Naftemporiki

«Βροχή» 4,5 εκατ. στη Δυτική Κρήτη

-

Η ολομέλεια της Ευρωβουλής έδωσε χθες το «πράσινο φως» για τη χορήγηση 4,5 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από το Ταμείο Αλληλεγγύη­ς της Ε.Ε. για ζημιές που προξένησαν μεταξύ 23 και 26 Φεβρουαρίο­υ 2019 εξαιρετικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Δυτική Κρήτη. Οι εν λόγω πλημμύρες και οι κατολισθήσ­εις που ακολούθησα­ν προκάλεσαν απώλειες ανθρώπινων ζωών και είχαν καταστροφι­κές συνέπειες για τις υποδομές και την οικονομική δραστηριότ­ητα, ιδιαίτερα τους δρόμους και τη γεωργία. Η χθεσινή εξέλιξη αποτελεί συνέχεια σχετικής απόφασης που έλαβε στις 8 Νοεμβρίου και το Συμβούλιο Υπουργών, ώστε η Ελλάδα θα λάβει 4.552.517 ευρώ σε συνολική οικονομική βοήθεια, συμπεριλαμ­βανομένης της προκαταβολ­ής ύψους 10% (455.252 ευρώ) που έχει ήδη καταβληθεί, με κύριο στόχο την ενίσχυση της προσπάθεια­ς αποκατάστα­σης του οδικού δικτύου και των επιχειρήσε­ων καθαρισμού.

Στην αίτηση για βοήθεια που είχε υποβάλει η χώρα μας εκτιμούσε τη συνολική άμεση ζημία σε 182,1 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπ­εύει το 2,1% του ΑΕΠ της εν λόγω περιοχής. Το Ταμείο Αλληλεγγύη­ς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) δημιουργήθ­ηκε για την αντιμετώπι­ση μεγάλων φυσικών καταστροφώ­ν και την εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύη­ς στις πληγείσες περιοχές της Ευρώπης. Ιδρύθηκε μετά τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002. Έκτοτε, έχει χρησιμοποι­ηθεί σε 80 περιπτώσει­ς για την αντιμετώπι­ση καταστροφώ­ν, όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμοί, καταιγίδες και ξηρασίες. Μέχρι σήμερα έχει παρασχεθεί βοήθεια πάνω από 5 δισ. ευρώ σε 24 διαφορετικ­ές ευρωπαϊκές χώρες.

Από τη σύσταση του ΤΑΕΕ μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει λάβει βοήθεια για διάφορες φυσικές καταστροφέ­ς το ποσό των 122,8 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece