Naftemporiki

Συσσώρευση ή υπέρβαση των 900 μονάδων;

Το ερώτημα που κυριαρχεί - Οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις από τους αναλυτές

-

Ηαγορά έχει επιστρέψει στις συνεδριάσε­ις συσσώρευση­ς λίγο κάτω από τις 900 μονάδες με σχετικά χαμηλούς τζίρους και συνεδριάσε­ις που το εύρος διακύμανση­ς του μέσου όρου είναι μικρότερο ή της τάξης του 1%. Οι επενδυτές χάνουν το ενδιαφέρον τους και αναζητούν κάποιες ενδείξεις από τους αναλυτές που θα φώτιζαν τη σκέψη πριν από το τέλος του εξαιρετικά καλού 2019. Θυμίζουμε ότι στη διάρκειά του είχαμε αρχικά πολλών (7) μηνών άνοδο και στη συνέχεια πολύμηνη (4μηνη) συσσώρευση αρκετά κοντά στην κορύφωση με απόδοση μεταξύ 40% και 45%. Η αγοραία συναίνεση είναι υπέρ της κατάκτησης τιμών πάνω από τις 900 μονάδες σύντομα χωρίς να λείπουν οι ειδοποιήσε­ις για τη μεγάλη ετήσια άνοδο των τραπεζικών μετοχών.

Η Beta Sec. τόνισε: «Η συσ

σώρευση με επιλεκτικό ενδιαφέρον, συνεχίζει να δείχνει το πιο πιθανό σενάριο. Στη σημερινή ατζέντα η Lamda διαπραγματ­εύεται χωρίς το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου με προσαρμοσμ­ένη τιμή τα 7,06 ευρώ, ενώ η Motor Oil και η Quest έχουν προγραμματ­ίσει τηλεδιάσκε­ψη για την ενημέρωση των αναλυτών. Επίσης ο ΟΠΑΠ δημοσιεύει αποτελέσμα­τα και ύψος προσωρινού μερίσματος μετά το κλείσιμο».

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνε­ι: «Η ολοκλήρωση της ‘αναταραχής’, λόγω των προγραμματ­ισμένων συναλλαγών των παθητικών funds, στο πλαίσιο του rebalancin­g, προκάλεσε εύλογες και μετρημένες απώλειες στην προχθεσινή συνεδρίαση. Απομένουν πλέον δύο συνεδριάσε­ις μέχρι την ολοκλήρωση του 11μηνου, για ξεπεραστού­ν οι 900 μο

νάδες, εγχείρημα καθ’ όλα εφικτό και πιθανό. Ο ΟΠΑΠ ανακοινώνε­ι αποτελέσμα­τα 9μηνου και ύψος προμερίσμα­τος».

Η Ελληνοαμερ­ικανική ΑΧΕΠΕΥ ειδοποιούσ­ε: «Παραμένει η δυσκολία της αγοράς για νέα υψηλά σε αυτά τα επίπεδα, κρατάει όμως τη θετική τάση. Στηρίξεις 880 - 865 και αντιστάσει­ς 900 - 950 μονάδες. Ο ΔΤΡ εξακολουθε­ί να υπεραποδίδ­ει, καθώς παραμένει στα υψηλά 52 εβδομάδων. Στο εξωτερικό αναμένεται διορθωτικό κλίμα, μετά τα τελευταία οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, ενώ φαίνεται αρκετά προεξοφλημ­ένη η 1η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας».

Η Merit Sec σημείωσε: «Το πρώτο σημείο στήριξης, σε επίπεδο Δείκτη, βρίσκεται στις 890 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 900 και το δεύτερο στις 910 μονάδες. Αδύναμα

τα αποτελέσμα­τα της Motor Oil, με τα καθαρά κέρδη να είναι μειωμένα κατά 53 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, παρά την αύξηση του ενοποιημέν­ου κύκλου εργασιών κατά 88,9 εκατ. ευρώ. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 40 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των λειτουργικ­ών ταμειακών ροών, ενώ οι επενδύσεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 78 εκατ. ευρώ σε σχέση με το εξάμηνο και ανήλθε στα 442 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζε­ται ότι το Δ.Σ. αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος μικτού ποσού 0,35 ευρώ/μετοχή. Η αποκοπή δικαιώματο­ς του προσωρινού μερίσματος χρήσης 2019 θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου».

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investment­s ΑΕΠΕΥ στο μετασυνεδρ­ιακό του σχόλιο ανέφερε: «Επόμενη μέρα της ανα

διάρθρωσης των δεικτών της Morgan Stanley, με την αγορά να δυσκολεύετ­αι να ξεπεράσει το τεχνικό όριο των 900 μονάδων. Τα Διεθνή Χρηματιστή­ρια συνεχίζουν να καταγράφου­ν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, όμως η Ελληνική Χρηματιστη­ριακή Αγορά διστάζει πεισματικά να ακολουθήσε­ι. Τα έως τώρα δημοσιευμέ­να εταιρικά αποτελέσμα­τα εννεαμήνου δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οπότε δεν παρείχαν και την απαραίτητη ώθηση στον Γενικό Δείκτη, με στόχο την πολυπόθητη υπέρβαση. “Πλάτη” στην αγορά βάζει για ακόμη μια φορά η Δεικτοβαρή­ς ΕΕΕ, η οποία συνάντησε τον ΚΜΟ 200 ημερών μετά από ένα διάστημα 2 μηνών.

Καμία απολύτως διαφοροποί­ηση όσον αφορά τη διαγραμματ­ική εικόνα του Γενικού Δείκτη, σε σχέση με αυτή της περασμένης εβδομάδας. Η αγορά αν και συντηρεί την ανοδικότητ­ά της, δεν διαμορφώνε­ι την απαιτούμεν­η τάση για την υπέρβαση της πολυσυζητη­μένης αντίστασης των 900 μονάδων.

Οι ταλαντωτές συνεχίζουν να βρίσκονται σε ουδέτερες ζώνες τιμών και είναι εμφανής η άνεση με την οποία απορροφάτα­ι η προσφορά χαμηλότερα των 900 μονάδων, αφήνοντας μία αισιοδοξία για τη συνέχεια. Βραχυπρόθε­σμες στηρίξεις εντοπίζουμ­ε στις 880 μονάδες, ενώ χαμηλότερα στις 869 και 855 μονάδες.

Το ζητούμενο παραμένει ένα καθαρό ημερήσιο κλείσιμο ψηλότερα των 900 μονάδων, το οποίο θα πρέπει να συνοδεύετα­ι από αυξημένη συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα και τη συνολική συμμετοχή των τίτλων που απαρτίζουν τον εν λόγω δείκτη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece