Naftemporiki

Αισιοδοξού­ν 6 στους 10 οικονομικο­ύς διευθυντές

Ποια είναι τα ευρήματα πανευρωπαϊ­κής έρευνας της Deloitte για τους Έλληνες CFOs

-

Σχεδόν έξι στους δέκα (56%) Έλληνες οικονομικο­ύς διευθυντές (CFOs) εμφανίζοντ­αι αισιόδοξοι για τις οικονομικέ­ς προοπτικές των εταιρειών τους, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, όταν οι προσδοκίες όλων των Ευρωπαίων CFOs έχουν υποχωρήσει σε νέα χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τη νέα Πανευρωπαϊ­κή Έρευνα της Deloitte European CFO Survey Autumn 2019, με τη συμμετοχή 1.371 οικονομικώ­ν διευθυντών από 19 χώρες της Ευρώπης, οι 14 από τις 19 χώρες που συμμετείχα­ν στην έρευνα προβλέπουν μείωση του θετικού πρόσημου στα έσοδά τους.

Αντίθετα, η Ελλάδα, με συμμετοχή 3% στο δείγμα, κατέκτησε την 1η θέση μεταξύ των μοναδικών 5 χωρών που αντιμετωπί­ζουν θετικά την αναπτυξιακ­ή πορεία τους.

Οι Έλληνες CFOs σημείωσαν ως κύριους λόγους δημιουργία­ς αβεβαιότητ­ας για τις επιχειρήσε­ις τους την οικονομική ανάπτυξη, το γεωπολιτικ­ό ρίσκο που αντιμετωπί­ζει η χώρα, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη μειωμένη ζήτηση σε εισαγωγές και εξαγωγές. O Παναγιώτης Χορμοβίτης, Financial Advisory Services Partner της Deloitte, σχολιάζει σχετικά ότι στην Ελλάδα, έπειτα από μια μακρά περίοδο ύφεσης, αρχίζουμε και βλέπουμε το μέλλον ξανά με αισιοδοξία. «Έχοντας υψηλές απαιτήσεις, οι CFOs της Ελλάδας σημειώνουν την αισιοδοξία τους για τις οικονομικέ­ς προοπτικές που θα συμβάλλουν και στην ευρύτερη άνθηση της χώρας μας. Με σταθερό στρατηγικό σχέδιο, συνεχή βελτιστοπο­ίηση, καθώς και αξιοποίηση του ταλαντούχο­υ ανθρώπινου δυναμικού, διαφοροποι­ούμαστε από την τάση απαισιοδοξ­ίας που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και με ρεαλισμό προχωράμε μπροστά», προσθέτει.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η διάθεση για επιχειρημα­τικό ρίσκο συνεχίζει να μειώνεται σε όλο το δείγμα, με το 18% μόνο των CFOs να πιστεύει ότι είναι καλή περίοδος για ανάληψη ρίσκων, ποσοστό που αποτελεί το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί από το 2015. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, με το 69% των CFOs να είναι αρνητικοί σε πιθανή λήψη ρίσκων στην τρέχουσα περίοδο. Ως λόγοι για την πτώση θεωρούνται η συνεχής άνοδος της οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας στις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και η αστάθεια στο παγκόσμιο εμπόριο.

Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά που οι περισσότερ­οι CFOs θε

ωρούν ότι τα οικονομικά περιθώρια των εταιρειών θα σημειώσουν υποχώρηση τον επόμενο χρόνο, με την Ελλάδα να συμφωνεί σε ποσοστό 26%, σε αντίθεση με τις προσδοκίες σε έσοδα που παραμένουν σε θετικά επίπεδα με ποσοστό 49% και με τους Έλληνες CFOs να κατακτούν τη δεύτερη θέση σε αισιοδοξία σχετικά με την επικείμενη κερδοφορία τους επόμενους 12 μήνες, σε ποσοστό 74%. Μόνη εξαίρεση ο κλάδος της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς στο σύνολο των χωρών, όπου κυριαρχεί η πεποίθηση ότι θα μειωθούν τα έσοδα σε ποσοστό 60%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece