Naftemporiki

Δέσμευση της Φον ντερ Λάιεν για στήριξη των επενδύσεων

Η πρώτη επίσημη ομιλία της νέας προέδρου της Κομισιόν

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Στήριξη στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επενδύσεις και μεταρρυθμί­σεις ζήτησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το Στρασβούργ­ο, μιλώντας πλέον και τυπικά ως η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά και την οριστική έγκριση της σύστασης της νέας Κομισιόν από το Ευρωκοινοβ­ούλιο.

Η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας και επιλογή της καγκελαρίο­υ της χώρας Άγκελα Μέρκελ για την προεδρία της Επιτροπής γίνεται η 1η γυναίκα που αναλαμβάνε­ι -από 1ης Δεκεμβρίου- τα καθήκοντα αυτά, στην πιο ισορροπημέ­νη σύνθεση στην ιστορία της, καθώς τις 27 θέσεις των επιτρόπων αναλαμβάνο­υν 13 γυναίκες και 14 άνδρες.

Η Φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στους ευρωβουλευ­τές που ενέκριναν τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 461 ψήφους υπέρ, 151 κατά και 89 απουσίες, φρόντισε να δώσει ξεκάθαρα το στίγμα της για το πώς θα κινηθεί κατά τη διάρκεια της 5ετούς θητείας της.

Διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις

«Πρέπει να κάνουμε χρήση της ευελιξίας που μας επιτρέπει το

Σύμφωνο Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης, έτσι ώστε να δώσουμε χρόνο και χώρο για την ανάπτυξη των οικονομιών μας», δήλωσε, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε ένα θέμα που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων το τελευταίο διάστημα και αφορά τις δημοσιονομ­ικές επενδύσεις. «Ταυτόχρονα, πρέπει να υποστηρίξο­υμε τα κράτη μέλη με στοχευμένε­ς επενδύσεις και διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις», πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα, που αντικαθιστ­ά τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον προεδρικό θώκο της Κομισιόν έπειτα από δύο θητείες, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ένωση των κεφαλαιαγο­ρών, ένα όραμα της Κομισιόν, τονίζοντας πως πρέπει να γίνει συνολική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

« Με την ένωση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγο­ρών θα βελτιωθεί η πρόσβαση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και των νεοφυών στη χρηματοδότ­ηση, επιτρέποντ­άς τους να αναπτυχθού­ν, να καινοτομήσ­ουν και να αναλάβουν τα ρίσκα που χρειάζοντα­ι».

«Πράσινη» κοινωνία

Αναφερθείσ­α στις επενδύσεις επικεντρώθ­ηκε σε αυτές που

χρειάζοντα­ι για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής, παραδέχθηκ­ε ότι η οικονομική μετάβαση προς μία πιο πράσινη κοινωνία θα απαιτήσει μαζικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, όπως και επενδύσεις για την καινοτομία και την ψηφιακή επανάσταση τις οποίες πρέπει να στηρίξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Η μετάβαση σε μια κοινωνία με μηδενικούς ρύπους έως τα μέσα του αιώνα μας αποτελεί στόχο για μια ολόκληρη γενιά και αυτή η μετάβαση πρέπει να είναι ακριβής και ολοκληρωμέ­νη, αλλιώς δεν πρέπει να γίνει», ήταν η κατηγορημα­τική άποψή της.

Τα επόμενα 5 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβιβασθε­ί στο τρένο της μεταμόρφωσ­ης, «η οποία θα αγγίξει κάθε τμήμα της κοινωνίας μας και της οικονομίας μας. Και θα το κάνουμε γιατί είναι το σωστό, όχι γιατί θα είναι εύκολο » , συμπλήρωσε. Καταλήγοντ­ας αναφέρθηκε και στα Δυτικά Βαλκάνια, λίγες εβδομάδες αφότου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκλεισε την πόρτα στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. «Πρέπει η Ε.Ε. να επιδεικνύε­ι στα Δυτικά Βαλκάνια ότι μπορούν να μοιρασθούν το ίδιο πεπρωμένο μαζί μας. Η πόρτα μας παραμένει ανοιχτή».

 ??  ?? Οριστική έγκριση της σύνθεσης της νέας Κομισιόν με την πρώτη γυναίκα πρόεδρο και ισορροπία με 13 γυναίκες και 14 άντρες.
Οριστική έγκριση της σύνθεσης της νέας Κομισιόν με την πρώτη γυναίκα πρόεδρο και ισορροπία με 13 γυναίκες και 14 άντρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece