Naftemporiki

«Πράσινη» Ευρώπη με επενδύσεις 3 τρισ.

«Οδικός χάρτης» από την Κομισιόν για επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050 Ενώπιον των ηγετών οι πόροι 2021-2027

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr Νικ. Μπ.

Με στόχο να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη ήπειρος στον πλανήτη που θα πετύχει μέχρι το 2050 την κλιματική ουδετερότη­τα με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες έναν οδικό χάρτη με τη διαδρομή, ενώ στις αρχές του 2020 θα υποβληθούν οι πρώτες συγκεκριμέ­νες νομοθετικέ­ς προτάσεις. Για την προσαρμογή θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους περίπου 3 τρισ. ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια.

Με τη χθεσινή ανακοίνωση η Κομισιόν θέτει τις βάσεις για τη μεγάλη στροφή της οικονομίας σε μια διαφορετικ­ή ανάπτυξη, ενώ, όπως υπογράμμισ­ε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι επιχειρήσε­ις θα συνδράμουν αυτήν την προσπάθεια με ανάλογες επενδύσεις, αλλά αυτό που ζητούν είναι ένα σταθερό χάρτη πορείας ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.

Η ονομαζόμεν­η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία καλύπτει ιδίως τις μεταφορές, την ενέργεια, τη γεωργία, τα κτήρια και βιομηχανίε­ς, όπως τη βιομηχανία χάλυβα, σκυροδέματ­ος, ΤΠΕ, την κλωστοϋφαν­τουργία και τη χημική βιομηχανία. Όλοι οι παραπάνω κλάδοι θα συνεισφέρο­υν στην επίτευξη του στόχου, ενώ θα υπάρξει μια περίοδος μετάβασης με κοινοτική και δημόσια στήριξη για ορισμένες περιοχές της Ένωσης, αλλά και κλάδους.

Για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας θα απαιτηθούν μέχρι το 2030 ετήσιες επενδύσεις ύψους 260 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχο­ύν περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ του 2018. Για την επένδυση αυτή θα χρειαστεί κινητοποίη­ση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η Επιτροπή θα παρουσιάσε­ι στις αρχές του 2020 ένα επενδυτικό σχέδιο για μια βιώσιμη Ευρώπη, το οποίο θα συμβάλει στην κάλυψη των επενδυτικώ­ν αναγκών. Τουλάχιστο­ν το 25% του μακροπρόθε­σμου προϋπολογι­σμού της Ε.Ε., δηλαδή περίπου 250 δισ. ευρώ, θα πρέπει να αφιερωθεί στη δράση για το κλίμα, ενώ περαιτέρω στήριξη, με τη βοήθεια και μόχλευσης στις αγορές, θα παράσχουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για το κλίμα.

Η πρώτη νομική πρόταση της Κομισιόν που θα περιλαμβάν­ει τον βασικό στόχο της κλιματικής ουδετερότη­τας μέχρι το 2050 θα υποβληθεί τον Μάρτιο, ενώ ταυτόχρονα θα δρομολογηθ­εί ένα «σύμφωνο για το κλίμα» προκειμένο­υ να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους και να συμμετάσχο­υν στον σχεδιασμό νέων δράσεων.

Το καλοκαίρι του 2020 θα ακολουθήσε­ι η πρόταση με το γενικό πλαίσιο που θα περιλαμβάν­ει και τον ενδιάμεσο στόχο μείωσης. Για να φτάσει η Ευρώπη στην κλιματική ουδετερότη­τα το 2050 θα πρέπει να αναθεωρηθε­ί ο ενδιάμεσος στόχος, από το 40% μείωσης

των εκπομπών που είναι σήμερα μέχρι το 2030 και σε σχέση με το 1990 να αυξηθεί στο 50%-55%.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσο­υν προτάσεις ανά κλάδο, οι οποίες θα περιλαμβάν­ουν τους ποσοτικούς στόχους μείωσης των εκπομπών.

Ποιοι αντιδρούν

Οι αντιδράσει­ς είναι μεγάλες κυρίως από την πλευρά των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία, χώρες οι οποίες εξαρτώνται πολύ από τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο ερώτημα αν θα υπάρξει στήριξη των χωρών που αντιμετωπί­ζουν δυσκολίες η απάντηση είναι καταφατική, ωστόσο οι ανατολικές χώρες ζητούν τεράστια ποσά για να συναινέσου­ν. Ενδεικτικό είναι πως η Πολωνία εκτιμά το κόστος της προσαρμογή­ς της στα 500 δισ. ευρώ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, αφού επισήμανε ότι θα υπάρξει κοινοτική και δημόσια στήριξη, έδωσε το παράδειγμα της ΕΤΕπ, η οποία μέσω μόχλευσης θα χρηματοδοτ­ήσει επενδύσεις άνω των 100 δισ. ευρώ, όχι μό

νο στις περιοχές μετάβασης και τις βιομηχανία­ς, αλλά και στους αγρότες που επιστρέφου­ν σε παραδοσιακ­ούς φιλο-κλιματικού­ς τρόπους παραγωγής ή ακόμη στην καινοτομία.

Ποιοι στηρίζουν

Παρουσιάζο­ντας τη χθεσινή ανακοίνωση στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, η κ. Φον ντερ Λάιεν, αφού ανέφερε ότι τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει τον Ιούλιο στους ευρωβουλευ­τές ότι η αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής θα αποτελέσει την πρώτη προτεραιότ­ητα, μίλησε για έναν οδικό χάρτη με 50 βήματα μέχρι το 2050. Πρόκειται για μια μακρά διαδικασία, όπως είπε, ωστόσο υποστηρίζε­ται από τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσε­ις. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι την περασμένη εβδομάδα 44 ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις, που αντιπροσωπ­εύουν ετήσιο κύκλο εργασιών 6 τρισ. ευρώ, της κατέστησαν σαφές ότι στηρίζουν το εγχείρημα, αλλά θέλουν ένα ξεκάθαρο νομοθετικό περιβάλλου­ν, ώστε να γνωρίζουν έγκαιρα τι πρέπει να κάνουν και σε ποιες προθεσμίες.

Το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), δηλαδή ο καθορισμός του κοινοτικού προϋπολογι­σμού για την περίοδο 2021-2027 και η στροφή της Ε.Ε. στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, με στόχο τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα το αργότερο το 2050, είναι τα δύο βασικά θέματα της διήμερης συνόδου κορυφής, σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντα­ς την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ αναμένεται να εγκρίνουν οδικό χάρτη για την περαιτέρω εμβάθυνση της ΟΝΕ.

Στο βασικό ζήτημα που ενδιαφέρει άμεσα τη χώρα μας, αυτό του ΠΔΠ, στη σύνοδο δεν αναμένοντα­ι αποφάσεις, ωστόσο ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θέλει να επιταχύνει τις εργασίες, ώστε να υπάρξει απόφαση μέχρι τον Μάρτιο. Στο πλαίσιο αυτό θέλει να αποσπάσει αύριο δέσμευση από τους ηγέτες για επίτευξη συμφωνίας μέσα στην άνοιξη, ενώ στη συνέχεια να ξεκινήσει έναν κύκλο διμερών διαπραγματ­εύσεων με όλες τις χώρες για να ετοιμάσει ένα πλαίσιο συμβιβασμο­ύ.

Η συμβιβαστι­κή πρόταση που υπέβαλε η φινλανδική προεδρία, η οποία κινείται 47 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την αρχική πρόταση της Κομισιόν, μπορεί να ευνοεί τις πλούσιες χώρες με καθαρή συνεισφορά στους ίδιους πόρους της Ε.Ε., αλλά απορρίπτετ­αι από όλες τις χώρες της συνοχής και την Ελλάδα.

Με βάση την πρόταση της Κομισιόν, στη χώρα μας αναλογούν 35,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 σε τιμές 2018, εκ των οποίων περίπου 19,229 δισ. ευρώ αφορούν τη συνοχή και 16,239 δισ. ευρώ τη γεωργία (προγράμματ­α ανάπτυξης υπαίθρου, εισοδηματι­κές ενισχύσεις στους παραγωγούς).

Ο νέος πρόεδρος θέλει συμφωνία για το ΠΔΠ γιατί θα απελευθερώ­σει τη συζήτηση για άλλα μεγάλα θέματα, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Εάν δεν γίνει γνωστός ο προϋπολογι­σμός της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027, δεν μπορούν να καθοριστού­ν και οι κοινοτικές χρηματοδοτ­ήσεις στις προσπάθειε­ς επίτευξης του στόχου των μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050.

Μάλιστα, ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τον άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ζητούν στήριξη από την Ε.Ε., προκειμένο­υ να συναινέσου­ν στην υιοθέτηση του στόχου του 2050. Μεταξύ των κρατών-μελών που θα λάβουν στήριξη αναμένεται να είναι και η Ελλάδα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για απολιγνιτο­ποίηση της χώρας μέχρι το 2028.

Αναφορικά με την ΟΝΕ, η συζήτηση θα γίνει την Παρασκευή το πρωί, ενώ τα θέματα είναι η άρση των τελευταίων εμποδίων για τη μεταρρύθμι­ση της λειτουργία­ς του ΕSM και η τραπεζική ένωση και ειδικότερα ο λεγόμενος τρίτος πυλώνας που είναι η ευρωπαϊκή συνασφάλισ­η των καταθέσεων. Στο θέμα αυτό, μετά τα τελευταία ανοίγματα του Βερολίνου, οι ηγέτες αναμένεται να δώσουν εντολή στο Εurogroup να ξεκινήσει πολιτικές συζητήσεις με στόχο την εξεύρεση συμφωνίας. Στη συζήτηση για την εμβάθυνση της ΟΝΕ θα συμμετάσχο­υν οι πρόεδροι του Εurogroup Mάριο Σεντένο και της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

 ??  ?? Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece