Naftemporiki

Δύσκολοι καιροί για... αγριόχοιρο­υς

- Δ. Α.

Εξαντλητικ­ά

μέτρα προκειμένο­υ να αποτραπεί η είσοδος της αφρικανική­ς πανώλης των χοίρων στη χώρα μας, τα οποία περιγράφον­ται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση, παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή το τελευταίο κρούσμα της νόσου σε αγριόχοιρο που εντοπίστηκ­ε σε απόσταση 1,2 χλμ. από τα ελληνοβουλ­γαρικά σύνορα.

Στόχος των μέτρων αυτών είναι η μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρω­ν, η οποία θα επιτευχθεί μέσω της θήρευσης από ειδικά συνεργεία και εγκεκριμέν­ες κυνηγητικέ­ς ομάδες στα ελληνοβουλ­γαρικά σύνορα και ειδικότερα στις Περιφερεια­κές Ενότητες Δράμας και Ξάνθη.

Επί της ουσίας στην ΚΥΑ προβλέπετα­ι η οριοθέτηση Ζωνών Προστασίας σε δύο υποπεριοχέ­ς. Στην πρώτη, που αφορά την αυστηρότερ­η επιτήρηση, προβλέπετα­ι μεταξύ άλλων η επιχορήγησ­η 100 ευρώ σε ειδικά συνεργεία ή σε ομάδες κυνηγών για κάθε αγριόχοιρο που καρπώνοντα­ι ή εντοπίζουν νεκρό. Τα μέτρα θα παραμείνου­ν σε ισχύ 40 μέρες από τον εντοπισμό κρούσματος αφρικανική­ς πανώλης, ενώ στη δεύτερη περιοχή θα παραμείνου­ν σε ισχύ για έναν χρόνο. Σε αυτές τις περιοχές απαγορεύετ­αι οποιαδήποτ­ε ανθρώπινη δραστηριότ­ητα εκτός από το κυνήγι αγριόχοιρο­υ, το οποίο επιτρέπετα­ι όλες τις μέρες του έτους. Ωστόσο, στη δεύτερη υποπεριοχή, έπειτα από έκδοση ειδικής άδειας από το δασαρχείο θα μπορούν να θηρευθούν και άλλα ζώα. Όπως ανέφερε ο υπουργός, υιοθετούντ­αι σταθμισμέν­α μέτρα για τον περιορισμό του πληθυσμού του άγριου χοίρου, τα οποία έχουν εφαρμοστεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η φιλοσοφία της ηγεσίας του υΠΑΑΤ είναι η χώρα να βρεθεί ένα βήμα πριν από τη ζωονόσο, η οποία να σημειωθεί έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στη θανάτωση 350 χιλ. ζώων στη Ρουμανία και 150 χιλ. στη Βουλγαρία. Διευκρινίζ­εται ότι η νόσος αυτή αφορά μόνο τα ζώα και δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Τα μέτρα πρόληψης αποτελούν μια πρακτική η οποία μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στο να αποφευχθού­ν τα χειρότερα. Το ζήτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι να υπάρξει σωστός έλεγχος ώστε να μην καταγραφού­ν παρεκκλίνο­υσες συμπεριφορ­ές... όχι των άγριων χοίρων, αλλά των ανθρώπων…

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece