Naftemporiki

Ευρω-προσφυγή κατά της Δανίας για τη «φέτα»

Παράνομη χρήση της ονομασίας σε προϊόντα

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε χθες στο Δικαστήριο της Ε.Ε. εναντίον της Δανίας για παράνομη χρησιμοποί­ηση της προστατευό­μενης ελληνικής ονομασίας «Φέτα» σε λευκά τυριά που παράγονται στη χώρα αυτή.

Όπως επισημαίνε­ι η Κομισιόν, επιχειρήσε­ις που εδρεύουν στη Δανία παράγουν και εξάγουν λευκό τυρί σε τρίτες χώρες μετά την επισήμανσή του ως «Φέτα».

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η πρακτική αυτή συνιστά άμεση παραβίαση της προστασίας που παρέχεται από την καταχώριση ως προστατευό­μενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Κι αυτό γιατί η «Φέτα» είναι καταχωρισμ­ένη προστατευό­μενη ΠΟΠ από το 2002 στην Ε.Ε. και, ως εκ τούτου, μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα σύμφωνα με ένα σύνολο προδιαγραφ­ών παραγωγής. Οι ονομασίες προϊόντων που έχουν καταχωριστ­εί ως ΠΟΠ είναι εκείνες που έχουν τους ισχυρότερο­υς

δεσμούς με τη γεωγραφική περιοχή στην οποία παρασκευάζ­ονται αυτά τα προϊόντα.

Με την παράλειψή της αυτή, η Δανία παραβίασε τόσο τον κανονισμό για τα συστήματα ποιότητας όσο και την αρχή της καλόπιστης συνεργασία­ς μεταξύ της Ένωσης και των κρατών-μελών. Το άρθρο 13 του εν λόγω κανονισμού περιγράφει την παράνομη χρήση καταχωρισμ­ένων ονομασιών και προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να προλαμβάνο­υν ή να παύουν την παράνομη χρήση καταχωρισμ­ένων ονομασιών που

παράγονται ή διατίθεντα­ι στο εμπόριο στην επικράτειά τους.

Η Δανία με τη στάση αυτή όχι μόνο παραβιάζει το ισχύον δίκαιο της Ε.Ε., αλλά είναι επίσης πιθανό να υπονομεύσε­ι τις εν εξελίξει διαπραγματ­εύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών για τη σύναψη διμερών συμφωνιών που διασφαλίζο­υν την προστασία των ευρωπαϊκών ΠΟΠ και την προώθηση προϊόντων ποιότητας της Ε. Ε. εκτός της Ε.Ε., αναφέρει η Επιτροπή.

Η Επιτροπή είχε ξεκινήσει προδικαστι­κή διαδικασία εναντίον της Δανίας από τον Ιανουάριο του 2018, καλώντας τις δανικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτρέπουν τις επιχειρήσε­ις που είναι εγκατεστημ­ένες στη χώρα από το να ακολουθούν αυτή την πρακτική ή να τους επιβάλλουν να τη διακόψουν. Δεδομένου ότι η Δανία δεν διευθέτησε όλα τα ζητήματα που επισημάνθη­καν, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

 ??  ?? Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τη Δανία στο Δικαστήριο της Ε.Ε., καθώς επιχειρήσε­ις της χώρας εξακουλουθ­Ούν να παράγουν και να εξάγουν λευκό τυρί σε τρίτες χώρες μετά την επισήμανσή του ως «Φέτα».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τη Δανία στο Δικαστήριο της Ε.Ε., καθώς επιχειρήσε­ις της χώρας εξακουλουθ­Ούν να παράγουν και να εξάγουν λευκό τυρί σε τρίτες χώρες μετά την επισήμανσή του ως «Φέτα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece