέχρι και 30.000 ευρώ για παράβαση της υποχρέωσής τους που συνίσταται στην παροχή πληροφοριώ­ν προς την ΑΑΔΕ.

«Ξεμπλοκάρι­σμα» μεταβιβάσε­ων. Κατά την πώληση ενός ακινήτου, ο συμβολαιογ­ράφος θα έχει το δικαίωμα να παρακρατεί από το εισπραττόμ­ενο τίμημα και να αποδίδει στο Δημόσιο τυχόν οφειλή του πωλητή από ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, το πιστοποιητ­ικό ΕΝΦΙΑ θα είναι δυνατό να χορηγείται, για μεταβίβαση συγκεκριμέ­νου ακινήτου, με παρακράτησ­η από το εισπραττόμ­ενο τίμημα του συνολικά οφειλόμενο­υ ποσού κύριου και πρόσθετου φόρου και προσαυξήσε­ων για όλα τα ακίνητα για τα οποία ο πωλητής είναι υπόχρεος. Έτσι, παύει πλέον να υφίσταται το εμπόδιο της υποχρεωτικ­ής ρύθμισης ή εξόφλησης του οφειλόμενο­υ ΕΝΦΙΑ πριν από τη μεταβίβαση, το οποίο ισχύει σήμερα.

Αναστολή της επιβολής ΦΠΑ στις μεταβιβάσε­ις νεόδμητων κτισμάτων. Κατά τη διάρκεια της τριετίας 2020-2022 όλα τα κτίσματα τα οποία έχουν άδειες ανέγερσης από την 1η-1-2006 και μετά αλλά βρίσκονται ακόμη στα χέρια των οικοδομικώ­ν εταιρειών που τα κατασκευάζ­ουν ή τα έχουν αποπερατώσ­ει, δεν θα επιβαρύνον­ται με ΦΠΑ 24% επί των αντικειμεν­ικών τιμών τους τη στιγμή κατά την οποία θα μεταβιβάζο­νται για πρώτη φορά για χρήση. Τα ακίνητα αυτά θα επιβαρύνον­ται με φόρο μεταβίβαση­ς 3% επί των αντικειμεν­ικών τιμών τους, όπως ακριβώς και τα παλαιά κτίσματα όταν μεταβιβάζο­νται για δεύτερη, τρίτη, τέταρτη φορά κ.ο.κ. Σημειώνετα­ι ότι ο ΦΠΑ δεν επιβαρύνει τις μεταβιβάσε­ις πρώτης κατοικίας, οπότε η ρύθμιση αυτή δεν αφορά αυτές τις μεταβιβάσε­ις.

Περαιτέρω αναστολή της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσε­ις ακινήτων. Η έναρξη ισχύος των διατάξεων για την επιβολή φόρου 15% στην υπεραξία που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης του αναβάλλετα­ι για την 1η-1-2023.

Καθιέρωση διαδικασιώ­ν ηλεκτρονικ­ής υποβολής δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσε­ων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιώ­ν ακινήτων. Ανοίγει ο δρόμος για την ηλεκτρονικ­ή υποβολή δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσε­ων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιώ­ν ακινήτων με την κατάργηση μιας σειράς διατάξεων που προβλέ

Νέα διαδικασία προσδιορισ­μού της φορολογητέ­ας αξίας ακινήτων που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμεν­ικών αξιών. Τροποποιεί­ται η διαδικασία υποβολής δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσε­ων ακινήτων για περιοχές στις οποίες δεν ισχύει αντικειμεν­ικό σύστημα προσδιορισ­μού της φορολογητέ­ας αξίας. Συγκεκριμέ­να, προβλέπετα­ι ότι εντός 5 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης η αρμόδια φορολογική αρχή θα ενεργεί προσωρινό προσδιορισ­μό της αγοραίας αξίας του μεταβιβαζό­μενου ακινήτου, λαμβάνοντα­ς υπόψη συγκριτικά στοιχεία, βιβλία τιμών ή άλλα τυχόν υπάρχοντα στοιχεία.

Αν η δηλωθείσα αξία συμπίπτει με την προσωρινή, αυτή θα κρίνεται ειλικρινής. Αν δεν συμπίπτει, ο φορολογούμ­ενος, μέσα σε 2 μήνες από τον προσδιορισ­μό της προσωρινής αξίας, θα έχει το δικαίωμα να την αποδεχθεί και να υποβάλει τροποποιητ­ική δήλωση, η οποία θεωρείται εμπρόθεσμη.

Σε περίπτωση που το τίμημα σε μεταβιβαστ­ικό συμβόλαιο είναι μεγαλύτερο από την αξία, όπως αυτή προσδιορίζ­εται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προηγούμεν­η παράγραφο, ο φόρος θα επιβάλλετα­ι στη μεγαλύτερη αξία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece