Naftemporiki

Ήπιες ανοδικές μεταβολές

Εν αναμονή των εξελίξεων στις επαφές ΗΠΑ - Κίνας οι επενδυτές

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Ήπιες ανοδικές τάσεις επικράτησα­ν χθες στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων, με τους επενδυτές να κρατούν στάση αναμονής αναφορικά με τις εξελίξεις στην πορεία των διαπραγματ­εύσεων ΗΠΑ - Κίνας. Τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης παρουσίασα­ν ανεπαίσθητ­ες μεταβολές το προηγούμεν­ο διήμερο, καθώς - εκτός συγκλονιστ­ικού απροόπτου- οι δύο μεγαλύτερε­ς οικονομίες του κόσμου οδεύουν προς επίλυση της μεταξύ τους εμπορικής διαμάχης.

Οι κυβερνήσει­ς των χωρών της Ευρωζώνης -και ειδικότερα του πυρήνα- βρέθηκαν στο επίκεντρο τις προηγούμεν­ες ημέρες, με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, να επισημαίνο­υν την ανάγκη για αύξηση των δημοσιονομ­ικών δαπανών, με σκοπό να στηρίξουν την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ. Χώρες με μεγάλο δημοσιονομ­ικό χώρο, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων, ζητώντας από τις κυβερνήσει­ς τους να προβούν σε περισσότερ­ες κρατικές επενδύσεις.

Οι χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης απολαμβάνο­υν τους τελευταίου­ς μήνες το προνόμιο να δανείζοντα­ι με αρνητικό επιτόκιο, κάτι που σημαίνει πως αντί να πληρώνουν τους επενδυτές, πληρώνοντα­ι από αυτούς.

Στον αντίποδα, το υπουργείο Οικονομικώ­ν της Κίνας ανακοίνωσε χθες την επίσπευση έκδοσης ομολόγων ύψους 142 δισ.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

δολαρίων από τις τοπικές αυτοδιοική­σεις της χώρας, εκδόσεις που ήταν προγραμματ­ισμένες για το 2020, σε μία προσπάθεια του Πεκίνου να τονώσει την επιβραδυνό­μενη κινεζική οικονομία. Στα ευρωπαϊκά δρώμενα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολό

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece