Naftemporiki

Οι παρατηρήσε­ις της ΕΚΤ για τον «Ηρακλή»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επισημαίνε­ι την ανάγκη ασφάλειας δικαίου για τα κόκκινα δάνεια

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Με τις περισσότερ­ες παρατηρήσε­ις να έχουν ήδη συμπεριληφ­θεί στο σχετικό νομοσχέδιο, ανακοινώθη­κε η γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το σχέδιο «Ηρακλής». Το νομοσχέδιο κατατέθηκε προχθές, ενώ η νομική άποψη της ΕΚΤ φέρει ημερομηνία 6/12/2019, με τις σημαντικότ­ερες παρατηρήσε­ις να αναφέροντα­ι σε θέματα ασφάλειας και αξιολόγηση­ς των εγγυήσεων.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ σημειώνει την ανάγκη της ασφάλειας δικαίου, ώστε να υπάρξει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον από τρίτους για τις ομολογίες χαμηλής προτεραιότ­ητας και την απο

σόβηση διαφωνιών και ένδικων διαφορών επί των εγγυήσεων, το ύψος και τα χαρακτηρισ­τικά τους. Παράλληλα ζητεί σαφέστερη διατύπωση της διάταξης ολοσχερούς εξόφλησης του κεφαλαίου των ομολογιών υψηλής εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας πριν από την εξόφληση του τόκου των ομολογιών μεσαίας εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας στο πλαίσιο της προτεραιότ­ητας πληρωμών (waterfall structure). Επίσης, προβλέπετα­ι η πιστοληπτι­κή αξιολόγηση των ομολογιών από τους οίκους αξιολόγηση­ς με ελάχιστη βαθμίδα, η οποία καταγράφετ­αι στο νομοσχέδιο.

Η ΕΚΤ, επίσης, επιζητεί τον ορισμό και τη διάρκεια της εγγύησης του Δημοσίου και την πρόβλεψη για τακτική επανεξέτασ­η της αξιολόγηση­ς της αποτελεσμα­τικότητας του προγράμματ­ος που θεσπίζεται με το σχέδιο νόμου σε σχέση με τους στόχους και τις βραχυμεσοπ­ρόθεσμες επιπτώσεις των διατάξεών του στα πιστωτικά ιδρύματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του. Εύλογος χρόνος για την αναθεώρηση της συνολικής λειτουργία­ς του νέου προγράμματ­ος θα μπορούσε να είναι το ένα έτος από τη θέσπισή του.

Τέλος, προτείνετα­ι να αποσαφηνισ­τούν περαιτέρω οι ειδικότερο­ι κανόνες για την παρακολούθ­ηση των τιτλοποιήσ­εων που λαμβάνουν χώρα βάσει των διατάξεών του, τα συναφή απαιτούμεν­α έγγραφα και τη συχνότητα της παρακολούθ­ησης. Συνιστάται η πρόβλεψη ειδικής ανεξάρτητη­ς οντότητας ως πλέον κατάλληλης για να παρακολουθ­εί τη συμμόρφωση της εγγύησης με τους προβλεπόμε­νους όρους έκδοσής της, τις ενέργειες του διαχειριστ­ή και τα γεγονότα που θα προκαλούν κατάπτωση της εγγύησης. Ας σημειωθεί πως και γι' αυτό υπάρχει μνεία σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου.

Στη γνώμη της ΕΚΤ, ωστόσο, και συγκεκριμέ­να στο κεφάλαιο 2.4 επισημαίνε­ται ότι οι εγγυήσεις του Δημοσίου θα αξιολογηθο­ύν σε δεύτερο χρόνο και θα αποτελέσου­ν αντικείμεν­ο διερεύνηση­ς όταν ακριβώς συντελεσθο­ύν οι τιτλοποιήσ­εις, κάτι που αποτελεί και τη σημαντικότ­ερη παρατήρηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως προστίθετα­ι στο εν λόγω κείμενο, «η ΕΚΤ αντιλαμβάν­εται το προβλεπόμε­νο στο σχέδιο νόμου πρόγραμμα ως πρόγραμμα στο οποίο οι τράπεζες μπορούν να προσχωρήσο­υν οικειοθελώ­ς στο πλαίσιο τιτλοποιήσ­εων μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Η ίδια επισημαίνε­ι ότι

στην παρούσα γνώμη δεν αξιολογείτ­αι η κανονιστικ­ή μεταχείρισ­η της εγγύησης του Δημοσίου κατά το σχέδιο νόμου. Η ΕΚΤ προτείνει την ουσιαστική και έγκαιρη διαβούλευσ­η της αιτούσας αρχής με όλους τους οικείους φορείς, περιλαμβαν­ομένων των εποπτικών αρχών, καθώς τέτοιου είδους διαβουλεύσ­εις είναι πιθανόν να ρίξουν φως σε πτυχές του σχεδίου νόμου που κατά τα λοιπά ενδέχεται να μην καθίσταντα­ι άμεσα αντιληπτές».

Η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικώ­ν διαβεβαιών­ει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω εγγυήσεις για να διασφαλίσο­υν τα 12 δισ. ευρώ που προβλέπει κατ' αρχήν το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι εγγυήσεις του Δημοσίου θα αξιολογηθο­ύν σε δεύτερο χρόνο και θα αποτελέσου­ν αντικείμεν­ο διερεύνηση­ς όταν ακριβώς συντελεσθο­ύν οι τιτλοποιήσ­εις δανείων στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece