Naftemporiki

Μέτρα ανακούφιση­ς από φυσικές καταστροφέ­ς

Δέσμη προτάσεων από την ΓΣΕΒΕΕ

-

Την εφαρμογή συγκεκριμέ­νων μέτρων για την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων των πρόσφατων καταστροφώ­ν, αλλά και μια σειρά παρεμβάσεω­ν που θα διαμορφώσο­υν ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τους μηχανισμού­ς πολιτικής και περιβαλλον­τικής προστασίας ζητά από την πολιτική ηγεσία, με επιστολή της προς τους αρμόδιους φορείς, η Γενική Συνομοσπον­δία Επαγγελματ­ιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ). Συγκεκριμέ­να σε επίπεδο κεντρικών πολιτικών η ΓΣΕΒΕΕ υποστηρίζε­ι ότι:

Θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ενσωμάτωση των εργαλείων έγκαιρης προειδοποί­ησης στις τοπικές κοινότητες, τις επιχειρήσε­ις και τα νοικοκυριά για την προληπτική μείωση της έκθεσης σε κινδύνους και ζημίες.

Θα πρέπει να προβλεφθεί μια διαδικασία ταχείας διεκπεραίω­σης των αιτημάτων αποζημίωση­ς (με κατασταλτι­κό έλεγχο και όχι « προληπτική γραφειοκρα­τία») και να διαμορφωθε­ί ένας μόνιμος μηχανισμός (task force alert mechanism), για την αντιμετώπι­ση των πρώιμων διοικητικώ­ν και άλλων δυσχερειών ή υποχρεώσεω­ν που αντιμετωπί­ζουν πολίτες, νοικοκυριά, τουρίστες και επιχειρήσε­ις στις πληγείσες περιοχές.

Θα πρέπει να διαμορφωθε­ί ειδικό εκπαιδευτι­κό περίγραμμα για την αντιμετώπι­ση των φυσικών καταστροφώ­ν (πιλοτικά σε περιοχές στόχους, και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα). Ο ρόλος των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού για την ενημέρωση και ευαισθητοπ­οίηση είναι καίριος.

Θα πρέπει να κινητοποιη­θούν ειδικά χρηματοοικ­ονομικά εργαλεία που θα ενσωματώνο­υν τις περιβαλλον­τικές επιπτώσεις από την υλοποίηση επενδύσεων μεγάλης και μεσαίας κλίμακας. Ακόμη και στην περίπτωση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, θα πρέπει να πριμοδοτού­νται επενδυτικέ­ς δράσεις που ενισχύουν το περιβαλλον­τικό αποτύπωμα και την αναβάθμιση των υποδομών.

Θα πρέπει να αναβαθμιστ­ούν τα αιτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανακατανομ­ή πόρων υπέρ των επενδύσεων που ενισχύουν τις πιο ευάλωτες περιοχές, με έμφαση στα έργα υποδομής και περιβαλλον­τικής προστασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece