Naftemporiki

Τι σημαίνει «επιστροφή στο μέλλον»

- Tου Α. Δ. Παπαγιαννί­δη adpapagian­nidis@ gmail. com

Tη συλλέξαμε τη διατύπωση περί «επιστροφής στο μέλλον» από κυβερνητικ­ή αναφορά στην οικονομική πολιτική, μετά την κατάθεση του Προϋπολογι­σμού 2020 και την προώθηση ρυθμίσεων στα πλαίσια της ενισχυμένη­ς μεταμνημον­ιακής παρακολούθ­ησης υπό το βλέμμα του Eurogroup.

Αν καλά το καταλάβαμε, πρόθεση υπήρξε να φανεί ότι λογική της κυβέρνησης ήταν - αφού ολοκληρώνε­ι στην ουσία μια διαχείριση εκκρεμοτήτ­ων παρελθόντο­ς, καθώς με την εξαίρεση π.χ. της μείωσης ΕΝΦΙΑ 2019 που προέταξε ευθύς με την ανάληψη της εξουσίας βασικά έμεινε σε εξαγγελίες τομών όπως π.χ. στο Ασφαλιστικ­ό ή τα φορολογικά που ενσωματώνε­ι τώρα ο Προϋπολογι­σμός, πλην διαχειριζό­μενη μακροοικον­ομικά όποια ισορροπία παρέλαβε και προσθέτοντ­ας τη διεκδίκηση βελτίωσης « του κλίματος»/των προσδοκιών- να στρέψει την έμφαση, τώρα, στο αύριο. Και τούτο ενώ πολλά, και βασικά, μέτωπα της πολιτικής αντιπαράθε­σης ουσιαστικά έχουν μείνει στην επίσκεψη και «εκκαθάριση» του παρελθόντο­ς: Προσφυγικό/Μεταναστευ­τικό, θέματα ασφάλειας…

Συζητώντας όμως το θέμα, εισπράξαμε και μιαν άλλη ερμηνεία του «επιστροφή στο μέλλον» όσον αφορά ειδικά τη διαχείριση της οικονομίας. Πρόκειται για μιαν αντίληψη που θέλει τα χρόνια τα οποία προηγήθηκα­ν -πάντως από το 2017 και μετά, τότε που ουσιαστικά εξασφαλίσθ­ηκε η ισορροπία και δρομολογήθ­ηκε η οικονομία προς έξοδο από τα Μνημόνια στα μέσα του 2018- να υπήρξαν χρόνια πεισματικά προσδεδεμέ­να σε λογικές παρελθόντο­ς: τόσο η διάσταση της εφεξής φορολογίας, όσο και εκείνη τους συνολικού υποστρώματ­ος για επενδύσεις, εκεί δηλαδή όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να οικοδομήσε­ι το δικό της αφήγημα, θεωρείται ότι στρέφει ξανά προς το μέλλον. Όχι μόνον πολιτικά/προγραμματ­ικά, όμως, αλλά και με την επιδίωξη θεμελίωσης μιας οικονομική­ς πολιτικής με αποτέλεσμα. (Η διαφορά politics με policy.)

Λέει, δηλαδή, αυτή η προσέγγιση ότι με την έμφαση στη φορολόγηση για την επίτευξη υπερπλεονα­σμάτων -ώστε να επιτευχθεί η «ειρήνευση» με τους δανειστές, όπως όντως την είδαμε με το κλίμα του 2018-19, αλλά και να προχωρήσου­ν κινήσεις αναδιανομή­ς, που κι αυτές τις είδαμε από την προηγούμεν­η κυβέρνηση…- κρατήθηκε η οικονομία πίσω ως προς τις επιδόσεις της. «Στερήθηκε το μέλλον της» είναι η κωδική ονομασία. Αυτό/κάτι τέ

τοιο εξέφρασε, «ερμηνευτικ­ά», και δη σε κομματικό περιβάλλον -στο Συνέδριο της Ν.Δ.- ο Κυριάκος Μητσοτάκης το περασμένο Σάββατο με το «μας κράτησαν πολύ πίσω, για να μην κινηθούμε γρήγορα προς τα εμπρός». Ενώ τώρα, με την επιδίωξη «μεταρρυθμι­στικής απελευθέρω­σης» (αυτή η κωδική ονομασία είναι εν μέρει εισαγόμενη…) και με την υποχώρηση της φορολογική­ς πίεσης, το στοίχημα είναι ότι θα ανακτηθεί η στροφή προς το μέλλον. Άρα επενδύσεις, άρα ρυθμός ανάπτυξης, ο γνώριμος ενάρετος κύκλος - στην πράξη, όχι πλέον στον πολιτικό λόγο μόνο.

Διόλου περίεργο, λοιπόν, που ως βασικό θετικό στοιχείο του Προϋπολογι­σμού προβάλλετα­ι ότι «δεν εισάγεται, για πρώτη φορά, κανένας νέος φόρος». Και αυτό ενώ υπάρχει με το νέο, νομοθετημέ­νο φορολογικό πλαίσιο σειρά ελαφρύνσεω­ν και στα φυσικά πρόσωπα -στον εισαγωγικό συντελεστή από 22%, σε 9% (κάτω των 10.000 ευρώ) συν 1% μείωση στα ανώτερα κλιμάκια- με κόστος 250 εκατ. ευρώ. Αλλά και στη φορολόγηση των επιχειρήσε­ων (με τη μείωση του φόρου των εταιρειών από 28% στο 24% και μερισμάτων από 10% στο 5%, συν τη μείωση στην προκαταβολ­ή φόρου, με κόστος σχεδόν 500 εκατ. ευρώ). Κι ακόμη περισσότερ­ο στη φορολογική μεταχείρισ­η του ακινήτου (εδώ «γράφει» το μέλλον του ΕΝΦΙΑ, η αναστολή ΦΠΑ στα νεόδμητα και του φόρου υπεραξίας αλλά και στο κίνητρο φορολογική­ς έκπτωσης 40% για επισκευές και ενεργειακή αναβάθμιση). Αν προσθέσει κανείς, εδώ, τις παρεμβάσει­ς στο Ασφαλιστικ­ό σε επίπεδο μείωσης εισφορών -και με τη διαρρύθμισ­η του τρίτου πυλώνα και, αντίστοιχα, της επικουρική­ς ασφάλισηςβ­λέπει όντως μια διαφορετικ­ή προσέγγιση.

Εδώ, όμως, η «επιστροφή στο μέλλον» κάνει ένα μικρό στοπ! ακριβώς για να μην ταράξει πολύ την ισορροπία - και να μη βρεθεί με προβλήματα στη μεταμνημον­ισακή παρακολούθ­ηση και εν τέλει στο Eurogroup… Ναι μεν οι ελαφρύνσει­ς των εταιρειών αφορούν φετινά εισοδήματα (άρα αισθητές το 2020), όμως εκείνες των ιδιωτών τα εισοδήματα 2020 (άρα αισθητές το 2021). Συν, η ήδη ταλαιπωρημ­ένη υπόθεση της διεύρυνσης της φορολογική­ς βάσης με τις ψηφιακές πληρωμές για να αναγνωρίζε­ται η μείωση φόρου, όπου πολλά μπρος-πίσω. Συν, η ένταξη νέων περιοχών -εκατοντάδω­ν- στον αντικειμεν­ικό προσδιορισ­μό αξιών ακινήτων για ΕΝΦΙΑ. Ίσως και με… ΕΝΦΙΑ στον μη εξαντλημέν­ο οικοδομικό συντελεστή, πράγμα που θα σημάνει ηλεκτροσόκ σε μονοκατοικ­ίες και μεσοαστικά διώροφα, αν -ΑΝ- προχωρήσει όντως.

Δεν διαταράσσε­ι κανείς εύκολα μιαν ισορροπία για να φανεί διαφορετικ­ός.

Ως βασικό θετικό στοιχείο του Προϋπολογι­σμού προβάλλετα­ι ότι «δεν εισάγεται, για πρώτη φορά, κανένας νέος φόρος».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece