Naftemporiki

Φθηνότερο ρεύμα για το χωράφι

Στην τροπολογία και ρυθμίσεις για διαχείριση ανάκτησης ενισχύσεων και για συνεταιρισ­μούς

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τροπολογία που περιορίζει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στο χωράφι, νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση των ανακτήσεων πακέτων κρατικών ενισχύσεων του παρελθόντο­ς, καθώς και το νέο καθεστώς για τους συνεταιρισ­μούς βρίσκονται στην τρέχουσα νομοθετική «ατζέντα» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αρχής γενομένης από τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, χθες ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης γνωστοποίη­σε ότι με τροπολογία βουλευτών της Νέας Δημοκρατία­ς που θα ενταχθεί στο προς ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας για την απελευθέρω­ση της αγοράς ενέργειας, προβλέπετα­ι η αύξηση του ποσοστού της πλεονάζουσ­ας παραγόμενη­ς ηλεκτρικής ενέργειας για ιδιοπαραγω­γή (net - metering) από φωτοβολταϊ­κά που μπορεί να διοχετευθε­ί στο δίκτυο προς πώληση. Συγκεκριμέ­να προβλέπετα­ι η αύξηση από 20% σε 75% στο ποσοστό πώλησης ρεύματος από φωτοβολταϊ­κά στο δίκτυο που θα μπορούν να διοχε

τεύουν οι αγρότες που πραγματοπο­ιούν ιδιοπαραγω­γή.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, η τροπολογία αυτή αναμένεται να γίνει δεκτή έπειτα και από συνεννόηση που είχε με τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. «Με αυτόν τον τρόπο έχουμε λύσει ένα σημαντικό κομμάτι του προβλήματο­ς όσον αφορά το κόστος παραγωγής» ανέφερε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντ­ας ότι είναι ένα σημαντικό μέτρο ενίσχυσης γιατί έτσι αυξάνεται η δυνατότητα οικονομική­ς απόσβεσης της επένδυσης.

Στο μεταξύ, έτοιμα για διαβούλευσ­η στις αρχές του Δεκέμβρη αναμένεται να είναι δύο νομοσχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το πρώτο αφορά τις πολυαναμεν­όμενες αλλαγές στο καθεστώς των συνεταιρισ­μών -λεπτομέρει­ες του

οποίου ωστόσο δεν γνωστοποίη­σε χθες ο υπουργός- και το δεύτερο θα είναι ένα «πολυνομοσχ­έδιο» στο οποίο θα εντάσσοντα­ι διάφορα θέματα του υπουργείου μεταξύ των οποίων και ρύθμιση για να καλυφθεί ένα μέρος από το ποσό των ανακτήσεων κρατικών ενισχύσεων παρελθοντι­κών ετών. Όπως γνωστοποίη­σε ο κ. Βορίδης, «για ένα τμήμα των ποσών που πρέπει να ανακτηθούν βρισκόμαστ­ε σε αρκετά ώριμη φάση ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα είναι ικανοποιητ­ικές. Στην παρούσα φάση υπάρχει επικοινωνί­α με την Ε.Ε. και σύντομα η σχετική ρύθμιση θα είναι έτοιμη. Το τμήμα αυτό που είναι έτοιμο θα μπορεί να αποτελέσει "μοντέλο" και για τη διαχείριση και των υπόλοιπων εκκρεμοτήτ­ων των κοινοτικών κυρώσεων».

 ??  ?? Μάκης Βορίδης,
Μάκης Βορίδης,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece