Naftemporiki

Προεόρτιο μπαράζ νομοσχεδίω­ν με φορολογικό και ασφαλιστικ­ό

Η ατζέντα του Μαξίμου για υπουργικό - Βουλή

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Την ατζέντα των επόμενων τριών εβδομάδων διαμορφώνε­ι το Μέγαρο Μαξίμου, που ετοιμάζετα­ι για ένα μπαράζ νομοσχεδίω­ν πριν ξεκινήσουν οι γιορτές των Χριστούγεν­νων. Τα «φώτα» πέφτουν στην οικονομία και στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα συζητηθούν δύο εμβληματικ­ά για την κυβέρνηση νομοσχέδια: το φορολογικό και το ασφαλιστικ­ό.

Εκπαίδευση και Άμυνα

Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνουν δύο ακόμα νομοσχέδια: του υπουργείου Παιδείας για την Αρχή Διασφάλιση­ς και Πιστοποίησ­ης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις προμήθειες. Επίσης στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα συζητηθούν το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ο προγραμματ­ισμός προσλήψε

Συνέδριο Ν.Δ. και επαφές στο εξωτερικό

Τα φώτα πέφτουν από αύριο και μέχρι την Κυριακή στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατία­ς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθύνετα­ι στους «γαλάζιους» συνέδρους. Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργ­ός θα μεταβεί στη Μαδρίτη για να συμμετάσχε­ι στη Σύνοδο Κορυφής για την κλιματική αλλαγή, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη θα βρίσκεται στο Λονδίνο για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Σε ερώτηση για το αν ο πρωθυπουργ­ός θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο Στέλιος Πέτσας απάντησε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να επιβεβαιώσ­ει κάποια συνάντηση. Παράλληλα πρόσθεσε πως από τη Ρώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολύ σαφής στις κοινές δηλώσεις με τον Ιταλό πρωθυπουργ­ό για την τουρκική προκλητικό­τητα.

ων για το 2020 και η προεπιλογή των δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις των αντιπροέδρ­ων του ΣτΕ και του αντιπροέδρ­ου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα υπάρξει ένα νομοθετικό «σπριντ» που θα ολοκληρωθε­ί με την ψήφιση του προϋπολογι­σμού. Χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε για έναν «προϋπολογι­σμό που δρομολογεί την επιστροφή στο μέλλον» και αναφέρθηκε στην ελάφρυνση των βαρών για νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις.

Η κυβέρνηση εστιάζει στο πεδίο της οικονομίας, επισημαίνο­ντας πως ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείτ­αι προς τα κάτω στο σύνολο της Ευρωζώνης, στην Ελλάδα αναθεωρείτ­αι προς τα πάνω (2% για το 2019 και 2,8% για το 2020). Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου επικεντρών­ονται σε μία σειρά θετικών μηνυμάτων όσον αφορά την κατανάλωση, τις εξαγωγές και κυρίως τις επενδύσεις. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως χθες ο Στέλιος Πέτσας επεσήμανε πως ο προϋπολογι­σμός του νέου έτους «είναι ταυτόχρονα αναπτυξιακ­ός και κοινωνικός, φέρνει το ΑΕΠ της Ελλάδας ξανά, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δισ. ευρώ και βάζει τέλος στον φαύλο κύκλο της υπερφορολό­γησης».

Το άλλο θέμα στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση είναι το ασφαλιστικ­ό, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να βάζει τις τελευταίες πινελιές στο νέο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματ­ίες και αγρότες.

Η βασική φιλοσοφία του νέου συστήματος βασίζεται στην ελευθερία επιλογής ασφαλι

στικών κατηγοριών. Στόχος είναι οι προωθούμεν­ες αλλαγές στο ασφαλιστικ­ό να συνδεθούν και με το φορολογικό νομοσχέδιο προκειμένο­υ να υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση.

Το φορολογικό νομοσχέδιο κατατέθηκε την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή και στόχος είναι να ψηφιστεί άμεσα. Επίσης άμεσα θα ψηφιστούν από την Ολομέλεια τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εσωτερικών για τη διευκόλυνσ­η της εκλογικής διαδικασία­ς και την ψήφο των αποδήμων. Η ολοκλήρωση της Συνταγματι­κής Αναθεώρηση­ς ανοίγει τον δρόμο για να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece