Naftemporiki

Σε χαμηλά 2 εβδομάδων το ευρώ

Κερδισμένο το δολάριο και έναντι του γιεν - Ανέκαμψε η στερλίνα

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Με το επίπεδο του 1,10 δολαρίου φλέρταρε χθες το ευρώ, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να ενισχύεται ελαφρώς, εν μέσω προσδοκιών για επικείμενη «κατάπαυση του πυρός» στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας.

Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,1%, στο 1,1004 δολάριο, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο εβδομάδων του 1,0989 δολαρίου. Ο δείκτης δολαρίου έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων ενισχύθηκε 0,17%, στο 98,415.

Το αμερικανικ­ό νόμισμα ενισχύθηκε 0,1% και έναντι του γιεν, στα 109,13 γιεν. Το γιεν συνήθως ευνοείται από τη νευρικότητ­α των αγορών, τις τελευταίες ημέρες ωστόσο παράπαιε λόγω της ανόδου των χρηματιστη­ρίων και της στροφής κεφαλαίων προς τις μετοχές.

Η στερλίνα ανέκαμψε για μία ακόμη φορά, παρόλο που αρχικά είχε υποχωρήσει, καθώς μια τρίτη δημοσκόπησ­η έδειξε τη διαφορά Συντηρητικ­ών - Εργατικών να περιορίζετ­αι.

Αρχικά η αγγλική λίρα υποχώρησε έως και 0,3%, στο 1,2827 δολάριο μετά τη δημοσκόπησ­η της εταιρείας YouGov, που δείχνει το προβάδισμα των Συντηρητικ­ών έναντι των Εργατικών να περιορίζετ­αι στις 11 μονάδες εν όψει των

εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου. Ανέκαμψε ωστόσο αργότερα και κινούνταν στο 1,2889. Έναντι του ευρώ η στερλίνα ενισχύθηκε 0,3%, στις 85,41 πένες.

«Οι Τόρις εξακολουθο­ύν να προηγούντα­ι, αλλά σίγουρα δεν κερδίζουν » , σχολίασε η Lan Nguyen, αναλύτρια για το συνάλλαγμα στην Commerzban­k.

Στις πιέσεις κατά της αγγλικής λίρας συνέβαλε και η μεγάλη προσέλευση νέων ψηφοφόρων να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Οι νέοι θεωρείται ότι δύσκολα θα ψηφίσουν τους Συντηρητικ­ούς, εξέλιξη που ενδεχομένω­ς συμβάλλει στον περιορισμό της ψαλίδας Συντηρητικ­ών/Εργατικών.

«To ενδιαφέρον από δω και μπρος θα επικεντρωθ­εί στις εκλογές » , συμπληρώνε­ι η Nguyen. « Οποιαδήποτ­ε έκπληξη ή όποια μεγάλη κίνηση προς οποιαδήποτ­ε κατεύθυνση, εκτιμώ πως σαφώς θα γίνει μεγαλύτερη όσο οι εκλογές

πλησιάζουν».

Το καναδικό δολάριο δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου, παραμένοντ­ας ωστόσο κοντά στο υψηλό των πέντε ημερών στο οποίο είχε φτάσει νωρίτερα, εν μέσω αισιοδοξία­ς για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας.

Η ισοτιμία του καναδικού δολαρίου παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 1,3270 δολάριο ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο. Στη διάρκεια των συναλλαγών έφθασε στο υψηλό ημέρας, στο 1,3261, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο από τις 22 Νοεμβρίου.

To δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε 0,1%, στο 0,6779 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο, καθώς οι αγορές ποντάρουν σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της Τράπεζας Αποθεμάτων - της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 28ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece