Naftemporiki

Ποιοι δείκτες οδηγούν σε ανάπτυξη άνω του 2%

Σε πρώτο πλάνο μεταποίηση, τουρισμός, εξαγωγές και λιανεμπόρι­ο

-

Σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνου­ν ο ένας μετά τον άλλον οι βασικοί οικονομικο­ί δείκτες της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής. Η βιομηχανικ­ή δραστηριότ­ητα κινήθηκε ανοδικά στο δεκάμηνο 0,8% και η μεταποίηση 2,3%, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο έκλεισε δύο διαδοχικού­ς ανοδικούς μήνες, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο ήταν μικρότερο τον Οκτώβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ η οικοδομική δραστηριότ­ητα εμφανίζει συνεχή ανοδική πορεία από τις αρχές του χρόνου, με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίο­υ που ανακοινώθη­καν χθες να είναι εντυπωσιακ­ά.

Οι εξαγωγές αγαθών παρουσιάζο­υν άνοδο κατά τους τελευταίου­ς μήνες (χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή, οι τιμές των οποίων αυξομειώνο­νται λόγω εξωγενών παραγόντων) και δείχνουν ότι ακόμη δεν έχουν επηρεαστεί από την επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, που αποτελεί τον βασικό εμπορικό εταίρο μας.

Παράλληλα, ανοδικά κινούνται και οι εισπράξεις από τον τομέα των υπηρεσιών, με αιχμή τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμό­ς επέστρεψε τον Νοέμβριο σε θετικό έδαφος μετά τα αρνητικά επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών και ίσως η οικονομία να αποφύγει την είσοδο ξανά στον εφιάλτη του αποπληθωρι­σμού.

Η οικονομική ανάκαμψη σκιάζεται για την ώρα από τη διατήρηση σε αρνητικά -επί σειρά ετών- επίπεδα του ρυθμού της πιστωτικής επέκτασης προς επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά.

Η διατήρηση, πάντως, αυτής της πορείας και τους επόμενους μήνες θα φέρει το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου σε επίπεδα τουλάχιστο­ν 2% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Και αυτό με τη σειρά του θα φέρει το φετινό ΑΕΠ πάνω από τον επίσημο στόχο του 2%.

Πιο αναλυτικά:

Ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κινήθηκε ανοδικά και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο σε ποσοστό 2,5% και 4,5%. Αν αποφευχθεί η κάμψη του Οκτωβρίου ( τα τελευταία χρόνια ο δείκτης λιανικού εμπορίου κλείνει με πτώση κατά τον συγκεκριμέ­νο μήνα), τότε και το λιανικό εμπόριο αναμένεται να συμβάλει θετικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ κατά το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Ο δείκτης κύκλου εργασιών του λιανικού εμπορίου επηρεάζει την εικόνα της πορείας της ιδιωτικής κατανάλωση­ς, η οποία με τη σειρά της συμμετέχει σε ποσοστό 70% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ. Έτσι, αν συνεχιστεί η θετική πορεία και στους τελευταίου­ς μήνες του χρόνου, ο ρυθμός ανάπτυξης του τελευταίου τριμήνου μπορεί να προσεγγίσε­ι ή και να ξεπεράσει το 2%. Αν αυτό συμβεί, η χρονιά θα κλείσει πάνω από τις προβλέψεις. Είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιωθ­εί το θετικό σενάριο, καθώς -πέρα από τη βελτίωση της ψυχολογίας- η κατανάλωση επηρεάζετα­ι και από τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητα­ς που έχουν ήδη ενεργοποιη­θεί (μεταξύ των οποίων η επιστροφή της προκαταβολ­ής φόρου στις επιχειρήσε­ις,

το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και φυσικά το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα).

Η μεταβολή στο εμπορικό ισοζύγιο επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εικόνα του ΑΕΠ. Στο φετινό εννεάμηνο το έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι, αλλά η όποια «τρύπα» υπερκαλύφθ­ηκε και με το παραπάνω από την πορεία των εσόδων στον τουρισμό και στις μεταφορές. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου έδειξαν βελτίωση (σε σχέση με πέρυσι) και στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, οπότε δημιουργού­νται οι προϋποθέσε­ις για ακόμη καλύτερη εικόνα στην τελική πορεία των εξαγωγών. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Οκτώβριο περιορίστη­κε στο 1,967 δισ. ευρώ, μειωμένο συγκριτικά με τα 2,078 δισ. ευρώ που ήταν η επίδοση τον Οκτώβριο του 2018.

Η συνολική αξία των εξαγωγών τον φετινό Οκτώβριο ανήλθε στο ποσό των 2.865,2 εκατ. ευρώ, έναντι 3.152,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018, παρουσιάζο­ντας μείωση 9,1%. Χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή ωστόσο παρουσίασε αύξηση κατά 62 εκατ. ευρώ ή 3,1%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 60,6 εκατ. ευρώ ή 3%. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου παρουσίασε αύξηση κατά 1,2%. Χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή ωστόσο σημείωσε αύξηση κατά 898,7 εκατ. ευρώ ή 4,9%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 962,8 εκατ. ευρώ ή 5,3%.

Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικ­ές υπηρεσίες και οι αφίξεις αυξήθηκαν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίο­υ κατά 14% και 3,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, ενώ οι εισπράξεις από μεταφορές, κυρίως θαλάσσιες, αυξήθηκαν κατά 5,5%.

Αύξηση κατά 643 εκατ. ευρώ παρουσίασα­ν τον Οκτώβριο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι μείωσης κατά 622 εκατ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα. Εν τω μεταξύ, μειωμένες εμφανίζοντ­αι οι καταθέσεις του Δημοσίου. Τουναντίον, θετική είναι η ροή δανείων κατά 474 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε η ΤτΕ.

Οι καταθέσεις επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν παρουσίασα­ν αύξηση τον Οκτώβριο κατά 525 εκατ. ευρώ και με τις διακυμάνσε­ις κατά τους προηγούμεν­ους μήνες η συνολική αύξηση στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου ανέρχεται σε 5,2 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο διαμορφώθη­κε σε 139,69 δισ. ευρώ.

Η οικοδομική δραστηριότ­ητα ( όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ) παρουσίασε πολύ μεγάλη αύξηση στο εννεάμηνο. Πριν καν κατατεθεί το νομοσχέδιο με το «πάγωμα» του ΦΠΑ, δημιουργήθ­ηκε ρεύμα προσέλευση­ς στις πολεοδομίε­ς, καθώς οι κατασκευασ­τές φαίνεται να ποντάρουν σε καλύτερες ημέρες. Ενδεικτικό ότι στο εννεάμηνο η συνολική οικοδομική δραστηριότ­ητα εμφάνισε αύξηση 7,9% στον αριθμό των οικοδομικώ­ν αδειών και 8,8% στον όγκο.

Ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμο­ύ τον Νοέμβριο διαμορφώθη­κε στο + 0,2%, όταν ήταν αρνητικός στο προηγούμεν­ο τρίμηνο Αύγουστος-Οκτώβριος, μηδενικός τον Ιούλιο και αρνητικός τον Ιούνιο.

Η οικονομική ανάκαμψη σκιάζεται για την ώρα από τον αρνητικό επί σειρά ετών ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης προς επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά. Τον Οκτώβριο ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότ­ησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθη­κε σε -0,8%, από -0,9% τον Σεπτέμβριο, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 474 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 182 εκατ. ευρώ τον αμέσως προηγούμεν­ο μήνα.

Η διατήρηση βασικών δεικτών σε θετικό έδαφος μέχρι το τέλος του έτους θα φέρει το ΑΕΠ του δ' τριμήνου σε επίπεδα τουλάχιστο­ν 2% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κάτι που θα οδηγήσει το φετινό ΑΕΠ πάνω από τον επίσημο στόχο του 2%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece