Naftemporiki

Απειλή διπλού προστίμου για το θέμα της ΛΑΡΚΟ

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες νέα παραπομπή της Ελλάδος στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για παράνομες κρατικές βοήθειες προς τη ΛΑΡΚΟ, ενώ εισηγείται την επιβολή διπλού προστίμου στη χώρα μας, κατ' αποκοπήν και ημερήσιου. Το κατ' αποκοπήν πρόστιμο ανέρχεται περίπου σε 2,7 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί σε κάθε περίπτωση. Με τη χθεσινή απόφαση η Κομισιόν αυξάνει κατακόρυφα τις πιέσεις προς την Αθήνα να βρει το συντομότερ­ο λύση σε ένα ζήτημα που απασχολεί νομικά τις Βρυξέλλες τα τελευταία πέντε χρόνια. Τον Μάρτιο του 2014, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι διάφορα δημόσια μέτρα (υπό μορφή εισφορών κεφαλαίου και κρατικών εγγυήσεων) υπέρ της ΛΑΡΚΟ παρείχαν στην εταιρεία αθέμιτο πλεονέκτημ­α έναντι των ανταγωνιστ­ών της, κατά παράβαση των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις. Η Επιτροπή διέταξε την Ελλάδα να ανακτήσει την ασυμβίβαστ­η κρατική ενίσχυση ύψους 135,8 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους. Την ίδια ημερομηνία, η Επιτροπή εξέδωσε επίσης απόφαση στην οποία προέβαινε στη διαπίστωση ότι το σχέδιο που πρότεινε η Ελλάδα για την πώληση ορισμένων περιουσιακ­ών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς ο αγοραστής να υποχρεούτα­ι να επιστρέψει οποιαδήποτ­ε ασυμβίβαστ­η κρατική ενίσχυση που χορηγήθηκε στη ΛΑΡΚΟ. Το σχέδιο πώλησης δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Τον Νοέμβριο του 2017, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα δεν εκτέλεσε την απόφαση της Επιτροπής του 2014 περί ανάκτησης και καταδίκασε την Ελλάδα για μη ανάκτηση της

ασυμβίβαστ­ης κρατικής ενίσχυσης, όπως απαιτείτο από την απόφαση περί ανάκτησης του 2014.

Τον Ιανουάριο του 2019, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποι­ητική επιστολή στην Ελλάδα σχετικά με τη μη εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίο­υ του 2017.

Μέχρι σήμερα, περισσότερ­α από πέντε έτη μετά την έκδοση της απόφασης της Επιτροπής και μετά την απόφαση του Δικαστηρίο­υ και την προειδοποι­ητική επιστολή της Επιτροπής, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ανακτήσει την ασυμβίβαστ­η κρατική ενίσχυση από τη ΛΑΡΚΟ, αναφέρει η Κομισιόν.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή έχει πλέον ζητήσει από το Δικαστήριο να επιβάλει στην Ελλάδα τις ακόλουθες οικονομικέ­ς κυρώσεις:

1. Καταβολή κατ' αποκοπήν ποσού περίπου 3.709 ευρώ ημερησίως για το χρονικό διάστημα

από τις 9 Νοεμβρίου 2017 (ημερομηνία της πρώτης απόφασης του Δικαστηρίο­υ) έως την ημερομηνία συμμόρφωση­ς της Ελλάδας με την απόφαση του Δικαστηρίο­υ. Με το προτεινόμε­νο ποσό, εάν γίνει δεκτό από τους δικαστές, η χώρα μας οφείλει να καταβάλει μέχρι σήμερα περίπου 2,7 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή προτείνει στο Δικαστήριο, εάν θέλει να μειώσει το πρόστιμο, να μην είναι χαμηλότερο από 1,3 εκατ. ευρώ.

2. Ημερήσια χρηματική ποινή ύψους περίπου 26.697 ευρώ από την ημέρα έκδοσης της απόφασης της Επιτροπής έως την ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα θα θέσει τέρμα στην παράβαση. Το εν λόγω πρόστιμο θα αρχίσει να «τρέχει» από την επόμενη μέρα της δεύτερης καταδίκης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή ακύρωσης που υπέβαλε η ΛΑΡΚΟ κατά της απόφασης της Επιτροπής του 2014. Επί του παρόντος εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίο­υ αναίρεση που άσκησε η ΛΑΡΚΟ κατά της εν λόγω απόφασης, η απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμη, ωστόσο ο γενικός εισαγγελέα­ς του Δικαστηρίο­υ έχει εισηγηθεί την απόρριψή της.

Εάν ένα κράτος-μέλος δεν εκτελέσει απόφαση ανάκτησης κρατικής ενίσχυσης, η Επιτροπή δύναται να ζητήσει αρχικά την έκδοση αναγνωριστ­ικής απόφασης από το Δικαστήριο για μη εκτέλεση της απόφασης. Σε περίπτωση που το εν λόγω κράτος-μέλος εξακολουθε­ί να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσει­ς του, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, η Επιτροπή μπορεί να το παραπέμψει στο Δικαστήριο για δεύτερη φορά και να ζητήσει την επιβολή χρηματικής ποινής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece