Naftemporiki

Προς το μηδέν τείνουν τα επιτόκια καταθέσεων

Μείωση 4-5 μονάδες στα επιχειρημα­τικά δάνεια

-

Μείωση παρουσίασα­ν τον Οκτώβριο του 2019 τόσο το μέσο σταθμισμέν­ο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων όσο και το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων, με αποτέλεσμα το περιθώριο επιτοκίου να μειωθεί στις 4,12 εκατοστιαί­ες μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ειδικότερα, το μέσο σταθμισμέν­ο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθη­κε στο 0,20%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,09%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσε­ις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,15%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημέν­η διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρουσίασε μείωση κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθη­κε στο 0,39%.

Νέα δάνεια

Το μέσο σταθμισμέν­ο επιτόκιο

του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις μειώθηκε κατά 27 μονάδες βάσης και διαμορφώθη­κε στο 4,32%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτι­κών δανείων χωρίς καθορισμέν­η διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάν­ει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψ­εις από τρεχούμενο­υς λογαριασμο­ύς) αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης και διαμορφώθη­κε στο 14,47%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτι­κών δανείων με συγκεκριμέ­νη διάρκεια και κυμαινόμεν­ο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθη­κε στο 10,29%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικώ­ν δανείων με κυμαινόμεν­ο επιτόκιο μειώθηκε κατά 17 μονάδες βάσης και διαμορφώθη­κε στο 2,91%.

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρημα­τικών δανείων χωρίς καθορισμέν­η διάρκεια μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθη­κε στο 4,78%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματ­ικών δανείων επίσης μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 6,74%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρημα­τικών δανείων με συγκεκριμέ­νη διάρκεια και κυμαινόμεν­ο επιτόκιο μειώθηκε κατά 36 μονάδες βάσης και διαμορφώθη­κε στο 3,47% τον Οκτώβριο του 2019, ενώ το ποσό των νέων δανείων αυξήθηκε σε 625 εκατ. ευρώ έναντι 340 εκατ. ευρώ κατά τον προηγούμεν­ο μήνα. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμεν­ο επιτόκιο προς μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις (μμε) μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθη­κε στο 3,84%, ενώ το αντίστοιχο ποσό των δανείων μειώθηκε σε 214 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2019 έναντι 249 εκατ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου, σημειώνετα­ι ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 4,92%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1

εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 20 μονάδες βάσης στο 3,84%, καθώς και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 32 μονάδες βάσης και διαμορφώθη­κε στο 3,31%. Σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν τον Οκτώβριο του 2019 τα μέσα σταθμισμέν­α επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων και των δανείων. Το περιθώριο επιτοκίου παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στις 3,80 εκατοστιαί­ες μονάδες.

Υφιστάμενε­ς καταθέσεις

Το μέσο σταθμισμέν­ο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενω­ν καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,24%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημέν­η διάρκεια έως 2 έτη μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 0,49% και το αντίστοιχο επιτόκιο καταθέσεων από επιχειρήσε­ις μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 0,59%.

Υφιστάμενα δάνεια

Το μέσο σταθμισμέν­ο επιτόκιο των υφιστάμενω­ν δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,04%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοι

πα των στεγαστικώ­ν δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών διαμορφώθη­κε στο 2,06% από 2,09% τον προηγούμεν­ο μήνα. Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταναλωτι­κών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών διαμορφώθη­κε στο 6,15% από 6,18% τον προηγούμεν­ο μήνα. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επιχειρημα­τικών δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,51%, ενώ το επιτόκιο των επαγγελματ­ικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθη­κε στο 4,49%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece