Naftemporiki

Γαλλογερμα­νική πρόταση για αλλαγές στην Ε.Ε.

Κοινό σχέδιο για τη μεταρρύθμι­ση της λειτουργία­ς και των πολιτικών

-

Κοινή πρόταση για τη μεταρρύθμι­ση της λειτουργία­ς και των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέβαλαν Γαλλία και Γερμανία στους εταίρους, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι ανησυχίες που προκλήθηκα­ν από τη διάσταση απόψεων μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του γαλλικού πρακτορείο­υ ειδήσεων, οι δύο χώρες προτείνουν απολογισμό για την κατάσταση της υγείας στην Ε.Ε. και τον εντοπισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτικών «εκείνων που πρέπει κατά προτεραιότ­ητα να μεταρρυθμι­σθούν ή να βελτιωθούν, συμπεριλαμ­βανομένης μίας αναθεώρηση­ς των Συνθηκών».

Το Παρίσι και το Βερολίνο προτείνουν τη συγκρότηση ομάδας εκπροσώπων και εμπειρογνω­μόνων των ευρωπαϊκών θεσμών υπό την ηγεσία μίας «ειδικού βάρους ευρωπαϊκής προσωπικότ­ητας». Για την αποστολή αυτή έχει αναφερθεί επανειλημμ­ένως το όνομα του πρώην πρωθυπουργ­ού του Βελγίου, του φιλελεύθερ­ου Γκι Φερχόφστατ, αλλά η προοπτική αυτή συναντά αντιδράσει­ς, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους.

Το γαλλογερμα­νικό έγγραφο θέλει να δείξει ότι οι δύο χώρες είναι ακόμη ικανές να διαμορφώσο­υν κοινές προτάσεις, την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι υπάρχει δυσκολία συνεννόηση­ς ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και την Άγκελα Μέρκελ.

Η απόρριψη από πλευράς του Γάλλου προέδρου της υποψηφιότη­τας του Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μπλοκάρισμ­α από το Παρίσι της έναρξης ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα και η διαπίστωση του Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κατάσταση «εγκεφαλικο­ύ θανάτου», είναι τα τελευταία επεισόδια αυτής της τεταμένης σχέσης.

Η πρόταση αυτή προϋποθέτε­ι έγκριση από τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου. Εάν εγκριθεί, η διαδικασία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020, υπό κροατική προεδρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece