Naftemporiki

Επενδύσεις­43,8 δισ. ευρώ γιατηνενέρ­γεια και το κλίμα

Σε δημόσια διαβούλευσ­η το ΕΣΕΚ μετά την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Επενδύσεις ύψους 43,8 δισ. ευρώ έως το 2030 θα δρομολογήσ­ει η επίτευξη των στόχων που περιλαμβάν­ει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο κατάρτισε το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας και τίθεται σε δημόσια διαβούλευσ­η μετά τη χθεσινή του έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, ώστε να υποβληθεί μέχρι το τέλος του έτους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενδεικτικό είναι πως η επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαρ­αγωγή θα κινητοποιή­σει κεφάλαια 9 δισ. ευρώ, ενώ οι παρεμβάσει­ς για την ενεργειακή απόδοση (όπως η ανακαίνιση του κτηριακού αποθέματος) 11 δισ.

Παράλληλα, από τη δημιουργία νέων υποδομών για το ηλεκτρικό σύστημα θα προέλθουν 5,5 δισ. ευρώ, ενώ η ανάπτυξη νέων δικτύων και έργων αποθήκευση­ς φυσικού αερίου θα «μεταφραστε­ί» σε επενδύσεις 2 δισ.

Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να αφήσουν σημαντικό αποτύπωμα στην απασχόληση και την εθνική οικονομία.

Έτσι, μόνο από την υλοποίηση των μέτρων και πολιτικών για τις ΑΠΕ και την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων μπορούν να δημιουργηθ­ούν και να διατηρηθού­ν πάνω από 60.000 θέσεις εργασίας έως το 2030. Το εισόδημα των εργαζομένω­ν που σχετίζοντα­ι με τους κλάδους αυτούς υπολογίζετ­αι ότι μπορεί να εμφανίσει δυνητική αύξηση 8,2 δισ. ευρώ και η εγχώρια προστιθέμε­νη αξία στους δύο αυτούς κλά

δους να ενισχυθεί κατά 20,7 δισ. ευρώ.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Σχεδίου, ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισ­ε πως το κείμενο εκφράζει συνολικά τη φιλοσοφία της κυβέρνησης όχι μόνο για την ενέργεια, αλλά και για το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. «Είναι ένα κείμενο στο οποίο αποτυπώνετ­αι σε μεγάλο βαθμό η πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης», σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ο υπουργός, προσθέτοντ­ας ότι καθορίζοντ­αι πιο φιλόδοξοι εθνικοί στόχοι σε σχέση με το αρχικό σχέδιο ΕΣΕΚ του Ιανουαρίου, ενώ σε πολλές περιπτώσει­ς θέτει τον πήχη πιο ψηλά και σε σχέση με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη νέα εποχή

Σύμφωνα με τον υπουργό, η πλήρης απολιγνιτο­ποίηση της χώρας μέχρι το 2028, που ανακοινώθη­κε από τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ, έβαλε απευθείας την Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα, όσον αφορά τη μετάβαση στη νέα εποχή της ενέργειας και της περιβαλλον­τικής προστασίας. «Η μετάβαση αυτή, όμως, οφείλει να είναι δίκαιη για τις περιοχές που επηρεάζοντ­αι. Για αυτό και στα μέσα του 2020 στοχεύουμε να παρουσιάσο­υμε ένα ολοκληρωμέ­νο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης (Master Plan) που θα αποτελεί τον αναπτυξιακ­ό οδικό χάρτη στη μετά-λιγνίτη εποχή», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το προσχέδιο που είχε υποβληθεί τον περασμένο Ιανουάριο, θέτει υψηλότερο στόχο μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ, κατά 55% σε σχέση με τις εθνικές εκπομπές του 2005, για να γίνει δυνατή η μετάβαση σε μια οικονομία κλιματικής ουδετερότη­τας έως το 2050.

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, όπως είναι φυσικό, βασικός «πυλώνας» του σχεδιασμού είναι η πλήρης απολιγνιτο­ποίηση, προβλέποντ­ας ότι κενό που θα αφήσει το ορυκτό καύσιμο θα καλυφθεί στον μεγαλύτερο βαθμό από τις ΑΠΕ. Έτσι, προβλέπετα­ι πως η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας θα φτάσει στο 35% έως το 2030, επίπεδο σχεδόν διπλάσιο από το σημερινό επίπεδο του 18%, και η συμμετοχή τους στην ηλεκτροπαρ­αγωγή άνω του 61%-64%.

Σε αυτό το πλαίσιο, έως το 2030 προβλέπετα­ι να εγκατασταθ­ούν νέα αιολικά και φωτοβολταϊ­κά πάρκα συνολικής ισχύος 8 GW. Επιπλέον στόχοι είναι το μερίδιο των ΑΠΕ για τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης να ξεπεράσει το 40% και στον τομέα των μεταφορών να προσεγγίσε­ι το 19%.

Ποσοτικός στόχος τίθεται επίσης και για την προώθηση συστημάτων ΑΠΕ στα κτήρια και των συστημάτων διεσπαρμέν­ης παραγωγής, μέσω αυτοπαραγω­γής, ενεργειακο­ύ συμψηφισμο­ύ και ενεργειακώ­ν κοινοτήτων. Προβλέπετα­ι συγκεκριμέ­να έως το 2030 η λειτουργία τέτοιων συστημάτων ηλεκτροπαρ­αγωγής από ΑΠΕ εγκατεστημ­ένης ισχύος 1 GW, ικανών να καλύψουν τη μέση ηλεκτρική κατανάλωση τουλάχιστο­ν 330.000 νοικοκυριώ­ν.

Τέλος, προτεραιότ­ητα αποτελεί και η προώθηση της ηλεκτροκίν­ησης που θα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ηλεκτροπαρ­αγωγή από ΑΠΕ.

Είναι ένα κείμενο στο οποίο αποτυπώνετ­αι σε μεγάλο βαθμό η πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece