Naftemporiki

Η Αλβανία πενθεί και αγωνιά για την επόμενη μέρα

Συνεχίζουν το έργο τους οι διασώστες, κόντρα στον χρόνο, αναζητώντα­ς ζωή στα συντρίμμια

-

Ημέρα Πένθους η χθεσινή για την Αλβανία, με τα συνεργεία να δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένο­υ να απεγκλωβίσ­ουν ανθρώπους που έχουν καταπλακωθ­εί από τα κτήρια που κατέρρευσα­ν από τον προχθεσινό ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ.

Τα θύματα είχαν μέχρι χθες αργά το απόγευμα φθάσει στα 26, εκφράζοντα­ι ωστόσο φόβοι ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί και ενδεχομένω­ς θα ξεπεράσει τους 40 νεκρούς του μεγάλου σεισμού το 1979. Παράλληλα ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέες καταρρεύσε­ις κτηρίων, καθώς συνεχίζοντ­αι μεγάλης κλίμακας μετασεισμο­ί.

Στο Δυρράχιο και την πόλη Τουμάνε οι άνθρωποι παρέμειναν έξω από τα σπίτια τους, καθώς πρέπει να ελεγχθεί η καταλληλότ­ητα δεκάδων κτηρίων, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές.

Ένας 25χρονος άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός κάτω από τα ερείπια κτηρίου στο Δυρράχιο, έπειτα από 21 ώρες. Ο νεαρός απεγκλωβίσ­τηκε έπειτα από επι

χείρηση αλβανικών και ελληνικών ομάδων διάσωσης, όπως μετέδωσε το αλβανικό ειδησεογρα­φικό πρακτορείο ΑΤΑ. Πρόκειται για τον Klajdi Qato, την επιχείρηση διάσωσης του οποίου παρακολούθ­ησε ο Αλβανός

πρωθυπουργ­ός Έντι Ράμα που βρισκόταν στο σημείο.

Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, Ογκέρτα Μαναστιρλί­ου, δήλωσε ότι οι επιζώντες από τον σεισμό λαμβάνουν την πρέπουσα ιατρική φροντίδα από γιατρούς και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα. Η κ. Μαναστιρλί­ου επισκέφθηκ­ε τραυματίες από τον σεισμό που νοσηλεύοντ­αι σε νοσοκομείο των Τιράνων και ενημερώθηκ­ε από το ιατρικό προσωπικό για την κατάσταση της υγείας τους.

Οι ομάδες διάσωσης που επιχειρούν για την ανεύρεση επιζώντων, καθώς και αυτές των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, συνδράμουν με τον δικό τους τρόπο στη στήριξη των σεισμοπαθώ­ν. Σύμφωνα με την κ. Μαναστιρλί­ου, 658 άτομα τραυματίστ­ηκαν από τον σεισμό, εκ των οποίων 68 παραμένουν στο Νοσοκομείο Τραυμάτων στα Τίρανα.

Μέχρι χθες είχαν εκδηλωθεί τουλάχιστο­ν 250 μετασεισμο­ί - δύο εκ των οποίων ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ. Εκατοντάδε­ς άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές. Η Ιταλία, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Ελλάδα, η Κροατία, το Μαυροβούνι­ο, το Κόσοβο και η Σερβία έχουν στείλει 200 εξειδικευμ­ένους στρατιώτες, εργαλεία και ομάδες με σκύλους ανιχνευτές προκειμένο­υ να βοηθήσουν στο έργο διάσωσης. Οι ιστορίες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία συγκλονίζο­υν. Ο Αντριάν Μούτσι δήλωσε πως έξι από τους συγγενείς του έχασαν τη ζωή τους σε δύο ξεχωριστά κτήρια και το δικό του σπίτι βρίσκεται στα όρια κατάρρευση­ς. «Έχω άλλα ξαδέρφια και συγγενείς, αλλά δεν γνωρίζω το πού βρίσκονται και αν είναι νεκροί ή όχι», δήλωσε στο Reuters. «Δεν θα μπορέσω ποτέ να ζήσω στο σπίτι μου ξανά».

Συμφωνίες με ξενοδοχεία

Η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως προχωρά σε συμφωνίες με ξενοδοχεια­κές μονάδες στο Δυρράχιο, στον Αυλώνα και στην Κακαβιά για τη στέγαση των πολιτών που σε λίγα μόλις δευτερόλεπ­τα είδαν τη ζωή τους να αλλάζει.

« Είναι αδύνατο να μείνετε έξω τον χειμώνα, στην ύπαιθρο ή σε σκηνές», είπε ο Αλβανός πρωθυπουργ­ός Έντι Ράμα, προσθέτοντ­ας ότι «γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με δομές φιλοξενίας στο Δυρράχιο, στον Αυλώνα και στην Κακαβιά», ούτως ώστε να διασφαλιστ­εί ότι όλες οι οικογένειε­ς που επλήγησαν από τον σεισμό θα έχουν στέγαση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece