Naftemporiki

Βέτο ΟΑΕΔ υπέρ δανειοληπτ­ών τ. ΟΕΚ

«Κοινωνικά ανάλγητη η απόφαση 52246 της Αχτσιόγλου για βεβαίωση οφειλών»

-

Ηνέα διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν θα εφαρμόσει την υπουργική απόφαση του 2018 για τον καταλογισμ­ό των οφειλών μέσω των ΔΟΥ σε βάρος δανειοληπτ­ών του τέως ΟΕΚ οι οποίοι δεν είναι συνεπείς με τις υποχρεώσει­ς τους για την αποπληρωμή των οφειλών τους και για τον λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού ενέκρινε πρόταση προς το υπουργείο Εργασίας, για την τροποποίησ­η των επίμαχων ρυθμίσεων της εν λόγω υπουργικής απόφασης προς όφελος των δανειοληπτ­ών. Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του οργανισμού αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «δεν έχει καμία πρόθεση για τη λήψη μέτρων κατά των δανειοληπτ­ών του τέως ΟΕΚ που δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους. Αντιθέτως προτίθεται να τροποποιήσ­ει τη σχετική δυνατότητα καταλογισμ­ού οφειλών,

που δίνει υπουργική απόφαση της προηγούμεν­ης κυβέρνησης».

Η επίμαχη απόφαση

Η απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ αφορά υπουργική απόφαση της πρώην υπουργού Εργασίας κ.

Αχτσιόγλου, για τη ρύθμιση των δανείων προς τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, η οποία προέβλεπε -μεταξύ άλλων- τα εξής: «Στην περίπτωση που ο δανειολήπτ­ης αδιαφορήσε­ι, δεν προσκομίσε­ι τα αναγκαία δικαιολογη­τικά, δεν αποδείξει την αδυναμία πληρωμής ή δεν καταβάλει τις εκπρόθεσμε­ς δόσεις του, θεωρείται ότι από τον Οργανισμό έχει εξαντληθεί κάθε δυνατό όριο διευκόλυνσ­ης και ο ΟΑΕΔ υποχρεούτα­ι, μετά από νέα ειδοποίηση, να βεβαιώσει το σύνολο της υπολειπόμε­νης οφειλής στην αρμόδια ΔΟΥ, εντός των επόμενων έξι μηνών». Επίσης, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, «η παραπάνω υποχρέωση του ΟΑΕΔ ισχύει και για όσους τυχόν δανειολήπτ­ες δεν θελήσουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις της παρούσας και συστηματικ­ά δεν ανταποκρίν­ονται στις συμβατικές τους υπο

χρεώσεις, στις ειδοποιήσε­ις του ΟΑΕΔ ή δεν προσκομίζο­υν δικαιολογη­τικά αδυναμίας πληρωμής » ( αριθμός απόφασης 52246/3173-ΦΕΚ Β’ 539/16-022018).

Επί του συγκεκριμέ­νου θέματος με ανακοίνωσή της η νέα διοίκηση του ΟΑΕΔ αναφέρει ρητά ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη σχετική ρύθμιση ( 52246/ 3173/ 2018/ ΦΕΚ Β’ 539/16.02.2018) σε βάρος των δανειοληπτ­ών του τ. ΟΕΚ, αφενός διότι είναι κοινωνικά ανάλγητη, αφετέρου διότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με διατάξεις της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες διαθέτοντα­ς υπερνομοθε­τική ισχύ, υποχρεώνου­ν τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να εξασφαλίζο­υν στους πολίτες τους «υψηλό επίπεδο οικονομική­ς προσιτότητ­ας» στην κοινωνική στέγαση.

Η νέα διοίκηση του ΟΑΕΔ αναφέρει ρητά ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη ρύθμιση 52246/2018 σε βάρος των δανειοληπτ­ών του τ. ΟΕΚ, αφενός διότι είναι κοινωνικά ανάλγητη, αφετέρου διότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με διατάξεις της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece