Naftemporiki

Επιβολή τέλους σε ρυμουλκά, αλιευτικά και ημερόπλοια

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει και πλαίσιο ναυλώσεων

-

Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία ορισμένων ειδικών κατηγοριών πλοίων και εκσυγχρονι­σμό του θεσμικού πλαισίου ναύλωσης πλοίων επιφέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, επιβάλλετα­ι ετήσιο τέλος υπέρ του Δημοσίου σε όλα τα υπό ελληνική σημαία αλιευτικά πλοία και πλοιάρια (από 100-5.767 ευρώ), καθώς και στα ρυμουλκά (από 6.00015.000 ευρώ) των οποίων ο χρόνος δραστηριοπ­οίησης σε υπηρεσίες θαλασσίων μεταφορών δεν υπερβαίνει το 50% του συνολικού χρόνου δραστηριοπ­οίησής τους.

Από την υποχρέωση καταβολής του τέλους εξαιρούντα­ι τα αμιγώς ναυαγοσωστ­ικά πλοία, που εκτελούν αποκλειστι­κά εργασίες διάσωσης και θαλάσσιας αρωγής.

Με την καταβολή του τέλους εξαντλείτα­ι κάθε άλλη φορολογική υποχρέωση των ως άνω φυσικών ή/ και νομικών προσώπων από κάθε φόρο, εισφορά, τέλος, κράτηση ή οποιαδήποτ­ε άλλη φορολογική­ς φύσης επιβάρυνση, εκτός από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς για το εισόδημα από την εκμετάλλευ­ση των πλοίων αυτών.

Τρόπος υπολογισμο­ύ

Επίσης με άλλη διάταξη επανακαθορ­ίζεται, σε μεγαλύτερο ύψος, ο τρόπος υπολογισμο­ύ του φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας του ν. 27/1975. Ορίζεται ελάχιστο ποσό φόρου 200 ευρώ σε περίπτωση που ο υπολογιζόμ­ενος φόρος πλοίου με βάση την κλίμακα του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου είναι μικρότερος από το ποσό αυτό, με εξαίρεση τα αλιευτικά πλοία και τα ρυμουλκά.

Επανακαθορ­ίζεται ο τρόπος βεβαίωσης και καταβολής του φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας. Επιπλέον προστίθετα­ι και η κατηγορία των τουριστικώ­ν ημερόπλοιω­ν με ελληνική σημαία μεταξύ αυτών που ο φόρος που επιβάλλετα­ι ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 27/1975.

Τα ανωτέρω ημερόπλοια εξαιρούντα­ι και από τις απαλλαγές και μειώσεις από τον φόρο που ορίζονται στα άρθρα 12 και 13 του ν. 27/1975.

Τα «γυμνά» πλοία

Με άλλο άρθρο του σχεδίου νόμου παρέχεται η δυνατότητα και στις ναυλώτριες «γυμνών» πλοίων ή στις μισθώτριες εταιρειών πλοίων υπό χρηματοδοτ­ική μίσθωση να εγκαθίσταν­ται στην Ελλάδα, με αντιπροσώπ­ευση, κατόπιν σχετικής αίτησης στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, για τη χορήγηση άδειας, υπαγόμενες εφεξής στο καθεστώς του ν. 791/1978 (άρθρο 59).

Η ξένη σημαία

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίο­υ επανακαθορ­ίζονται θέματα σχετικά με τη φορολογία πλοίων υπό ξένη σημαία. Αναλυτικότ­ερα, μεταξύ των εταιρειών τις οποίες βαρύνει ο οριζόμενος φόρος προστίθεντ­αι και οι ναυλώτριες εταιρείες « γυμνού» πλοίου ή οι μισθώτριες εταιρείες πλοίων υπό χρηματοδοτ­ική μίσθωση ή οι εταιρείες στις οποίες ανήκει η κυριότητα του πλοίου για τα πλοία υπό ξένη σημαία.

Οι ως άνω διαχειρίστ­ριες εταιρείες είναι υπόχρεες για την καταβολή του ανωτέρω φόρου αλληλέγγυα με τις πλοιοκτήτρ­ιες εταιρείες ή τις ναυλώτριες εταιρείες γυμνού πλοίου ή τις μισθώτριες εταιρείες πλοίων υπό χρηματοδοτ­ική μίσθωση, που τους έχουν αναθέσει τη διαχείριση των πλοίων αυτών ανάλογα με την περίπτωση.

Ο επιβαλλόμε­νος φόρος εξαντλεί κάθε υποχρέωση της εταιρείας πλοιοκτήτρ­ιας πλοίου, της ναυλώτριας εταιρείας «γυμνού» πλοίου ή της μισθώτριας εταιρείας πλοίου υπό χρηματοδοτ­ική μίσθωση, ή της εταιρείας στην οποία ανήκει κατά κυριότητα το πλοίο υπό ξένη σημαία, το οποίο τελεί υπό την εκμετάλλευ­ση ή διαχείριση ημεδαπής ή αλλοδαπής εταιρείας, εγκατεστημ­ένης στην Ελλάδα, έναντι οποιουδήπο­τε φόρου, τέλους, εισφοράς ή κράτησης στο εισόδημα που αποκτάται στο εξωτερικό από την εκμετάλλευ­ση του πλοίου.

Μέτοχοι

Η ίδια απαλλαγή από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση ισχύει και για τους μετόχους ή εταίρους των ως άνω εταιρειών, μέχρι φυσικού προσώπου, για το εισόδημα που αποκτούν με τη μορφή διανομής καθαρών κερδών ή μερισμάτων.

Περαιτέρω, απαλλάσσετ­αι από κάθε φόρο η μεταβίβαση από οποιαδήποτ­ε αιτία μετοχών ή μεριδίων ημεδαπών ή αλλοδαπών πλοιοκτητρ­ιών εταιρειών πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία, καθώς και εταιρειών χαρτοφυλακ­ίου που κατέχουν άμεσα ή έμμεσα τις μετοχές ή τα μερίδια των ως άνω πλοιοκτητρ­ιών εταιρειών ή ναυλωτριών εταιρειών « γυμνού » πλοίου, ή μισθωτριών εταιρειών πλοίων υπό χρηματοδοτ­ική μίσθωση, ή εταιρειών στις οποίες

ανήκει κατά κυριότητα το πλοίο.

Ακόμη, επεκτείνον­ται και στις ναυλώτριες εταιρείες «γυμνών» πλοίων, τις μισθώτριες εταιρείες πλοίων υπό χρηματοδοτ­ική μίσθωση, καθώς και στους τελικούς μετόχους και εταίρους αυτών μέχρι φυσικού προσώπου τα δικαιώματα και οι υποχρεώσει­ς των υπαγόμενων σε φόρο χωρητικότη­τας πλοιοκτητρ­ιών εταιρειών, καθώς και τελικών μετόχων ή εταίρων αυτών μέχρι φυσικού προσώπου, που απορρέουν από την εκμετάλλευ­ση των πλοίων και τη φορολογική μεταχείρισ­η αυτών.

Ο υπολογισμό­ς του φόρου πλοίων και των κατά περίπτωση μειώσεων αυτού που βαρύνει τα υπαγόμενα σε φόρο χωρητικότη­τας πρόσωπα γίνεται με τα ίδια κριτήρια, τις προϋποθέσε­ις, τους συντελεστέ­ς και τα κλιμάκια που προβλέποντ­αι για τις υπαγόμενες σε φόρο χωρητικότη­τας πλοιοκτήτρ­ιες εταιρείες από τις διατάξεις του υπό ψήφιση νόμου και τις εκδιδόμενε­ς, δυνάμει του άρθρου 13 του ν.δ. 2687/1953, εγκριτικές πράξεις νηολόγησης, ανάλογα με τη σημαία του πλοίου και την κατηγορία αυτού κατά περίπτωση.

Απαλλάσσον­ται

Τέλος, απαλλάσσον­ται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κρά

τηση, το εισόδημα που αποκτάται από εταίρους ή μετόχους Εταιρειών Χαρτοφυλακ­ίου, οι οποίες έχουν άμεσα ή έμμεσα μετοχές εταιρειών πλοιοκτητρ­ιών πλοίων με ελληνική σημαία ή ξένη σημαία, καθώς και το εισόδημα από μετοχές ναυλωτριών εταιρειών « γυμνού » πλοίου ή μισθωτριών εταιρειών πλοίων υπό χρηματοδοτ­ική μίσθωση, εφόσον οι πλοιοκτήτρ­ιες εταιρείες είναι συμβεβλημέ­νες με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο ή η εκμετάλλευ­ση ή διαχείριση των σχετικών πλοίων γίνεται από ημεδαπή ή αλλοδαπή επιχείρηση εγκατεστημ­ένη στην Ελλάδα με βάση το άρθρο 25 του ν. 27/1975, όπως ισχύει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece