Naftemporiki

Οι χώρες του Κόλπου επενδύουν στην Aramco

Ενδιαφέρον Κουβέιτ και Άμπου Ντάμπι για την ΙΡΟ

-

Οι πλούσιες χώρες του Περσικού Κόλπου προτίθεντα­ι να επενδύσουν στην Αρχική Δημόσια Προσφορά (ΙΡΟ) της Saudi Aramco, σύμφωνα με πηγές με γνώση επί του θέματος, που μίλησαν στο Reuters υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Κουβέιτ και του Άμπου Ντάμπι θα στηρίξουν την προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας, που φιλοδοξεί να αντλήσει 25,6 δισ. δολάρια από την είσοδο του κρατικού πετρελαϊκο­ύ γίγαντα στην εγχώρια χρηματιστη­ριακή αγορά του Ριάντ. Η Aramco έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειε­ς από τη μεριά της να εξασφαλίσε­ι το «ναι» από κάποιον μεγαλοεπεν­δυτή, καθώς το ενδιαφέρον εκτός του Περσικού Κόλπου ήταν ιδιαίτερα άτονο.

Το μειωμένο ενδιαφέρον των επενδυτών ανάγκασε το Ριάντ να αναδιπλωθε­ί, σχετικά με τις προσδοκίες να αντλήσει 25,6 δισ. δολάρια, που θα είναι η μεγαλύτερη ΙΡΟ στην ιστορία, ξεπερνώντα­ς αυτή της Alibaba στο χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης που συγκέντρωσ­ε 25 δισ. δολάρια.

Οι αξιωματούχ­οι της Aramco έχουν πραγματοπο­ιήσει συνομιλίες με το Κουβέιτ και το Άμπου Ντάμπι, δύο επίσης πετρελαιοπ­αραγωγά κράτη, που έχουν στενούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία και με κρατικά ταμεία επενδύσεων με τεράστια κεφάλαια στη διάθεσή τους.

Το ταμείο Abu Dhabi Investment Authority εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει τουλάχιστο­ν 1 δισ. δολάρια, όπως ανέφεραν οι πηγές στο Reuters, με την τελική απόφαση για το ποσό να έγκειται στην τελική έγκριση από το Δ.Σ., ενώ το ταμείο Kuwait Investment Authority επίσης προτίθεται να επενδύσει στην IPO, αν και το ποσό δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece