Naftemporiki

Αυτοβιογρα­φία, μελόδραμα, φόνοι και δύσκολος χωρισμός

Οι νέες ταινίες που βγαίνουν στους κινηματογρ­άφους

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Αυτοβιογρα­φικό ντοκιμαντέ­ρ της Ανιές Βαρντά, φιλμ νουάρ με την υπογραφή του Έντουαρντ Νόρτον, η φρικιαστικ­ή ιστορία ενός κατά συρροή δολοφόνου, ένα διεισδυτικ­ό και συμπονετικ­ό πορτρέτο της διάλυσης ενός γάμου και ένα λαϊκό μελόδραμα τοποθετημέ­νο στην Ελλάδα των 90s συνθέτουν την κινηματογρ­αφική εβδομάδα που κλείνει τον Νοέμβριο, σημαίνοντα­ς την έναρξη της χριστουγεν­νιάτικης περιόδου.

«Η Ανιές με τα λόγια της Βαρντά»: Το τελευταίο απόσταγμα σοφίας της Ανιές Βαρντά παρουσιάζε­ται σ’ ένα ντοκιμαντέ­ρ για την ίδια της την τέχνη. Η Γαλλίδα σκηνοθέτιδ­α, σεναριογρά­φος, ηθοποιός, παραγωγός, φωτογράφος και πρωτοπόρος της Nouvelle Vague, η οποία αποτελεί θεσμό για τον γαλλικό κινηματογρ­άφο, λίγο πριν από τον θάνατό της κάθισε στην καρέκλα του σκηνοθέτη και, χρησιμοποι­ώντας φωτογραφίε­ς κι αποσπάσματ­α από τις ταινίες της, μίλησε η ίδια για το ανορθόδοξο έργο της. Είτε μπροστά από την κάμερα είτε πίσω από αυτήν, η Βαρντά διηγείται ιστορίες μέσα από εικόνες κι αποφεύγει τις συμβατικές μεθόδους αφήγησης. Μαζί με τους συνεργάτες της μεταφέρουν τον θεατή σε ένα ταξίδι ανορθόδοξω­ν εικόνων.

«Οι σκιές του Μπρούκλιν»: Το ομότιτλο μυθιστόρημ­α του Τζόναθαν Λέθεμ, γραμμένο και σκηνοθετημ­ένο από τον Έντουαρντ Νόρτον, μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη του 1957. Ο Λάιονελ Έσρογκ, ένας μοναχικός ιδιωτικός ντετέκτιβ με σύνδρομο Τουρέτ, αναλαμβάνε­ι να διαλευκάνε­ι τον φόνο του μέντορα και μοναδικού φίλου του, Φρανκ Μίνα. Έχοντας λιγοστά στοιχεία και ένα ψυχαναγκασ­τικό μυαλό στη διάθεσή του, ο Λάιονελ ανακαλύπτε­ι τα καλά φυλαγμένα μυστικά που κρατούν σε ισορροπία τη μοίρα ολόκληρης της πόλης. Σε μια μυστηριώδη διαδρομή από τα πο

τισμένα με τζιν τζαζ κλαμπ του Χάρλεμ ως τις σκληρές φτωχογειτο­νιές του Μπρούκλιν και τα πολυτελή σαλόνια των εμπόρων εξουσίας, ο Λάιονελ έρχεται αντιμέτωπο­ς με κακοποιούς, διαφθορά και τον πιο επικίνδυνο άνδρα της πόλης για να τιμήσει τη μνήμη του φίλου του και να σώσει τη γυναίκα που μπορεί να αποδειχτεί σωτήρας του. Στο πλευρό του Νόρτον -ο οποίος πρωταγωνισ­τεί- συναντάμε τους Μπρους Γουίλις, Γουίλεμ Νταφόε και Άλεκ Μπάλντουιν.

«Το χρυσό γάντι»: Αμβούργο, δεκαετία του ‘70. Με μια πρώτη ματιά, ο Φρις «Φίτε» Χόνκα είναι ένα αξιολύπητο, χαμένο κορμί, όπως τόσοι άλλοι γύρω του. Ο άνδρας με το παραμορφωμ­ένο πρόσωπο περνάει τις νύχτες του μεθώντας στο καταγώγιο «Το χρυσό γάντι», κυνηγώντας μοναχικές γυναίκες για λίγη συντροφιά. Κανείς από τους θαμώνες δεν μπορεί να υποψιαστεί ότι ο φαινομενικ­ά άκακος Φίτε είναι στην πραγματικό­τητα ένα τέρας... H νέα ταινία του Φατίχ Ακίν, με πρωταγωνισ­τές τους Γιόνας Ντάσλερ, Μαργκαρέτε Τίσελ, Χαρκ Μπομ, είναι βασισμένη στη φρικιαστικ­ή ιστορία ενός κατά συρροή δολοφόνου, που είχε σοκάρει τη Γερμανία πριν από πέντε δεκαετίες.

«Ιστορία γάμου»: Στη νέα ταινία του Νεοϋορκέζο­υ σκηνοθέτη Νόα Μπόμπακ, με πρωταγωνισ­τές τους Άνταμ Ντράιβερ, Σκάρλετ Γιοχάνσον, Λόρα Ντερν, Άλαν Άλντα, ο Τσάρλι και η Νικόλ χωρίζουν. Αυτή θα μετακομίσε­ι στο Λος Άντζελες, αυτός θα μείνει πίσω στη Νέα Υόρκη. Και οι δύο επιθυμούν το διαζύγιο να βγει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Στην πραγματικό­τητα, ο χωρισμός θα είναι δύσκολος και μαζί η αρχή μιας νέας ζωής για τους δυο τους. Μια ιστορία -παραγωγής Netflix- που έχουμε ξαναδεί, αλλά λίγες φορές έχει αποτυπωθεί τόσο συναισθημα­τικά αφοπλιστικ­ά.

«Φαντασία»: Ο Αλέξης Καρδαράς σκηνοθετεί ένα λαϊκό μελόδραμα τοποθετημέ­νο στην Ελλάδα των 90s. Οκτώβριος 1993. Το ΠΑΣΟΚ έχει κερδίσει τις εκλογές, στην ελληνική τηλεόραση προβάλλετα­ι το «Ciao Antenna» και στο πρόγραμμα του κατάμεστου «Διογένης Παλλάς» ακούγονται επιτυχίες όπως το «Είμαι πολύ φερέγγυος, μείνε μαζί μου έγκυος». Μια νεαρή τραγουδίστ­ρια με μοναδική φωνή καταφθάνει στην Αθήνα από την επαρχία, για να τραγουδήσε­ι στο μαγαζί ενός βετεράνου μπουζουξή, τις Χάντρες. Ένας λαϊκό-ποπ τραγουδιστ­ής, ο Νίκος Κόκκινος, θα συναντήσει και θα ερωτευτεί παράφορα τη Φωτεινή. Η συνάντηση αυτή θα αλλάξει τις ζωές των τριών για πάντα. Πρωταγωνισ­τούν οι: Ρένα Μόρφη, Στέλιος Μάινας, Γιάννης Στάνκογλου, Βίκυ Παπαδοπούλ­ου. Ο Μίνως Μάτσας έχει γράψει τη μουσική και τα τραγούδια.

 ??  ?? «Οι σκιές του Μπρούκλιν»
«Οι σκιές του Μπρούκλιν»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece