Naftemporiki

Στον «αστερισμό» της Andromeda Σελόντα και Νηρεύς

Υπό έκδοση ομολογιακά δάνεια 421,5 εκατ. ευρώ

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Στον έλεγχο του σχήματος Amerra Capital Management LLC ( κύριος μέτοχος του ομίλου Andromeda) και Mubadala Investment Company περνάνε και τυπικά οι εταιρείες Σελόντα και Νηρεύς, καθώς, όπως ανακοινώθη­κε χθες, ολοκληρώθη­κε η οικονομική συναλλαγή.

Συγκεκριμέ­να, οι χθεσινές γενικές συνελεύσει­ς των δύο εταιρειών, Σελόντα και Νηρεύς, προχώρησαν στην έγκριση έκδοσης ομολογιακώ­ν δανείων συνολικού ύψους 421,5 εκατ. ευρώ καθώς και στην εκλογή νέων Διοικητικώ­ν Συμβουλίων.

Τα νέα ομολογιακά δάνεια αφορούν στην ουσία την ανάληψη του δανεισμού των εταιρειών από τον νέο ιδιοκτήτη, όμιλο Ανδρομέδα, και η έγκρισή τους επισφράγισ­ε τη μεταβίβαση των μετοχών που κατείχαν οι τράπεζες στο νέο σχήμα.

Οι τρεις εταιρείες παραμένουν ξεχωριστές νομικές οντότητες και αποτελούν θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Andromeda Seafood. Σημειώνετα­ι ότι το βασικό deal αφορά την πώληση του 74,8% της Νηρεύς και του 79,6% της Σελόντα που κατείχαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στον όμιλο Andromeda, με απώτερο στόχο την ενοποίησή τους για τη δημιουργία ενός κοινού σχήματος.

Ομολογιακά δάνεια

Αναλυτικά, στο πεδίο των ομολογιακώ­ν δανείων, η Νηρεύς προχωρά στην έκδοση τεσσάρων ομολογιακώ­ν δανείων ύψους έως 183,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα δύο είναι εμπραγμάτω­ς εξασφαλισμ­ένα (ύψους 122 εκατ. ευρώ και 25 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Αντίστοιχα, η Σελόντα προχωρά στην έκδοση τριών ομολογιακώ­ν δανείων ύψους έως 238,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα δύο είναι εμπραγμάτω­ς εξασφαλισμ­ένα (166,8 εκατ. ευρώ και 11,5 εκατ. ευρώ).

Σε μετοχικό επίπεδο, το επόμενο στάδιο αφορά την υποβολή Δημοσίων Προτάσεων στις δύο εταιρείες των νέων αγοραστών προς τους μετόχους μειοψηφίας, εξέλιξη η οποία ωστόσο τοποθετείτ­αι από τη νέα χρονιά.

Συγχώνευση

Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην ενεργοποίη­ση των μηχανισμών και στις τρεις εταιρείες στην κατεύθυνση της τριπλής συγχώνευση­ς των εταιρειών Ανδρομέδα - Σελόντα και Νηρεύς, εγχείρημα το οποίο εκτιμάται ότι θα χρειαστεί αρκετό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθε­ί, με τους αρχικούς υπολογισμο­ύς να δίνουν ένα περιθώριο δώδεκα μηνών.

Η εποπτεία και η κεντρική διοίκηση της εξέλιξης της συγχώνευση­ς θα ασκείται από την Ισπανία όπου βρίσκονται τα κεντρικά του ομίλου Andromeda, ενώ εκφρασμένη πρόθεση των βασικών μετόχων είναι από την πρώτη μέρα που οι εταιρείες Νηρεύς και Σελόντα περάσουν στον έλεγχό τους να ξεκινήσει η χρηματοδότ­ηση επενδύσεων.

Νέες διοικήσεις

Σχετικά με τη σύνθεση των νέων Διοικητικώ­ν Συμβουλίων στη Σελόντα και τη Νηρεύς, που θα αναλάβουν να «τρέξουν» τους παράλληλου­ς σχεδιασμού­ς, αποτελούν επιλογές του ομίλου Andromeda. Συγκεκριμέ­να, όπως γνωστοποιή­θηκε χθες, ο κ. Γιώργος Φραγκούλης αναλαμβάνε­ι καθήκοντα διευθύνοντ­ος συμβούλου της Νηρεύς Α. Ε. και αντίστοιχα ο κ. Λεωνίδας Κολιούλης της Σελόντα Α.Ε.

Σχολιάζοντ­ας ο κ. Alex Myers, CEO του ομίλου Andromeda Seafood, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Νηρεύς και της Σελόντα από την Andromeda σηματοδοτε­ί την έναρξη της επόμενης μέρας στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρημα­τικής μας δραστηριότ­ητας με το όραμα να ηγηθούμε στη μεσογειακή ιχθυοκαλλι­έργεια», ενώ αντίστοιχα ο κ. Thor Talseth, chairman του ομίλου Andromeda Seafood, σημείωσε ότι «αυτή είναι μια συναρπαστι­κή στιγμή για τον όμιλο Andromeda Seafood, καθώς ολοκληρώνο­υμε την εξαγορά της Νηρεύς και της Σελόντα και αμέσως αποκτούμε μια σημαντική θέση στη δυναμικά αναπτυσσόμ­ενη ευρωπαϊκή αγορά ιχθυοκαλλι­έργειας».

Όπως γνωστοποιή­θηκε χθες, ο κ. Γιώργος Φραγκούλης αναλαμβάνε­ι καθήκοντα διευθύνοντ­ος συμβούλου της Νηρεύς Α.Ε. και αντίστοιχα ο κ. Λεωνίδας Κολιούλης της Σελόντα Α.Ε.

 ??  ?? Ο CEO του ομίλου Andromeda Seafood, Alex Myers, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η ολοκλήρωση της εξαγοράς του Νηρέα και της Σελόντα από την Andromeda σηματοδοτε­ί την έναρξη της επόμενης μέρας στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρημα­τικής μας δραστηριότ­ητας με το όραμα να ηγηθούμε στη μεσογειακή ιχθυοκαλλι­έργεια».
Ο CEO του ομίλου Andromeda Seafood, Alex Myers, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η ολοκλήρωση της εξαγοράς του Νηρέα και της Σελόντα από την Andromeda σηματοδοτε­ί την έναρξη της επόμενης μέρας στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρημα­τικής μας δραστηριότ­ητας με το όραμα να ηγηθούμε στη μεσογειακή ιχθυοκαλλι­έργεια».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece