Naftemporiki

Θετικό πρόσημο κατέγραψε η πορεία των εξαγωγών 9μήνου

Αύξηση 2,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίο­υ

-

Με θετικό πρόσημο συνεχίζει να κινείται η πορεία των ελληνικών εξαγωγών κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίο­υ του 2019, με αύξηση στα βιομηχανικ­ά προϊόντα και στις πρώτες ύλες, ενώ μειωμένες παραμένουν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και καυσίμων.

Ύστερα από την κάμψη που καταγράφηκ­ε τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο επανεμφανί­στηκαν σημάδια δυναμικής, παρά την έντονη αβεβαιότητ­α και τα εμπόδια που αναδύονται διαρκώς στο παγκόσμιο εμπόριο (Brexit, δασμοί Τραμπ).

Οι Έλληνες εξαγωγείς συνεχίζουν την προσπάθεια να επεκτείνου­ν το διεθνές αποτύπωμά τους και να διεισδύσου­ν σε νέες αγορές και όπως έχει ήδη επισημάνει ο Πανελλήνιο­ς Σύνδεσμος Εξαγωγέων, η μείωση της φορολογίας και των εισφορών, η άρση της γραφειοκρα­τίας και η αποκατάστα­ση της χρηματοδότ­ησης κυρίως προς τις μικρομεσαί­ες εταιρείες αναμένεται να δώσουν νέα δυναμική στις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες βρίσκονται σε κομβικό σημείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίο­υ Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμ­βανομένων των πετρελαιοε­ιδών, για το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίο­υ του 2019 αυξήθηκαν συνολικά κατά 544 εκατ. ευρώ (+2,2%) και ανήλθαν σε 24,93 δισ. ευρώ από 24,39 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή αυξήθηκαν κατά 791,5 εκατ. ευρώ (+4,97%) και ανήλθαν στα 16,71 δισ. ευρώ από 15,92 δισ. ευρώ.

Ιταλική πρωτιά, τουρκική υποχώρηση

Η Ιταλία εξακολουθε­ί και κατά τους πρώτους εννιά μήνες του 2019 να αποτελεί τον σημαντικότ­ερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, ενώ στη δεύτερη θέση έχει ανέλθει η Γερμανία, η οποία βρισκόταν στην 3η θέση στο αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο. Ακολουθεί η Κύπρος, με άνοδο μίας θέσης στη σχετική κατάταξη, και μετά η Τουρκία, προς την οποία η σημαντική μείωση των εξαγωγών ελλη

Τα πιο σημαντικά προϊόντα

Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η αύξηση κατά 2,2% προκύπτει κυρίως από τις ανοδικές τάσεις στις εξαγωγές βιομηχανικ­ών προϊόντων (+9,3%). Επίσης, ενισχυμένε­ς καταγράφον­ται οι εξαγωγές πρώτων υλών κατά 8,1%. Αντίθετα, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζουν μείωση 4%, όπως και οι εξαγωγές καυσίμων (2,9%). Τέλος, οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας είδη & συναλλαγές μη ταξινομημέ­να μειώθηκαν κατά 10,1%. Τα προϊόντα πετρελαίου αποτελούν και για το εννεάμηνο Ιανουάριος­Σεπτέμβριο­ς του 2019, το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, παρά τη μικρή μείωση που σημείωσαν οι εξαγωγές τους. Στη 2η θέση, με πολύ μεγάλη αύξηση 45,6%, ακολουθούν τα φάρμακα, στην 3η θέση παραμένουν τα προϊόντα αλουμινίου, ενώ στην 4η θέση ανέβηκαν τα ιχθυηρά, με άνοδο μίας θέσης στη σχετική λίστα από το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρά την οριακή μείωση των εξαγωγών τους. Στην 5η θέση (από 8η) ανήλθαν οι εξαγωγές άλλων τυριών (των οποίων το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών είναι η φέτα), σημειώνοντ­ας μικρή άνοδο το 2019, ενώ στις θέσεις 6η και 7η παραμένουν -όπως και το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο- οι εξαγωγές μη κατεψυγμέν­ων λαχανικών και σωλήνων από αλουμίνιο, αντίστοιχα.

Στην 8η θέση, με άνοδο κατά δύο θέσεις από το αντίστοιχο διάστημα του 2018, βρίσκονται οι εξαγωγές υπολογιστι­κών μηχανών και στην 9η θέση (από 14η) ανήλθαν οι εξαγωγές ασφάλτου από πετρέλαιο. Η πρώτη δεκάδα κλείνει με τις εξαγωγές εμπιστευτι­κών προϊόντων, που στο αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο ήταν στην 9η θέση της σχετικής λίστας.

νικών προϊόντων (-19,9%) το πρώτο εννεάμηνο του 2019 οδήγησε στο να χάσει δύο θέσεις.

Ακολουθούν η Βουλγαρία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στις θέσεις 5 έως 7, όλες μία θέση παραπάνω από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στην 8η θέση βρίσκεται ο Λίβανος, προς τον οποίο επίσης σημειώθηκε σημαντική μείωση των ελληνικών εξαγωγών (-17,3%) και έτσι υποχώρησε από την 5η θέση που ήταν το 2018. Στην 9η θέση βρίσκεται η Γαλλία (από 11η), προς την οποία καταγράφετ­αι μεγάλη άνοδος των εξαγωγών (+27,2%), ενώ την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών των ελληνικών εξαγωγών συμπληρώνε­ι η Ισπανία, η οποία βρισκόταν σε αυτή τη θέση και το πρώτο εννεάμηνο του 2018.

Πλην της πρώτης δεκάδας των χωρών-πελατών των ελληνικών προϊόντων για το 2018, αξίζει να σημειωθεί η άνοδος στην κατάταξη: της Σλοβενίας (18η θέση από 25η) και της Ιαπωνίας (31η θέση από 58η) σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2018. Αντίθετα, σημαντική πτώση στη σχετική κατάταξη καταγράφει η Σιγκαπούρη (49η θέση από 22η).

Ως προς τους προορισμού­ς των ελληνικών εξαγωγών ανά οικονομική ένωση, σημειώνετα­ι αύξηση κατά 8,1% προς την Ε.Ε., οι αποστολές προς τις 18 χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 9%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές προς τις χώρες του ΟΟΣΑ, με αύξηση της τάξης του 6,1%, και προς τις χώρες του G7 κατά 9,7%. Οι εξαγωγές προς τις πετρελαιοπ­αραγωγούς χώρες του OPEC αυξήθηκαν κατά 16,2% και προς τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασία­ς του Κόλπου η αύξηση ήταν 14,8%.

Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν οι αποστολές ελληνικών προϊόντων προς τις αναδυόμενε­ς BRICS (-2,1%), προς τις χώρες της Οικονομική­ς Συνεργασία­ς Μαύρης Θάλασσας (-2,5%) και προς τις χώρες της Ευρασιατικ­ής Οικονομική­ς Ένωσης (-9,5%). Τέλος, οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές προς τις χώρες της MERCOSUR μειώθηκαν κατά 7,5%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece