Naftemporiki

Σε υψηλά 4 ετών ο Euro Stoxx 600

Συνεχίζοντ­αι τα ρεκόρ από τους βασικούς δείκτες της Wall Street

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Οι προσδοκίες για την επίλυση της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ - Κίνας παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο και χθες και σε συνδυασμό με τα θετικά μακροοικον­ομικά στοιχεία για την αμερικανικ­ή οικονομία έσπρωξαν προς τα πάνω τις μετοχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για 4η διαδοχική συνεδρίαση.

Το αμερικανικ­ό ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο του 2019 αναθεωρήθη­κε σε 2,1% από 1,9% της προηγούμεν­ης ανάγνωσης, ενώ παράλληλα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθη­κε στις 23 Νοεμβρίου μειώθηκαν κατά 15.000, στις 213.000 αιτήσεις. Τα στοιχεία λειτούργησ­αν ευεργετικά για τους 3 βασικούς χρηματιστη­ριακούς δείκτες της Wall Street, καταρρίπτο­ντας εκ νέου τα ιστορικά τους υψηλά, σε μία συνήθεια που γίνεται λατρεία για το χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης.

Στη Ευρώπη οι μετοχές ζήλεψαν την προέλαση στην οποία έχουν επιδοθεί οι μετοχές στη Wall Street καταρρίπτο­ντας το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλ

λο κι έτσι χθες ακολούθησα­ν παρόμοια πορεία με τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro Stoxx 600 να ίπταται σε υψηλό 4 ετών μετά από κέρδη 0,32% φθάνοντας στις 409,81 μονάδες και να βρίσκεται μία ανάσα να σπάσει το δικό του ιστορικό υψηλό ρεκόρ των 414,06 μονάδων. Ο κλάδος των τηλεπικοιν­ωνιών ήταν αυτός που ξεχώρισε μετά το δημοσίευμα της Handelsbla­tt ότι η Deutsche Telecom εξετάζει ενδεχόμενη συγχώνευση με τη γαλλική Orange, μία είδηση που δεν επίδρασε θετικά στο Παρίσι που έκλεισε με οριακές απώλειες 0,05%.

Στην Ασία η πορεία της μετοχής της Alibaba στο χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ τράβηξε ξανά τα βλέμματα των επενδυτών. Στη χθεσινή 2η ημέρα διαπραγμάτ­ευσής της έκλεισε με άνοδο 2,99%. Σε δύο συνεδριάσε­ις μετρά κέρδη 9,99%. Τα στοιχεία για τα κέρδη των εταιρειών του βιομηχανικ­ού κλάδου στην Κίνα υποχώρησαν 9,9% σε χαμηλό 8 μηνών, ήταν αποθαρρυντ­ικά για τους επενδυτές κι έτσι το χρηματιστή­ριο της Σαγκάης έκλεισε με μικρή πτώση, σε αντίθεση με Τόκιο και Χονγκ Κονγκ που κατέγραψαν ήπια κέρδη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece