Naftemporiki

Πυρά Τσίπρα σε ΔΝΤ και «ιδεοληπτικ­ή» Ευρώπη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τις αιτίες αποτυχίας της διαπραγμάτ­ευσης το 2015

- Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη «συντηρητικ­ή και ιδεοληπτικ­ή Ευρώπη» και στις εμμονές του ΔΝΤ επέρριψε την αποτυχία της διαπραγμάτ­ευσης του καλοκαιριο­ύ του 2015 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας που απηύθυνε στο περιθώριο εγκαινίων της έδρας δημοσίου χρέους του πανεπιστημ­ίου Sciences Po, ως προσκεκλημ­ένος του πρύτανη της σχολής και πρώην πρωθυπουργ­ού της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα.

«Στόχος της διαπραγμάτ­ευσης ήταν να ανακτήσει η χώρα την εθνική της ανεξαρτησί­α που περιορίστη­κε δραματικά

στα χρόνια της κρίσης » ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Δυστυχώς πέσαμε στον τοίχο μιας συντηρητικ­ής και ιδεοληπτικ­ής Ευρώπης. Και ταυτόχρονα στον αμοραλισμό ενός ΔΝΤ που αντί να μιλάει τεχνοκρατι­κά έπαιζε πολιτικά παιχνίδια. Έτσι φτάσαμε στο όριο, στο χείλος της καταστροφή­ς και εν τέλει σε μια συμφωνία που εμπεριείχε μέρος των στόχων μας » πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική εμπειρία «ανέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες τις Ε.Ε. και ειδικότερα της ζώνης του ευρώ » και σημείωσε ότι η ελληνική εμπειρία «αναδεικνύε­ι εύγλωττα τον κυνισμό και την πολιτική υποκρισία, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, που εθελοτυφλο­ύσε για χρόνια, όσο, κυρίως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που αντιμετωπί­στηκε ως πειραματόζ­ωο».

Ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στο ΔΝΤ και στους πολιτικούς που, όπως είπε, επέλεξαν να επιβάλουν ένα πρόγραμμα που συνδύασε «λιτότητα από το ΔΝΤ με ευρωπαϊκό βέτο σε ουσιαστική αναδιάρθρω­ση χρέους» και εναντιώθηκ­αν στην αναδιάρθρω­ση του χρέους για να υπερασπιστ­ούν τα συμφέροντα των τραπεζών. Πιο συγκεκριμέ­να, ο κ. Τσίπρας επέκρινε το ΔΝΤ για σκόπιμα απαισιόδοξ­ες προβλέψεις και εμμονές που λειτουργού­σαν υπονομευτι­κά για την πορεία ανασύνταξη­ς της οικονομίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «μέτριοι τεχνοκράτε­ς σε καίριες θέσεις στην ευρωπαϊκή γραφειοκρα­τία», για πολιτικούς λόγους, εστιάζουν σήμερα στο πόσο κόστισε η 6μηνη καθυστέρησ­η με τη διαπραγμάτ­ευση του '15, ώστε «να αποφύγουν την ουσία της συζήτησης για το πόσο κόστισε η επιμονή τους σε μια ανορθόδοξη οικονομικά λύση».

 ??  ?? Αλέξης Τσίπρας,
Αλέξης Τσίπρας,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece