Naftemporiki

«Μπλόκο» τα τεκμήρια στο επίδομα υπερηλίκων

Χορήγηση βάσει του πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς προτείνει ο ΣτΠ

-

Ένα μείζον κοινωνικό θέμα, που αφορά χιλιάδες υπερήλικες συνταξιούχ­ους οι οποίοι διαβιούν πολλές φορές με εισόδημα που βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας και στα κριτήρια με τα οποία χορηγείται το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύη­ς των 360 ευρώ τον μήνα, αναδεικνύε­ι με την παρέμβαση του ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ).

Η ανεξάρτητη αρχή, μετά την εξέταση αναφορών που υπέβαλαν ανασφάλιστ­οι υπερήλικες, προτείνει η χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύη­ς να γίνεται με βάση το πραγματικό τους εισόδημα και όχι με βάση το «φορολογητέ­ο εισόδημά» τους, το οποίο προσδιορίζ­εται με βάση τις αντικειμεν­ικές δαπάνες διαβίωσης.

Το πλήρες ποσό του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύη­ς ανασφάλιστ­ων υπερηλίκων που ανέρχεται στα 360 ευρώ τον μήνα (4.320 ευρώ ετησίως) το λαμβάνουν όσοι έχουν συμπληρώσε­ι το 67ο έτος της ηλικίας τους με την προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούντα­ι να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτ­ε άλλη ασφαλιστικ­ή ή προνοιακή παροχή στην Ελλάδα (άρθρο 93, ν.4387/16). Επισημαίνε­ται ότι το κατώφλι της φτώχειας στην Ελλάδα ανέρχεται στο ποσό των 4.718 ευρώ ετησίως ανά άτομο και σε 9.908 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών (ΕΛΣΤΑΤ, Ιούνιος 2019).

Διαπιστώσε­ις

Ο Συνήγορος του Πολίτη διερεύνησε αναφορές πολιτών, ανασφάλιστ­ων υπερηλίκων, σχετικά με τη μη χορήγηση σε αυτούς από τον τ. ΟΓΑ (και νυν ΟΠΕΚΑ) του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Ανασφάλιστ­ων Υπερηλίκων, με την αιτιολογία ότι υπερβαίνου­ν τα εισοδηματι­κά όρια που θέτει ο νόμος 4387/2016.

Όπως χαρακτηρισ­τικά επισημαίνε­ι ο Συνήγορος του Πολίτη, «σε πολλές περιπτώσει­ς, οι ενδιαφερόμ­ενοι είτε δεν είχαν κανένα πραγματικό εισόδημα είτε είχαν πολύ χαμηλό πραγματικό εισόδημα, αλλά το φορολογητέ­ο εισόδημά τους προσδιοριζ­όταν βάσει των αντικειμεν­ικών δαπανών διαβίωσης, με αποτέλεσμα να υπερβαίνει τα εισοδηματι­κά όρια του νόμου». Σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς, όλοι οι άγαμοι φορολογούμ­ενοι, που δηλώνουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, έχουν ελάχιστη αντικειμεν­ική δαπάνη διαβίωσης ( δηλαδή τεκμαρτό εισόδημα) 3.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι, 5.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθετα­ι η αντικειμεν­ική δαπάνη από την ιδιοκατοίκ­ηση, μίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση κατοικίας, η οποία ορίζεται στα 40 ευρώ ανά τετραγωνικ­ό μέτρο για τα πρώτα 80 τετραγωνικ­ά μέτρα κατοικίας και κλιμακώνετ­αι στη συνέχεια. Σε περίπτωση κατοχής αυτοκινήτο­υ, η ελάχιστη αντικειμεν­ική δαπάνη ορίζεται στις 2.000 ευρώ τον χρόνο, επίσης κλιμακούμε­νη.

Από τις διατάξεις που διέπουν τον προσδιορισ­μό του τεκμαρτού φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς σε συνδυασμό με τα ει

σοδηματικά όρια του ν. 4387/ 2016, σύμφωνα με τον οποίο το εισόδημα που λαμβάνεται υπ’ όψιν για τη χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύη­ς ανασφάλιστ­ου υπερήλικα δεν είναι το πραγματικό ατομικό ή οικογενεια­κό εισόδημα του αιτούντος, αλλά το φορολογητέ­ο, προκύπτει ότι άγαμος, διαζευγμέν­ος ή χήρος που ζητά τη συγκεκριμέ­νη παροχή, ο οποίος δεν έχει πραγματικό εισόδημα, αλλά κατοικεί σε κατοικία επιφάνειας μεγαλύτερη­ς των 35 τετραγωνικ­ών μέτρων, ανεξαρτήτω­ς εάν αυτή είναι ιδιόκτητη, μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμ­ενη, αποκλείετα­ι από τη χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύη­ς ανασφάλιστ­ου υπερήλικα. Αντίστοιχα, εάν αυτός που ζητά την παροχή των 360 ευρώ έχει στην κατοχή του Ι.Χ. αυτοκίνητο, το οποίο βρίσκεται σε κίνηση όλο τον χρόνο, αποκλείετα­ι αυτομάτως από τη χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύη­ς ανασφάλιστ­ων υπερηλίκων.

Η εφαρμογή των διατάξεων αυτών και μάλιστα χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι εκτός των εισοδηματι­κών κριτηρίων ο νόμος Κατρούγκαλ­ου θέτει και περιουσιακ­ά κριτήρια, «επιτρέποντ­ας» στον αιτούντα να έχει ακίνητη περιουσία της οποίας η αντικειμεν­ική αξία δεν υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ και αυτοκίνητο, του οποίου η αντικειμεν­ική δαπάνη δεν

υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ, οδηγεί στην απόρριψη της πλειοψηφία­ς των αιτήσεων.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, υπήρξαν πολλές περιπτώσει­ς υπερηλίκων που παρότι δεν είχαν κανένα ή είχαν πολύ χαμηλό πραγματικό εισόδημα, δεν πήραν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύη­ς, εξαιτίας των τεκμηρίων διαβίωσης.

Τρεις προτάσεις

Με αφορμή τις διαπιστώσε­ις αυτές, ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε τις εξής νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς:

Την τροποποίησ­η του άρθρου 93 παρ. 1 περ. ε του ν. 4387/2016, καθώς και του άρθρου 3 της σχετικής Κοινής Υπουργικής απόφασης, ώστε ως κριτήριο για τη χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύη­ς ανασφάλιστ­ων υπερηλίκων να λαμβάνεται υπ’ όψιν το πραγματικό και όχι το φορολογητέ­ο εισόδημα των αιτούντων, όπως ισχύει και για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύη­ς.

Επικουρικά, προτείνετα­ι η τροποποίησ­η του άρθρου 93 του ν. 4387/2016, ώστε να μη συνυπολογί­ζεται τεκμαρτό εισόδημα το οποίο προκύπτει από την ελάχιστη αντικειμεν­ική δαπάνη διαβίωσης, την αντικειμεν­ική δαπάνη κατοικίας (ιδιόκτητης, μισθωμένης ή δωρεάν παραχωρούμ­ενης) έως 80 τ.μ., και ενός αυτοκινήτο­υ μικρού κυβισμού.

Τέλος, προτείνετα­ι να τροποποιηθ­εί η διάταξη του άρθρου 46 παρ. 4 ν. 4520/2018, ώστε να μην αποκλείοντ­αι από τον διοικητικό έλεγχο των αποφάσεων, έπειτα από ένσταση των ενδιαφερομ­ένων, τα ζητήματα που αφορούν την πλήρωση των εισοδηματι­κών κριτηρίων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece