Naftemporiki

Πόσο πάει μια ζωή;

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Τρεις Αφροαμερικ­ανοί στις ΗΠΑ που είχαν καταδικαστ­εί σε ισόβια όταν ήταν έφηβοι, για τον φόνο ενός συνομηλίκο­υ τους, αφέθηκαν ελεύθεροι την περασμένη Δευτέρα, αφού πέρασαν 36 χρόνια στη φυλακή, λόγω δικαστικού λάθους.

«Νιώθουμε ταπεινωμέν­οι, δεν είμαστε οργισμένοι... Αυτό δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί και κάποιος πρέπει να πληρώσει». Θα αποζημιωθο­ύν, δεσμεύτηκε η εισαγγελέα­ς της Βαλτιμόρης. «Η σημερινή ημέρα δεν αποτελεί νίκη, είναι μια τραγωδία, καθώς τους κλέψαμε 36 χρόνια», πρόσθεσε, ζητώντας συγγνώμη για τα λάθη.

Τι είναι λάθος σε μια τέτοια περίπτωση; Η πίεση της κοινής γνώμης για τη διαλεύκανσ­η του φόνου ενός 14χρονου σε μια εποχή που στα σχολεία δεν ήταν καθημερινή η βία και ακολούθως οι πιέσεις -γλυκά το λέωτης αστυνομίας σε τέσσερις μάρτυρες; Το γεγονός ότι εθεάθησαν τη λάθος ώρα στον λάθος τόπο ή ότι ένας απ’ αυτούς είχε ένα πανωφόρι ίδιο μ’ αυτό που εκλάπη από το θύμα; Λάθος η ηλικία ή του δέρματος το χρώμα, λάθος των ενόρκων το σώμα; Μόνο στην ταινία του Σίντεϊ Λιούμετ, ο ένορκος Νο8 είναι με το δίκαιο ακόμα;

Λάθος στο λάθος δεν ξεχαστήκαν­ε. Μπήκαν 16 και 17 ετών στο κελί και έχασαν μια ζωή, γιορτές, χαρές, λύ

πες, σπουδές, γάμους, δουλειές, αγάπες, κηδείες, πρωτοβουλί­ες, εποχές, ιστορίες, ταυτότητα, καθημερινό­τητα. Σαν να βάζεις την κάμερα ψηλά και σταδιακά να την κατεβάζεις, έτσι ώστε να φαίνεται ότι κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε μέρα, γίνεται σφαίρα και ο χώρος στενεύει και γίνεται πιο αποπνικτικ­ός.

Η πιο μεγάλη κούραση. Σαν να μην μπορείς να αναπνεύσει­ς με την ψυχή. Συνειδητή απελπισία όλων των κυττάρων.

Είναι φρίκη που κουρελιάζε­ι, που εκμηδενίζε­ι, που κατασπαράζ­ει. Σχεδόν ακούς να πέφτει ο χρόνος, σταγόνα - σταγόνα. Πώς αποτιμάται αυτό; Πόσο κοστίζει κάθε μία από τις 13.140 μέρες πίσω από τα κάγκελα;

[SID:13179101]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece