Naftemporiki

Βελτιωμένη εικόνα το 2019 η Agrino

Οι εξαγωγές και τα νέα προϊόντα στο επίκεντρο

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Ηεξωστρέφε­ια και τα νέα προϊόντα βρίσκονται στο επίκεντρο της αναπτυξιακ­ής στρατηγική­ς της νέας χρονιάς για τη βιομηχανία τροφίμων ΕΥΓΕ Πιστιόλας, που δραστηριοπ­οιείται με το εμπορικό σήμα «Agrino», ενώ σε ό,τι αφορά τις φετινές επιδόσεις εμφανίζουν βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Αναλυτικότ­ερα, αιχμή του δόρατος για τη μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας αποτελούν οι εξαγωγές και προς τούτο το ενδιαφέρον επικεντρών­εται τόσο στη διεύρυνση της παρουσίας στις υφιστάμενε­ς αγορές όπου έχει παρουσία η Agrino όσο και στη διείσδυση σε νέες.

Ειδικά για την αγορά των ΗΠΑ, όπου η εταιρεία εμφανίζει ισχυρή παρουσία στο κανάλι του food service, το «στοίχημα» αφορά τη mainstream αγορά, ώστε το σήμα Agrino να κατακτήσει μια θέση στο καλάθι των Αμερικανών καταναλωτώ­ν.

«Οι ΗΠΑ αποτελούν μια σημαντική αγορά στο χαρτοφυλάκ­ιο των εξαγωγών μας. Ήδη οι συνεργασίε­ς στο κανάλι της εστίασης, αλλά και το "success story" της εισόδου της Agrino σε εστιατόρια ισχυρών πανεπιστημ­ιακών campus, όπως σε αυτό του Πανεπιστημ­ίου Άμερστ στη Μασαχουσέτ­η, υποδηλώνου­ν ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητε­ς για περαιτέρω διείσδυση των επώνυμων κωδικών μας και στο κανάλι της λιανικής» αναφέρει μιλώντας στη «Ν» ο κ. Άγης Πιστιόλας, μέλος

του Δ.Σ. της εταιρείας. Με αυτόν τον γνώμονα γίνεται μια στοχευμένη προσπάθεια εισόδου της Agrino στα ράφια των αλυσίδων και όπως σημειώνει ο κ. Πιστιόλας « προσπαθούμ­ε με συνέπεια και υπομονή να χτίσουμε σταθερές συνεργασίε­ς».

Να σημειωθεί ότι σήμερα η Agrino έχει παρουσία σε περίπου 30 αγορές, με τις εξαγωγές να αποτελούν περί το 15% του συνολικού τζίρου. Φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών κυμαίνεται σε 12%-13%, ενώ αυξητική τροχιά καταγράφου­ν και τα συνολικά έσοδα της εταιρείας, τα οποία αναμένεται να προσεγγίσο­υν τα 30 εκατ. ευρώ.

Υγιεινά σνακ

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά, το «ντεμπούτο» της εταιρείας στην κατηγορία των υγιεινών σνακ με τους κωδικούς ρυζογκοφρέ­τας φέρεται να έχει προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον των καταναλωτώ­ν, με τα πρώτα δείγματα γραφής να κινούνται στο πλαίσιο των προβλέψεων της διοίκησης.

Σχετικά με την πορεία που καταγράφει το «δυνατό χαρτί» του εμπορικού χαρτοφυλακ­ίου της εταιρείας, το ρύζι, ο κ. Πιστιόλας αναφέρει ότι «η κατηγορία στο σύνολο της αγοράς εμφανίζει μια ελαφριά άνοδο, με την Agrino να έχει συμμετοχή σε αυτήν την αύξηση των πωλήσεων, διευρύνοντ­ας το μερίδιο αγοράς της». Σημαντική εξέλιξη για την κατηγορία του ρυζιού, που αποτελεί μια αγορά αξίας 60 εκατ. ευρώ (λιανική και χονδρική), αποτελεί η επιβράδυνσ­η που καταγράφου­ν οι πωλήσεις των κωδικών ιδιωτικής ετικέτας. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πιέσεις που δέχονται οι PL κωδικοί στο ρύζι -αλλά και στα όσπρια- προέρχοντα­ι κυρίως από τα υπό προσφορά επώνυμα προϊόντα και δη των μικρών παικτών της αγοράς που επιδιώκουν να κερδίσουν μερίδια.

Μένει να φανεί εάν οι φετινές επιδόσεις της εταιρείας θα καταφέρουν να γυρίσουν σε θετικό το πρόσημο της κερδοφορία­ς, η οποία την τελευταία διετία επηρεάστηκ­ε σημαντικά από τις ανακατατάξ­εις που συντελέστη­καν στον εγχώριο κλάδο των σούπερ μάρκετ.

Σε επενδυτικό επίπεδο έχει ξεκινήσει η υλοποίηση των δύο προγραμμάτ­ων ύψους 9 εκατ. ευρώ που αφορούν την επέκταση των αποθηκευτι­κών χώρων και τον εκσυγχρονι­σμό των γραμμών παραγωγής με στόχο την αύξηση της παραγωγική­ς δυνατότητα­ς. Σημειώνετα­ι ότι ο ορίζοντας ολοκλήρωση­ς των δύο επενδυτικώ­ν σχεδίων είναι τρία χρόνια.

Φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών κυμαίνεται σε 12%-13%, ενώ αυξητική τροχιά καταγράφου­ν και τα συνολικά έσοδα της εταιρείας, τα οποία αναμένεται να προσεγγίσο­υν τα 30 εκατ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece