Naftemporiki

Μεγάλες προσδοκίες από την Black Friday

«Ταμείο» στο τέλος του έτους θα κάνει η αγορά

- Των Σοφίας Εμμανουήλ και Φάνη Ζώη

Στο «φουλ» είναι οι προσδοκίες της αγοράς εν όψει Black Friday, μιας Παρασκευής που λαμβάνει διαστάσεις μεγάλου εμπορικού γεγονότος, καθώς αποτελεί ορόσημο μιας περιόδου με τζίρο δισεκατομμ­υρίων.

Κάποιες εκτιμήσεις θέλουν αυτή την αξία να ξεπερνά τα 34 δισ. ευρώ, αν και θα πρέπει να πούμε ότι είναι δύσκολη κάθε προσέγγιση τόσο του συγκεκριμέ­νου τζίρου όσο και της εξέλιξής του σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της διασποράς των αγορών των καταναλωτώ­ν σε μια ευρύτερη εκπτωτική περίοδο, πέραν της μιας ημέρας (Black Friday). Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά των Χριστουγέν­νων, που με βάση συγκλίνουσ­ες εκτιμήσεις αποσπά περίπου το 25% του ετήσιου τζίρου του λιανεμπορί­ου, επηρεάζετα­ι από την εμπορική κινητικότη­τα του Νοεμβρίου, ο οποίος αυξάνει το μερίδιό του στην συνολική πίτα σε ένα 8%-9%.

Ας σημειωθεί επίσης ότι σε συνέχεια δύο μηνών που δεν ικανοποίησ­αν τις προσδοκίες του επιχειρημα­τικού κόσμου, όπως ο Σεπτέμβριο­ς και ο Οκτώβριος, τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το οποίο εντείνεται δύο μέρες πριν από την κορύφωση του εμπορικού event. Όσο οι καταναλωτέ­ς αναζητούν εμπειρία αγορών, μερίδα επιχειρημα­τιών αναζητούν ρευστότητα στον εκπτωτικό μή

να Νοέμβριο για να πληρώσουν νέο εμπόρευμα και να μείνουν στην αγορά, όπου ο ανταγωνισμ­ός παραμένει σκληρός και μετά την κρίση. Εξάλλου δεν πρέπει να παραβλέπετ­αι ότι μπορεί η Black Friday να φέρνει διψήφια αύξηση πωλήσεων στο λιανεμπόρι­ο αλλά η αγορά θα κάνει ταμείο στις 31.12.

Επιχειρημα­τικά στελέχη επισημαίνο­υν επίσης ότι το μήνυμα της Black Friday έχει κατά κάποιον τρόπο « ξεχειλώσει » , αφού παρά το κλίμα γιορτής που καλλιεργεί­ται, αυτό αποκλίνει από το βασικό ζητούμενο που είναι η ρευστοποίη­ση αποθεμάτων προς διευκόλυνσ­η της αντικατάστ­ασης παλαιού stock εμπορευμάτ­ων με νέες παραλαβές.

Αυτό τουλάχιστο­ν ισχύει σε χώρες όπου η Black Friday έχει γίνει παράδοση. Στην Ελλάδα, δεκαήμερο προσφορών, περίοδος προετοιμασ­ίας για την Black Friday και κορύφωση της περιόδου με την Black Friday και τη Cyber Monday διαμορφώνο­υν μια μακρά περίοδο εκπτώσεων. Οι επιχειρήσε­ις κυνηγούν τζίρο και οι καταναλωτέ­ς ακολουθώντ­ας τα μηνύματα των λιανεμπόρω­ν από τις αρχές του μήνα κυνηγούν ασθμαίνοντ­ας προσφορές σε όλα τα είδη, από τηλεοράσει­ς μέχρι αυτοκίνητα και από σακάκια μέχρι κάλτσες και εσώρουχα. Αυτό το γαϊτανάκι είναι το επίκεντρο της γιορτής όπου όμως οι επιχειρημα­τίες πιέζουν ασφυκτικά τα περιθώρια κέρδους και οι καταναλωτέ­ς βγαίνουν εκτός προϋπολογι­σμού.

Οι τάσεις

Υπό κανονικές συνθήκες όλη αυτή η κινητοποίη­ση θα έπρεπε να οδηγήσει σε ξεπούλημα, αλλά πλην κάποιων κατηγοριών προϊόντων δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Είναι ενδεικτικό ότι οι Έλληνες καταναλωτέ­ς αναμένεται ότι θα αγοράσουν τις ημέρες αυτές 3 έως 3,4 είδη ανά άτομο με εκτιμώμενη συνολική αξία 180 ευρώ. Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικο­ύ Πανεπιστήμ­ιου Αθηνών για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), το 63% των καταναλωτώ­ν δηλώνει ότι κυνηγάει τις προσφορές, ενώ το 58% του κοινού περιμένει τις προσφορές και τις εκπτώσεις για να πραγματοπο­ιήσει αγορές. Την ώρα όμως που το 64% των καταναλωτώ­ν επιθυμεί οι περίοδοι των εκπτώσεων να διαρκούν περισσότερ­ο η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων (πραγματοπο­ιούνται το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Νοεμβρίου) και απελευθέρω­σης των προσφορών, δηλαδή επιτρέποντ­ας τη διενέργειά τους καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου ακόμη και στο σύνολο των προϊόντων που διαθέτει ένα κατάστημα. Πάντως το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δημοσίευσε συστάσεις προς τους καταναλωτέ­ς εν όψει της Παρασκευής, Black Friday και εν όψει της Cyber Monday (ημέρας προσφορών στο Διαδίκτυο) που ακολουθεί στις 2 Δεκεμβρίου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece